Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Koduleib teeb pereemandast trendibeibe

Olen nüüd minagi nakatunud koduleiva küpsetamise epideemiast, mis mööda Eesti naisinimesi lainetena ringi rullib. Tundsin end olevat uhke, auväärne ja väärikas emand, kui Annelt saadud juuretisega õhtul koju saabusin.

"Hakkasid kah trendibeibeks?" tegi Kati mu uhke olemise kohe maatasa. Tuli välja, et leivaküpsetamismaaniast olevat haaratud hoopis tibid: iga päev pidavat keegi neist oma blogis näuguma: "Ma tegin täitsa ise oma leiba-aaa..."

No eks siis lisan minagi oma hääle :)

Leivategu on lahe ja pika vinnaga protsess, mille algusest tulemuseni tuleb arvestada umbes 30 tundi.

Paned juuretise jahu ja veega seisma ning ööpäeva pärast saad imetleda veidralt kihisevat ja käärivat massi, mis erilist hapukat lõhna levitab.

Lisad ülejäänud jahu ning maitsestused (rosinad, köömned, seemned vms vastavalt eelistusele), vormid pätsid ja paned nad veel 4-6 tunniks kerkima.

Küpsetad tunnijagu. Nüüd juba täitub kodu imelise leivalõhnaga.

Ja kui sellele soojale lõhnavale leivale paks kiht võid peale panna... Mmmm....

Mu esimene leivategu muidugi päris ideaalne ei tulnud - soola ja suhkrut võinuks taignas rohkem olla ning ta võinuks ehk ka pisut kauem (hapumaks, st leivamaitselisemaks) käärida ja tainas võinuks saada paksem (leib jäi veidi nätske), aga päris aia taha ta siiski kaugeltki ei läinud.

Ja kindlasti jään ma edaspidigi aegajalt leiba tegema. Selleks elab meil nüüd külmkapis hermeetiliselt suletud karbis uus pereliige Proua Juuretis.

 

 

Kommentaarid (7) -

  • Miia

    17.04.2009 14:29:05 | Vasta

    See on muideks püsiv ja hästi nakkav trend ;)

    Väike vihje ka - head leivamaitsed annab purustatud koriander.

  • Kaja

    17.04.2009 14:32:36 | Vasta

    Aitäh - kindlasti proovin järgmisel korral.
    Mina segasin vastavalt saadud õpetusele taignasse maltoosat ning lisasin kõrvitsa- ja päevalilleseemneid.

  • Fre

    17.04.2009 15:02:02 | Vasta

    Meil teeb leiba õnneks mees niiet beibenduses süüdistamine ei saa kuidagi teemaks tulla...

  • Peeter Marvet

    17.04.2009 15:22:11 | Vasta

    ah aja nüüd, 30 tunniga on leib ka ära söödud Smile

    mul on miskipärast tekkind harjumus nädalavahetusel maal olles leiba teha, panen koos laupse saunaga juurika tiksuma ning teen öösel ühe väikse üles-ärkamise et segada tainas paksuks ja vormi pista. siis võib hommikul esimene ärkaja ahju käima joosta ja eks ma pistan siis vormid käima... ning võtan välja, kui prae-termomeeter umbes 100 peale jõuab (ametlikult oli vist paar kraadi alla, aga need viimased kraadid tulevad mul nii kiiresti et ei häda).

    aga kaasa teeb jogurit, väike sörts Almat korra 70 kraadini aetud ja tagasi 37 peale jahtunud poepiimale juuretiseks ja 4h ahjus soojas-hoidmise reziimil. seisab külmkapis rahulikult nädala, jube hea sügavkülmast sulatet maasikate ja müslaga hommikuks võtta.

  • Kat

    17.04.2009 15:58:20 | Vasta

    Ise tegin aeg-ajalt leiba ca 4-5 aastat tagasi. Siis mingil hetkel suri juuretis ära. Tekitasin siis aasta hiljem uue juuretise ja küpsetasin taas, aga nüüd on see tegevus soiku jäänud. Viimati vist tegin oma leiba aastal 2007. Smile
    Aga väga mõnus on ja suureks plussiks on, et saad katsetada igasuguseid erinevaid kombinatsioone (seemneid, pähkleid, maitsetaimi, kala vms.).

    Muidu head leivamaitseainet ostsin kunagi sahvrist (www.sahver.ee), siiani on viimasest veel pool karpi järel. Oli Sonnentori oma. (Kui huvitab, et mis seal sees oli, siis täpsema info leiab webshop.sonnentor.at/.../articlelist.jsp - Brotgewürz kbA, 50g grob gemahlen - köömned, apteegitill, koriander). Smile

    Aga sahvrist soovitaksin punast Camaque riisi osta. See on tohutult hea.

  • Kat

    17.04.2009 16:00:12 | Vasta

    Ei ole parandamise võimalust. Pidasin silmas ikkagi punast Camarque riisi.

    Edu leivaküpsetamisel!

  • murano glass bracelet

    05.06.2010 0:54:57 | Vasta

    Internet is such a big ocean in which have a huge compilation of worthy stuff. Where we can choose our niche information.

Pingbacks and trackbacks (2)+

Lisa kommentaar

Loading