Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Süda on sopiline

Petrone Prindil on nüüd välja tulnud paljude jaoks väga kaua (algsete plaanide kohaselt pidi raamat ilmuma juba pea aasta tagasi) oodatud raamat, Epu enda reisiromaan "Kas süda on ümmargune?"

Liigitus "reisiromaan" ütleb selle raamatu kohta küll vähe, kui just eneseotsingute teed reisimiseks ei nimeta. Sest ehkki tegevus toimub maailma eri paigus, on see eeskätt siiski inimeste (just mitmuses, mitte ainult Epu enda enda) eneseotsimiste teekond.

Mul on selle raamatuga väga isiklik side - juba sellepärast, et mäletan neid kunagisi sündmusteahela käivitanud otsuseid ja hetki. Küll mitte otseselt seotuna ja pigem kõrvalseisjana, aga hinges siiski väga kaasa elavana. Nii et suure osa selle raamatu algusest olen kunagi endas läbi peegeldanud ja nüüd sai siis oma kunagisi arvamusi ja "kuidas päriselt oli" tausta kokku panna. See elamus, pean ütlema, oli kohati väga intensiivne.

Teiseks olen ma kirjas selle raamatu toimetajana. Pean küll ära märkima, et tegelikult kuulub see au mulle ainult osaliselt, sest raamatu kõige intensiivsemal valmimisperioodil ei saanud ma kahjuks sellega enam kaasas olla. Minu eemalejäämine oli küll plaanitud ja ajaliselt algusest peale ette teada, aga loomulikult on mul ikka kahetsust kripeldamas, et ei saanud lõpuni teha. 

Epu kirjutamisoskus küll teksti mõttes erilist toimetamist ei vaja, aga see raamat oli selline - kasutaksin taas kord sõna "intensiivne" -, et minu peamine roll oli püüda hoida seda pulbitsemist mingiski hoomatavas aja-ruumi-sündmuste-tegelaste sängis. Vahepeal juhtus küll nii, et lasksin end siiski sellest voolust kaasa viia ja otsustasime mitu korda ümber, mismoodi ikka parem oleks. Selles mõttes on mul jälle väga hea meel minult töö üle võtnud kaastoimetaja üle, kelle värske pilk ja selge vaade kindlasti tulemusele palju kaasa aitas. (Ma ei tea, kas ta on huvitatud enda rolli avalikustamisest, sellepärast ei nimeta ma nime).

Aga raamatust endast. Arvustust ma loomulikult pole võimeline kirjutama, nii et pean lihtsalt veel kord kasutama sõna "intensiivne". Mitte ainult sündmusrohkuse, läbitud riikide ja kireva tegelasgalerii, vaid ka siiruse ja tunnetuslikkuse osas. Sest ümber ümmarguse maailma lahtisi suhteotsi ümmarguseks (energia)ringiks sõlmiv süda on ise selle juures siiski sopiline ja urmeline... Teistmoodi ei saakski ju jutustada üht tundelist eneseotsingute Lugu.

Lisa kommentaar

Loading