Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Nüüd on ta siis kohal -iPhone Eestis

iPhone´i müük Eestis algas kombekohaselt südaööl, kohe kui kell oli 22.augusti esimese sekundi tiksunud. Selle juures hakkasime siis kolleegidega arutama, kui kaua on iPhone´i teema meil enne seda hetke üleval olnud.

Umbes aasta tuli ära, muidugi erineva tegutsemisintensiivsusega erinevatel ajajärkudel.

Suurem tormamine käis viimasel kolmel nädalal, siis kui mina ilusti ära olin. Pean ütlema, et selline variant võib mulle lausa meeldima hakata: paned üldkontseptsiooni kokku, lähed minema ja kui tagasi tuled, on kogu tegelik töö teiste poolt ära tehtud :) Üritus, meediateadete ettevalmistus ja puha. Sinu roll on ainult öelda, mida võinuks paremini teha :)

Mulle oli see projekt tegelikult üldse esimene kokkupuude rahvusvahelise, maailmamastaabilise turundusega. Päris harjumatu oli algul saada kuskilt mingeid juhiseid ja kooskõlastusi, et mida võib teha ja öelda ja millal ja kuidas - siiani olime kõiges ikka väga iseseisvalt otsustanud nii kanalite, sõnumistrateegia kui meetodite üle. No ja näiteks kasvõi see minu jaoks üllatav pisiasi, et rahvusvahelise teate kohalikku keelde tõlkimise järel tuleb see kontrollimiseks tagasi saata - tehakse tagasitõlge inglise keelde, et veenduda, et kohalikud mingit jama kokku ei keeranud...

Väga imeväärne on muidugi kogu selle hiigelsuure masinavärgi juhtimine, mõtlesin mõnigi kord.

Ja Apple oskab tõesti imetlusväärselt luua oma tootele ihaldusväärsust ning sünnitada selle ümber kuuldusi ja kuulujutte. Hoida infot just piisaval määral kinni, et põnevus ülal püsiks. Öelda just nii palju või vähe kui vaja, et kõik ise midagi arvama, oletama ja spekuleerima hakkaksid. Siit on minul küll väga palju õppida, sest minul on pigem kalduvus kõik võimalikult kähku välja öelda - et kaelast ära saada ja saladusloori hoidmisega mitte vaeva näha :) Aga ka vaikimine on kunst.

Samas peab ütlema, et ise sellise protsessi mutrikeseks olemine on küllaltki koormav. Tegutsemine nii ulatusliku määramatuse tingimustes, kus sisuliselt mitte midagi ei tea ja asjad selguvad alles viimsel hetkel, kuid kõik tuleb sellest hoolimata ette valmistada, on lihtsalt kurnav. Alles tagantjärele tore.

Kommentaarid (13) -

  • Priit

    22.08.2008 18:38:13 | Vasta

    Otse EMT kodulehelt:
    EMT Internet 99  - miinimumtasu sisaldab 30MB andmemahtu, sobilik EMT SurfPort (WAP) suurkasutajale ja e-mailide lugemiseks telefonilt;

    EMT Internet 199 – miinimumtasu sisaldab 500MB andmemahtu, sobilik ülepäevaseks e-mailide lugemiseks ja Internetis surfamiseks;

    iPhonega saab kas 100MB või 250MB, ehk siis iga paari päeva tagant ühe meili ja korra delfit.

    Kas ma sain õigesti aru, et EMT arvates ei ole iPhone suurem asi telefon suframiseks ja e-mailide vahetamiseks?

  • Kaja

    22.08.2008 18:42:41 | Vasta

    Vastupidi - kindlasti on. Aga ilmselt vihjad Sa sellele, et tasuta saadav andmemaht ei kata kogu potentsiaalset kasutust andmesides?

  • Taavi

    22.08.2008 20:00:22 | Vasta

    Väga huvitav oleks teada, et kuivõrd palju EMT üldse ise  sai kampaaniaga seotud otsuseid langetada sai? Loodan, et see ei piirdunud Viru Keskuse valikuga ainult Smile Eriti huvitab ka see, palju hinnastamisel EMTle sõna anti?

  • Priit

    22.08.2008 20:50:43 | Vasta

    Jah, arvuta ise:
    - postimees.ee avalehekülg 1.2MB
    - elu24.ee avalehekülg 1MB
    - delfi.ee avalehekülg 1.1MB
    - rate.ee keskmiselt 0.5MB lehekülg
    - buduaar.ee avalehekülg 1.5MB!

    Palju selle 100MB paketiga surfata saab. Edasi on 2,5kr MB... Ja täiesti tõsine küsimus: On Sul PR-strateegia valmis juhuks, kui kuu aja pärast 500 koolinoort korraga noh nii 5999.- arve saavad 599.- asemel?

  • Taavi

    23.08.2008 14:39:48 | Vasta

    Priit - sul on täiesti õigus, et need lehed on väga graafika mahukad, kuid loodetavasti järgivad ka teised Delfi eeskuju ja teevad lihtsa versiooni oma lehest iPhone jaoks. Delfil on i.delfi.ee juba olemas ning töötab väga hästi. Isegi reklaame pole Smile

  • Fre

    23.08.2008 17:54:02 | Vasta

    Backtranslation on valdavalt selle kurja nimi mis toob meile jaburaid hügieenitoodete reklaame ja juurutab väljendeid nagu "pehme naise ph tase". Ja ilma milleta ei saa palju reklaamiinimesi oma tööd kahjuks teha.

  • Priit

    24.08.2008 13:02:45 | Vasta

    Taavi - see on nõmedus ruudus. loodetavasti ei jälgi. iPhone Safari on viimase peal brauser ja absoluutselt, raudselt, surmkindlat mitte mingit vajadust talle oma versiooni teha pole olemas. Üks põhilisemaid iPhone omadusi on "desktop klassi brauser".

  • Taavi

    24.08.2008 14:31:30 | Vasta

    Priit - olen sinuga täiesti nõus, et iPhone Safari on väga hea brauser, kuid tavalist delfit on sealt halb ikkagi lugeda - liiga palju graafikat, mis ei anna midagi juurde ja lingid on liiga väikesed (tean zoomi võimalust, kuid iPhonei versioonis pole mingit zoomi vaja). Lisaks välismaa uudiseid lugedes on näha, et väga paljud veebiteenuste pakkujad kohandavad oma leheküljed ka iPhone formaadile vastavaks. Kokkuvõttes jään ikka enda seisukohale, et viis kuidas sa vaatad veebilehte iPhonei peal või arvutiekraanil on 2 erinevat asja.

  • Priidule

    25.08.2008 20:13:14 | Vasta

    Priit - aga sa ei pea ju maksma per megabyte. Loodetavasti saab iPhone ostja hakkama täiendava mahupaketi ostuga, näiteks 500 MB 199 kr eest või siis 3 GB 399 kr eest.

    Ega iphone ost ei tohi mõistust viia ;)

  • rainer

    27.08.2008 12:46:32 | Vasta

    Minu silmis on tegemist tarkvaraliselt mitte funktsionaalse tootega ehk teisisõnu kiirustades on EMT-l osaline kodutöö jäänud tegematta, kasvõi text autocorrect osas...
    Kaja, proovi sisestada notebookis sõna lexus või võrrra(kolme r-ga), paraku pole nö. T9 tesktisisestusabi võimalik kuskilt välja lülitada ning kahjuks teie kollektiivilt ka abi ei saa Frown

  • Kaja

    27.08.2008 12:50:24 | Vasta

    Tekstisisestuse osas nõus, rainer - aga EMT kahjuks tõesti ei saa ühelegi telefonile funktsioone lisada, ka mitte iPhone´ile T9 väljalülitamisvõimalust...
    Frown

  • Kaja

    27.08.2008 13:27:35 | Vasta

    Btw, Rainer, kui oled telefoni omadustes juba pildi ette saanud, siis võid test-iPhone´i tagastada juba ka varem, enne 29.08 - testimise ootuses on päris pikk saba. Hea, kui saaksin seda võimalikult kiiresti otsast liigutama hakata.

  • rainer

    27.08.2008 13:32:15 | Vasta

    ahjaa, kaja, tahtsin lisada et lepingu tingimustes ning emt kodukal on eksitav tekst kus ei mainita lahtilukustamisest st. selle tasustamisest (seda ei maini ka teenindajad ostes) ja see võib tuua kundede poolt negatiivset vastukaja... igatahes minu föön hetkel teie hoolduses ja ootan vastukaja, sest kasutan ise
    palju sms-sse töös ning vääääga segav on eelkirjeldatuSmile

Lisa kommentaar

Loading