Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Ode ortodondil, 2

Täna hommikul käisime Odega kolmandal ortodondi visiidil - seekord siis vestlusel, kus läbi arutada optimaalne raviplaan.

Laual oli kipsist makett Ode hammastest ja hambumusest ning pikema põhjaliku vestluse käigus koorus välja järgmine tegevuskava:

1. Välja tõmmata kaks ülemise hambarea hammast, kahelt poolt silmahammaste kõrvalt

2. Paigaldada breketid ülemisele hambareale (paar nädalat pärast väljatõmbamist)

3. Paigaldada breketid alumisele hambareale (kuu pärast ülemisi)

4. Paigaldada ülemiste purihammaste ette poldid, et vältida purihammaste ettepoole nihkumist ja nihutada esimesi hambaid tahapoole (mõni kuu pärast breketite paigutamist).

Iga poole aasta järel tehakse röntgenipilt ja muu põhjalikum uuring, keksmiselt pooleteise kuu järel tuleb käia pingutamas ja kontrollis.

Kokku võtab protsess aega 1,5-2 aastat ja läheb maksma 35- 40 000 krooni.

Oi jee.

Kõigepealt oli mul väga valus mõelda, et Odel tõmmatakse välja kaks ilusat tervet hammast. Ja et kuni need tekkinud vahed pole kokku tõmmatud (teised hambad sinna asemele nihutatud), peab ta käima tühimikega ülemises hambareas. Õnneks Ode ise arvas, et see pole midagi nii hullu.

Teiseks muidugi rahaline pool. Kõige suurem laks on breketite paigaldamisel, mil esimesel kuul tuleb tasuda ca 9000 ja järgmisel ca 10 000 krooni. Poltide paigaldamine maksab ca 4500 ning hilisemad hoidvad süsteemid (nende eest tuleb tasuda vahetult lõpu eel) veel ca 5000. Ülejäänu koguneb visiidi- ja vahepealsete tööde tasudest.

Rahalisest aspektist ma tegelikult küll seda, kas breketid paigaldada või mitte, üldse ei kaalunud. Ode hambad on küll praegugi päris ilusti reas, igatahes ilusamini kui enamikel teismelistel, täiskasvanutest, kelle hambaravi võimalused on olnud piiratud, rääkimata, kuid... njah. Täiuslikud, tugevad ja terved hambad on siiski päris oluline märk või, kui soovite, staatusesümbol. Mida aasta edasi, seda enam. Isegi kui inimesed sellele teadlikult ei mõtle, pannakse seda alateadlikult tähele.Selline oluline pisiasi.

Rääkimata veel probleemidest, mida vale hambumus (ülemised ei ulatu alumistega kokku) võib kaasa tuua. Ode näiteks tunnistas, et ta tõepoolest hammustab endale mõnikord alumiste hammastega suulakke...

Nii et igatahes hakkasin juba nuputama, milliseid väikseid õhtuseid lisatöid endale sebida. Loengud, kirjutamine, toimetamine - olen tänavu sügisel pakkumistele oluliselt avatum kui tavaliselt.

Breketite protsessiga alustame oktoobrist.

Kommentaarid (8) -

  • krk

    09.07.2008 15:41:23 | Vasta

    Südamelähedane teema, mis muud...

    Aga tahtsin öelda, et hinnad võivad muutuda vabalt (ja ka allapoole). Nimelt sain märtsis samuti breketid, hambumuse raviks. Esialgu ainult üles, ent kuu või paari pärast pidin nad ka alla saama. Täna tulin kolmandalt visiidilt, kus ortodont juba arvas, et alla polegi vast vaja, st et ülemine hambakaar on nii palju sobivalt muutunud.

    Muuseas, üks põhjus veel, miks oleks vaja väärhambumust ravida - vastasel korral pole muidu tulevikus võimalik hambaid kroonida.

    PS! Paljudes kohtades saab tasuda ka järelmaksuga.

  • Fre

    09.07.2008 18:36:32 | Vasta

    Ma olen ka huviga teie ortodondi-kogemusi lugenud, sest oma tütrega sama teema aktuaalne. Oleme käinud põhiliselt Ortodontiakeskuses ja korra ka Kaarli Hambapolikliinikus nö teist arvamust saamas. Kuigi me jõuame ilmselt uuel nädalal 9000 eek puuga seljas Ortodontiakeskusesse tagasi, soovitaks siiski igal põhjalikuma breketiravi kandidaadil küsida ka teine arvamus. Ortodontia puhul sõltub väga palju ka konkreetse arsti eelistustest.

  • raina

    09.07.2008 21:53:35 | Vasta

    Mul hakkab pea 2 aastat kestnud ravi lõppema, maksis küll oluliselt rohkem aga vist keraamiliste breketite tõttu. Hammaste väljatõmbamine tundub aga natuke ekstreemsena, ma olen nii aru saanud, et terveid hambaid küll niisama heast peast üks ortodont ei tohiks välja tõmmata lasta.

    Mina olen käinud (ja mitu mu sugulast, muud head tuttavat, kes kõik superrahul) dr. Hettel Sepa juures (teda mulle mitu hambaarsti soovitasid kui välismaal vastava koolituse ja töökogemuse saanud ja nüüd üks paremaid ortodonte Eestis). Järjekord muidugi pikk aga äkki teeks ta ühe konsultatsiooni ikkagi ära.

  • kala

    09.07.2008 23:44:30 | Vasta

    Mina käin alates aprillist Tartus Ortodontiakeskuses Jagomägi juures. Minul tõmmati ülevalt silmahammastest järgmised purihambad välja ning tõesti u 2 nädalat hiljem kleebiti ülemised breketid (u 8200.-, sealjuures esimese 6 hamba omad valged/läbipaistvad, mitte metallist; Damon süsteem: http://www.hambaarst.ee/artikkel.php?id=715). Augusti lõpus kleebitakse breketid ka alumistele hammastele. Mingist poltide paigaldamisest arst ei rääkinud, aga eks kuuleb edaspidi. (Ka minu probleemiks on suur lahi ülemiste ja alumiste eesmiste hammaste vahel.)
    Aga olgem optimistlikud! Esimene kuu ilusama naeratuse poole on seljataga Smile

    (P.S Mobiil-ID on tõesti mugav Smile

  • Krae

    10.07.2008 09:02:23 | Vasta

    Ühinen eelkõnelejatega, et teine arvamus on alati abiks. Olukorrad on kahtlemata erinevad ja Ode puhul võib väljatõmbamine vajalik olla, kuid seda jõuab alati. Minu tütrel ei tõmmatud kahte hammast välja, kuigi selline oli esimese arsti esimene idee. Ja kui mina ise (täiesti täiskasvanu) tahtsin oma hambaid idealseks reaks painutada, arvas arst, et las väike vildakus jääda minu armsaks eripäraks. ;)

  • siuu

    10.07.2008 15:29:52 | Vasta

    mina ekstreemsusi (tervete hammaste väljatõmbamine) esteetilistel põhjustel ette ei võtaks. Ainult siis kui hambumus nüüd või tulevikus vaevama hakkaks. Triin Jagomägi on tohter, kes on mind ka nõustanud minu vanaduses ette võetud ortodontiliste probleemide lahendamise juures ja teda julgeks soovitada nö second opinioni võtmiseks küll.

  • Kaja

    10.07.2008 15:34:49 | Vasta

    Teise arvamuse võtmine on põhimõtteliselt õige mõte. Tegelikult küll tundus ka praegune arst (Raul Varul) mulle väga usaldusväärne - ta põhjendas-selgitas kõiki võimalusi tutvustades ära, miks Ode puhul just see variant kõige parem peaks olema. Nii et ma kohe eitea, kui kui keegi teine sama usaldusväärselt midagi muud soovitaks, mille alusel ma siis valiksin - kulli kirja visates ilmselt Smile

  • Fre

    16.07.2008 12:03:52 | Vasta

    No ma arvan et kui saada päälinnast kaks täiesti vastukäivat arvamust, siis võiks minna Tartust kolmanda küsida (peaaegu tõsiselt mõtlen seda). Meil olid arvamused veidi vastukäivad aga Ortodontiakeskuse oma oli veenvam ja niisiis müüsime just eila oma hinge pea 10K eest mitmeks aastaks neile....

Lisa kommentaar

Loading