Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Tagasi ID-kaardile

Lubasin olla käendajaks sõbra õppelaenule ning üritasin käenduslepingut allkirjastada Swedbanki internetipangas. Sinna, nagu ka igale poole mujale, keskkondadesse sisselogimiseks kasutan Mobiil-ID-d.

Aga üllatus-üllatus: õppelaenu käenduste puhul aktsepteerib Swedbank AINULT ID-kaardiga antud digiallkirja.

Aru ma ei saa, miks -  eriti selles valguses, et märksa suuremad ja pikaajalisemad krediidikohustused olen saanud sealsamas keskkonnas digiallkirjastada Mobiil-ID-ga. Aga eks tuleb siis ammu kasutamata kaardilugeja tolmust puhtaks lüüa ning ID-kaardi PIN-koodid taas üles otsida.

Või siis pangakontorist läbi minna. Loodetavasti pole vähemalt seal vahet, et allkirja andmiseks kasutatava pastaka korpus peab olema kindlasti sinine ja teistsuguste kirjutusvahenditega allkirja anda ei saa.

Kommentaarid (5) -

  • Age

    10.09.2009 14:59:35 | Vasta

    Mitte et see nüüd minu asi oleks, aga... Käendusleping on tõsine asi nagu sa kindlasti tead. Ja oled kindlasti ka läbi mõelnud mustemast mustema stsenaariumi, kus sul tuleb ainuisikuliselt kogu sõbra õppelaenu summa (pluss võimalikud maksmata intressid ja trahvid) ise kinni maksta. Ja siis alustada (suure tõenäosusega) pikka kohtuvaidlust sõbraga, et seda raha ikkagi temalt kätte saada (eraldi selleteemaline leping ilmselt ka sõbraga vaja sõlmida..?).
    Vabandan ette professionaalse kretinismi väljendamise pärast.. Smile

  • laenaja

    10.09.2009 20:17:25 | Vasta

    Agele - mis vahet seal on, kas ID-kaart või Mobiil-ID? Smile Digiallkiri on digiallkiri. Ise sain mäletamist mööda võtta samast pangast kodulaenu justnimelt Mobiil-ID abil. Ja see on palju suurem ja pikaajalisem kohustus kui sõbra õppelaen. Aga kindlasti on sellele mingi seletus...

  • Vahur

    10.09.2009 22:45:58 | Vasta

    Panga tavaline laen on panga ja inimese asi, õppelaenul on oma roll ka riigil...

  • laenaja

    10.09.2009 23:40:21 | Vasta

    ...ja tulenevalt digitaalallkirja seadusest ei tohiks ka riigil olla mingit põhj(end)ust teha vahet mid-ga ja id-kaardiga tehtud digitaalallkirjal. Smile

  • Age

    11.09.2009 11:33:25 | Vasta

    Kommenteerisin mitte seda, KUIDAS leping alla kirjutatakse (M-ID vs ID-kaart), vaid MILLELE alla kirjutatakse. St mis on võetava kohustuse sisu.
    Ei ole kahjuks linnalegendid need juhtumid, kus pahaaimamatu käendaja korter (=kodu) laenu tagasisaamiseks müüki pannakse... Frown

Lisa kommentaar

Loading