Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Aga mida te tegite Saksa okupatsiooni ajal?

Mammu on meenutanud, et nõukogude võimu algusaegadel piisas inimeste vaikimasundimiseks ähvardavast küsimusest: "Aga mida te tegite Saksa okupatsiooni ajal?" Sest selge ju, et kui sa sel ajal just Punaarmee ridades rindel ei võidelnud, olid sa kahtlane, toetades pelgalt oma olemasolugagi vaenulikku võimu.

See tuli mulle meelde, kui Ode kirjutas ajalootundi arutlevat kirjandit "Eestlaste valikud Teises maailmasõjas". Sest mis valikutest me räägime: mis iganes valiku sa tollal tegid, iga loos oli tühi.

Ühtlasi käisime siis läbi Ode vanavanaisade tehtud valikud - või siis õigemini valikud, mille elu Ode vanavanaisadele ette seadis.

* Emigreerus paadipõgenikuna Rootsi.

* Sai 1941.aasta kuumal suvel Kaitseliitlasena venelaste poolt maha lastud.

* Jätkas oma talumeheelu, sest vanuse tõttu ei kuulunud enam mobilisatsioonide alla.

* Varjas end kõigi mobilisatsioonide päevil lühiajaliselt metsas (ehkki tõenäoliselt poleks vanuse tõttu mobilisatsioonide alla kuulunud).

Päris kirju pilt juba ühe perekonnaloo raames...

Kommentaarid (1) -

  • k6ps

    21.01.2010 07:36:56 | Vasta

    Minu laste vanavanaisad:

    * Sattus vastu tahtmist Saksa okupatsiooni, võitles Sinimägede all, põgenes Saksa armeest, tabati venelaste poolt, jäi kadunuks kusagil Venemaa vangilaagrites

    * Oli väga kehva tervisega ja jätkas oma talumeheelu, kuni suri pika raske haiguse tagajärjel 1955.

    * Mobilisatsiooonidest jäi kuidagimoodi kõrvale, evakueeriti sakslaste poolt koos perega Sõrvest Rhüggeni saarele, hiljem Sõrve tagasi ei saanud, elas Tartus kuni väga kõrge eani.

    * Pole teada.

Lisa kommentaar

Loading