Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Dambjuuseriks saamine

Paar päeva tagasi kirjutas Epp, kuidas ta kogemata ühe pika teksti kustutas. Noh, juhtub. Aga kommentaariveerus lisas Epp ühe hoopis mõtlemapanevama asja: et keegi pole teda kunagi arvutikasutajaks koolitanud.

Mind ka ei ole.

Ilmselt enamikku meist, kes me iga päev vabalt arvutit oma põhitöös kasutame, ei ole. Õpetatud on pensionäre, sinikraesid ja muud "mittekasutavat" seltskonda, kasvõi Vaata Maailma 100 000 inimese tasuta arvutikoolituse raames. Meie aga oleme muidugi olnud liiga hõivatud või ülbed, et sinna koolitusele minna. Noh, selle konkreetse näite jaoks ehk siiski ka liiga oskajad.

Aga mulle näiteks ütleb Leivo päris sageli, et tal on lihtsalt valus vaadata, kuidas ma arvutis mingeid asju teen. Milliseid ringteid ja tema jaoks lihtsalt uskumatuid värdkombinatsioone selleks kasutan. Sest ma olen selle viisi või funktsiooni - tegemise esmakordsel vajadusel - iseseisvalt mingil moel arvutist üles leidnud. Ent ei käi minu mõttejärg ja loogika arvutiprogrammitegijate omaga alati sama rada... Aga pärast esimest tegemist tean ma, et niimoodi siiski saab, ja muudkui kordan oma imekombinatsiooni, ehkki saaks ka kordi lihtsamalt. Noh, kui Leivo peale satub, siis ta muidugi õpetab mind oskuslikumalt ja vähema vaevaga talitama, aga kindlasti on mul neid ümberõppimise kohti veel ja veel ja veel.

Ma olen oskajast juhendaja käe all õppinud briljantselt kasutama igasuguseid imeasju, näiteks SPSSi. Mida mul praegu, tööülesannete muutumisel, enam aastaid vaja pole olnud. Aga mul pole kunagi pähe tulnud võtta kätte õpik "Windows võhikutele" või muud sellesarnast.

Sest ma ju oskan. Nojah, mingil määral.

Kommentaarid (3) -

  • kroonijuveel

    10.01.2008 09:39:44 | Vasta

    nii see on, ma nimetan seda "naiste moodi" ja "meeste moodi" kasutamiseks. ja naiste moodi saab tavaliselt kiiremini, sest pole ju aega raketiteadusesse süveneda. COPY, PASTE, UNDO - blondi sõbrad kolmekesi Smile

  • nuhk albert

    10.01.2008 23:12:39 | Vasta

    käisin eelmise aasta alguses gruusias. kohalikud 50-aastased naised kasutasid selliseid word vigureid, mida mina iial teinud pole. kusjuures mina kasutan arvutit aastaid ja läksin sinna neile ühte arvutipõhist programmi tutvustama. nemad olid neli aastat järjest käinud arvutikursustel (arvuteid riigiasutus neile siiski ei andnud) ja aina õpitut kinnistanud. kui ükskord kirjutusmasina asemel arvutid said, siis õpetasid mullegi üht-teist kasulikku.

  • kaur

    11.01.2008 14:13:16 | Vasta

    Mina jälle ei oska süüa teha. Lapsena emme kõrvalt muidugi kiibitsesin, et muna keeb viis minutit ja kartulid umbes pool tundi, aga süstemaatilist koolitust - ei ole olnd. Nii teen ma pannkoogitainast pool tundi (näpuga raamatust järge ajades) ja kui peaks näiteks tervet kana valmistama, siis kuluks selleks vähemalt nädal.

    Aga õnneks on olemas targad raamatud ja veel targemad inimesed, kui midagi on vaja, saab lugeda ja küsida. Tänapäeva kokaraamatud on tänuväärt lugemine, kirjutavad ka lihtsatest asjadest. Kartuli keetmine? Lehekülg juttu, pilt juures. Muna keetmine? Jälle lehekülg. Loed läbi - saad aru.

    Eks arvutit tuleb samamoodi võtta. Mitu "põhilist" kasutatavat programmi sul on? Kui tööasjad kõrvale jätta, siis - usun, et vähe. Loe iga kohta mõni algajale mõeldud, aga süstemaatiline raamatuke läbi. Või lase hea metoodilise mõtlemise ja rahuliku meelelaadiga inimesel endale järjest lahti seletada. Sellele kulutatud vaev tuleb kärmelt tasa - ja mitte aja, vaid närvide arvelt.

Lisa kommentaar

Loading