Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Eesti liiklus: hoolimatud pole mitte ainult rullnokad

Andrus Karnau Postimehest on (minu meelest küll asjatult provotseerivas toonis) tõstatanud teema, mille üle ka mina olen maanteedel korduvalt vihastanud: veidi alla piirkiiruse liikuvad autod, millest kuidagi mööda ei saa.

Mina olen tegelikult küll vihastanud pigem selliste peale, kes nii 70 kui 90 alas püsivalt 80ga sõidavad: oled niisugusest just mööda saanud, kui tuleb kiiruspiirang 70km/h ning koos sellega möödasõidetu võimalus näidata, et tegelikult on hoopis tema kõva mees, kes piirangualas sinust jälle mööda põristab. Või selliste peale, kes igas lauges kurvis kiiruse igaks juhuks 70 peale lasevad, kuid pärast sirge peal uhkelt mööda lendavad - et järgmise kurvi saabudes jälle jalgu jääda.

Mulle meeldib sõita maanteel püsikiirushoidjaga: mugav, bensiinisäästlik ja turvaline, sest ei ületa kogemata kiirust. Ja siis paistab eriti välja: auto, millest ühel lõigul olen mööda läinud, vajutab järgmisel lõigul tugevamalt gaasipedaalile ja sõidab omakorda mööda. Siis jääb juht kaasvestlejaga juttu rääkima või vajub mõttesse - ja jälle pean mina temast mööda sõitma või siis püsikiirushoidjal kiirust muutma.

Ma ise olen muidugi ka sõitnud allpool piirkiirust. Pimedas (eriti vihmasajus), libeda teega, autoga, millega pole enne sõitnud ja mille sõiduomadusi veel ei tunneta, tundmatus kohas õiget teeotsa otsides... Aga püüan siis sõita pigem juba nii aegalselt, et piirkiirusel sõitjad liikluseeskirja oluliselt rikkumata mööda saaksid.

Palju on kombeks kiruda Poola hullumeelset liiklust, kuid seal on kindlasti vähemalt üks väga hea komme: aeglasemad autod tõmbavad kiirema auto tahavaatepeeglisse ilmudes ilma igasuguse alaväärsuskompleksita tee serva. Eestlasest (ja eriti vanema põlvkonna esindajast) autoomanikule aga ei mahu selline asi ilmselt hinge ning tema sõidab ikka ja alati uhkelt keset teed - kõik liiklejad on ju võrdsed. Ärgu see taganttulija ülbitsegu midagi oma suurema ja kiirema autoga! Eriti kui seal veel naine roolis on - mõelda vaid, naine, ja tahab mööda sõita! :)

Lootus sureb siiski viimasena ja seetõttu võib öelda, et ühtteist on liikluses siiski paremaks läinud. Tuledega möödasõiduvõimalusest märku andjaid on rohkem, samuti on rohkem neid, kes sõiduritta vahelelaskmise või möödasõiduvõimaluse pakkumise eest omakorda tuledega aitäh ütlevad. Ent tervikuna on meil kahjuks ikka veel idaeuroopa liikluskultuur selle halvimas tähenduses: ülbitsev, üleolev, hoolimatu ja ...oskamatu. Ma tõesti arvan, et paljud autojuhid lihtsalt ei oska sõita, kuid põevad seda kangesti ega taha mingi hinna eest välja näidata. Sellest siis need kurvikartjad, kes sirgel teel või piirangualas hambad ristis mööda uhavad, või rohelise vahtralehe omanikud, kes poolel mäel foori tagant startides pigem tagaolijale otsa vajuvad kui vahtralehe klaasile panevad, et taganttulijad teaksid kallakul topeltvahe jätta...

Kommentaarid (2) -

  • Tanza

    02.09.2008 16:18:07 | Vasta

    Pingo, tabasid täpselt 10sse. Veidike mõttearenduseks ka teema, kas aeglasemalt sõitjad põhjustavad ka sedasamust süstimist ridade vahel. Ise olen täheldanud, et ka asulas kui ka asulavälisel teel sõidavad asjaomased teises reas 70 alas umbes 70ga ja ei mingit kavatsust esimesse ritta võtta.

  • Krista

    04.09.2008 18:56:17 | Vasta

    ja kuskilt naiste ajakirjast jäi alles hiljuti silma tõsimeelne küsimus, et millises seaduses on see kirjas, et aegalsemalt sõitjad peavad esimeses reas olema? Kusjuures seda küsis noor inimene.

    mulle väga meeldis ameerika linnades see (kirjutamata?)seadus, et üle ristmiku ei tohi enne sõita kui sa sinna ära mahud. Kui me ennast nendega võrrelda tahame, siis oleks seegi meil tipptunnil üks tore lahendus. Ameerika vaskaule ei või kunagi pöörata ja paremale alati hoolimata punasest tulest, on ka väga tõhus.

    Niikaua kui meil arvamusliidrid autoga sõidavad ei hakka nagunii keegi trolliga sõitma, nii et isegi autoliiklust saaks meil palju mõnusamaks teha...

    ohh nüüd jäin heietama, aga mulle nii meeldib autoga sõita Smile

Lisa kommentaar

Loading