Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Jookseks õige aastalõpus maratoni?

Andres levitas täna üleskutset, et 29.detsembril saab Rocca al Mares joosta heategevuslikku maratoni. Jooksjatele on osavõtt tasuta, iga jooksja pealt annetab maratoni toetaja 4200 krooni liikumispuudega lastele.

Ma pole siiani küll uneski plaaninud, et jookseks õige aastalõpus maratoni. Eriti olukorras, kus viimane sportlik liigutamine oli oktoobris rogainil ning pärast seda on toimunud liikumine valdavalt ainult toolist autoni ja vastupidi. No ja 5km suusatamist Odega vahepeal ka.

Aga siiski. Mingi ahvatlus tiksub kuklas, et prooviks. Finishi sulgemise aega pole öeldud, kuid usun, et 6 tundi lastakse rajal olla küll. Ja 6 tundi oleks sihuke mõnus perspektiiv - ei liiga pikk, et pikkuse tõttu juba kurnavaks muutuks, ammugi mitte kiiruse poolest väsitav. Teeks rahulikult, algusest peale 7 km/h. Ja kui lõpus liiga palju energiat peaks olema, siis viimase ringi kiiremini.

Ainus mure on spordivabal ajal hellikuks jäänud jalad. Põlv, mis pideva koormuseta kipub valutama hakkama, kui ta jälle tõsisemalt tööle pannakse. Tallad ja kannad, mis vahepeal pehmeks pimsskivitatud ja seega rakkuminekualtid.

Igatahes - ma mõtlen selle peale. Kindel veel pole. Kui aga leidub keegi, kes kah samadel tingimustel selle eksprompt-maratoni läbida tahab, tekiks juba tugev kollektiivi jõud ja oleksin kindlam tulija.

Maratonimõttest innustust saanuna ajasin täna spordiriided selga ja tegin Stroomi rannas rahuliku 8km sörgi. Et kehale meelde tuletada, mis asi jooksmine on.

Väga mõnus oli end üle hulga aja jälle retuusides tunda. Osalt ka sellepärast, et spordivabal perioodil on jälle mõned kilod kadunud (kui energiat ei kulu, ei taha ka pidevalt süüa) ning peeglist vaatas vastu keegi kaunis ja naiselikult sale tegelane. Sportlikud ja reljeefselt välja joonistuvad lihased on meeste puhul küll ägedad, kuid naistel paraku mitte, nii et nende taandumise üle on mul spordihooaja lõppedes alati hea meel.

See, muide, on tugev miinus maratonil osalemise vastu. Kindlasti on pärast 42km läbimist jalad hulk aega nii puised ja soonilised, et ei taha isegi retuuse, ammugi mitte sukki jalga panna. Ja aastalõpp on ju ukse ees...

Aga veelkord: ma mõtlen selle üle.
___
Täiendatud kaks päeva hiljem: Paningi end kirja!

Kommentaarid (13) -

  • Oliver

    11.12.2007 22:21:10 | Vasta

    Mõtlesin eile sama asja peale. Aga sügisese kasina treenigu pealt 42km püüdma minna oleks vast natukene enesetapp. Üks aasta käisin sellel aastavahetuse heategevusjooksul ning siis olid juba peale esimest 5km ringi jalad läbimärjad, sest väljas oli sula ning kõikjalt oli lumeplöga. Üheksa lumeplögast ringi oleks vast liig. Kui kõike ei jõua, siis teeks kasvõi pool. Heategevuseks 3-4-5 ringi vast ikka jõuaks lipata.
    Kui iga km annab 100 krooni, siis teoreetiliselt peaks iga läbitud ring juba väikene toetus olema. Ilma, et otseselt maratoni läbima peaks.

  • Kaja

    12.12.2007 08:21:27 | Vasta

    Jah, jalanõud on kah täiesti küsimärk. Kuivade miinuskraadidega pole muret, siis lähevad käiku multisporditossud. Lörts - hmm, kui ma jooksma lähen, siis lörtsi korral jookseksin ilmselt matkasaabastes.
    See variant, et joosta ainult teatud arv ringe, on tegelikult hea mõte!

  • Leivo

    12.12.2007 08:35:36 | Vasta

    Kui jooksust rääkida siis igal juhul multispordi tossud - pole kahtluiski. Matkasaabastega jõuab liiga vähe toetust koguda.

  • Rain

    12.12.2007 10:13:08 | Vasta

    Aga miks multispordi tossud? Jooksmiseks ikka jooksujalanõud;)
    Pealegi on ju sellise jooksu puhul võimalik jalanõusid vahetada.

  • Kaja

    12.12.2007 10:17:47 | Vasta

    Mul lihtsalt ei ole spetsiaalseid jooksujalanõusid Smile Aga jalanõude vahetamine on hea point.

  • Maare

    12.12.2007 10:27:01 | Vasta

    Kui Heiti eile õhtul maratonist hakkas rääkima, punnisin küll hirmsasti vastu. Aga täna mõtlen, et miks mitte.. Päris kindlasti ei jaksa ma 42 km joosta (tegelikult pole kunagi päriselt proovinud) aga pool sellest ehk väga tasase tempoga küll.
    Juhendis polnud küll kirjas, et kas katkestajate kilomeetreid ka arvestatakse.. loodetavasti siis ikka. Ehk siis, et kaalun samuti minekut.

  • eduard

    12.12.2007 11:49:11 | Vasta

    Huvitav, kas see sponsor on invavahendite maaletooja, et uusi kliente juurde saada Smile

  • Kaja

    12.12.2007 12:07:01 | Vasta

    Eduard: sain suutäie narda, hea vandenõuteooriaSmile Sponsor on DnB NORD. See on miski pank. "Miski" ütlen sellepärast, et ma pole tema tegemistesse suurt süvenenud ega isegi tema nime enadle eriti teadvustanud. Aga tänu sellele jooksule vaatasin isegi nende kodulehte, et näha, mis firmaga siis tegu on.
    Maare: Lahe-lahe! E-mailile kirjutas mulle veel üks kodanik (Kaur), et oleks valmis A-E-G-L-A-S-E-L-T maratoni jooksma. Mul ka üha tugevnbe usk, et ma sinna ikka lähen.

  • Rain

    12.12.2007 13:02:12 | Vasta

    Kaja, seda enam, et su liigesed sind aeg-ajalt piinavad, oleks sul kindlasti edaspidi targem kasutada jooksmiseks jooksujalanõusid. Salomonid on head seiklusspordi tegemiseks, aga nad kindlasti ei ole parim valik jooksmiseks. Seda enam et maraton joostakse asfaldil aga Salomonid on ikka selgelt maastikul tatsamiseks mõeldud. Seega on nende lööki summutavad omadused kõvasti kehvemad kui seda on jooksujalanõul. Veel jäigemaks muudab salomonid neil kasutatav ülepronatsiooni toestus, misa valdav osa inimestest tegelikult ei vaja.

    Arvan, et õigete jalanõudega sujuks see sul veel libedamalt. Eriti Maarega koos tehes on see maraton teile nuusata! Edu!

  • ain

    13.12.2007 16:51:18 | Vasta

    Ärge jooksmiseks multispordi jalanõusid kasutage, mõni aasta tagasi sattusin achilleuse kõõluse tendinoosiga lõikuslauale ja üheks põhjuseks loen Salomoni multispordi jalanõudega tehtud jooksutrenni.

  • noh

    16.12.2007 01:53:19 | Vasta

    Ärge tehke seda ja ärge tehke teist. Ärge sööge liha, ärge jookske, ärge jooge õlut jne.
    Ja üldse ärge tehke paljusid asju sest maailmas leidub ikka keegi kes selle tegevuse tagajärjel on operatsionile sattunud.

  • rivo

    18.12.2007 14:13:16 | Vasta

    nagu ÄP Maratonitiimi juhendaja tavatseb öelda "distants ei tapa, tempo tapab" ehk tegelikult on maraton targalt joostes ning vähegi treeninud inimesele jõukohane. eelduseks loomulikult see, et ala sobib ning vigastusi pole.

    tuleb ainult targalt läheneda - kindlasti piisavalt juua, rahulikult alustada, pärast distantsi tarbida venitust, sauna, massaaži ning muid hüvesid. oleks pärast distantsi oluliselt parem. veidi keemiat taastusjookide näol aitab ka.

    samuti sekundeerin Rainile, jooksujalatsiga jooksmine, eriti pikal distantsil on ühelt poolt mõnusam tegevus, teisalt kordades rohkem tervist ja jalgu säästev tegevus. eriti asfaldil.

    aga panin end ka kirja. loodetavasti on must sel korral rohkem asja kui vaid Kajale jäneseks olemine (nagu septembris sügisjooksul). et stardis näeme.

  • Kaja

    18.12.2007 14:29:29 | Vasta

    Ah Sina see Äripäeva tiimi särgis siis olidki Smile Igatahes oli hea joosta Su tempos, nii et minu poolest oleks küll väga tervitatav, kui Sa ka seekord rahulikult võtaksid!

Lisa kommentaar

Loading