Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Jõuluajal koos kolleegidega kirikusse?

Äripäev tõstatas teema, et asutuse jõulutraditsiooni hulka võiks või isegi peaks kuuluma ka kirikuskäik. „Ah?” oskasin ma esimese hooga täiesti ebaprofessionaalselt väljenduda, kui minult töise jõulukiriku kohta küsiti. Nojah, iseenesest on ju kena viia töötajad jõuluajal kirikusse näiteks kontserti kuulama, aga ma ei arva, et mõni ilma kirikuta traditsioon millegi poolest vähem kena oleks. Ehkki segaduste ärahoidmiseks peaks firmade jõuluüritusi sel juhul ilmselt nimetama aastalõpuürituseks, sest Jeesuslast, kolme tarka, Petlemma tähte ja muud sellist seal üldjuhul küll ei meenutata.

 

Ja miks peakski? Usk on ju iga inimese vaba asi ning seda traditsiooni tööga, kooliga, sõjaväega või riigiga siduda tundub mulle pehmelt öeldes vägivaldne ja võlts. Ja ehk ebameeldivgi neile, kelle jaoks jõulud pole mitte Kristuse sünd, vaid valguse võit pimeduse üle. Või kes on mis iganes muud usku, kus jõulusid ei tähistata.

 

Ma ei teagi, mis jõulud minu jaoks on. Ma olen kristluses ilmselt haritum kui keskmine eestlane (tänu eeskätt mu lapsehoidjale, tädi Juulile, kes mulle muinasjuttude pähe Vana ja Uue Testamendi lugusid jutustas - pärast tuli teadmiste kinnituseks ainult Piibel läbi sirvida)… aga ristitud ma ei ole. Ja kui jõuluajal kirikusse lähen, siis mitte osa saama, vaid kõrvaltvaatajana pühitsetute – näiteks kirikuõpetaja – pühendumist imetlema. Aga kindlasti, päris kindlasti ei taha ma seda teha  mingi institutsioonilise ürituse raames.

Kommentaarid (6) -

  • Kaido

    20.12.2005 10:27:48 | Vasta

    Mind isiklikult jubedalt ärritab, kuidas kirik üritab viimasel ajal igal võimalusel naha vahele pugeda (usuõpe jms. jant). Oleks siis Jõuludel tegelikkuses Kristuse sünniga veel mingit pistmistki.

    Olgu mustakuuelased omaette ja lasku ka teistel olla.

  • Kaja

    20.12.2005 13:10:53 | Vasta

    Ohhoo, Kaido - vaat kes ajaveebindusse sukeldunud Smile Kinnitan, et lisaks purilennule on ka see tore harrastus!

  • Kaido

    20.12.2005 14:26:11 | Vasta

    Mõtlesin, et kui juba Kalle, saati siis minusugusel vanal veebihundil kõlbab kauem eemal olla.

  • Eppppp

    20.12.2005 16:44:05 | Vasta

    Mina isiklikult käin kirikus, sest mulle meeldib seal käia (hing saab puhtamaks?) vahetevahel ja käin siis ka jõulupäeval. Nii et vist siis ikka osaleja, mitte kõrvaltvaatajana.
    Samas ei kujuta ma ette, mismoodi asutusega kollektiivkülastust korraldada. Kirikus käimine või mittekäimine on intiimteema, IMHO.
    Kui just midagi, siis mingi kontsert. Aga isegi see põhjustaks mõttetuid vaidlusi ja mullistusi ilmselt.

  • Kalle

    21.12.2005 23:25:07 | Vasta

    Hoi-hoi! Ma kujutan elavalt ette, kuidas AS Eesti Praalimaalim nõukogu ja juhatus istuvad jõulude eel kirikus esireas, selja taga osakonnajuhatajad ja tööeesrindlased, keskel ja tagumistes ridades juba n.ö tavakaader. Siinkohal tuleb mulle meelde Mr. Nice vaimukas märkus, mille kohaslet ta ei imestaks kui Jeesus Kristusele postuumselt Maarjamaa rist annetataks...ei ma ei ole ateist. Ma saaks aru kui selline idee pärineks meediaväljaandelt Kranaat, kuid...mul hakkab kirikuõpetajast kahju.

  • Kaur

    23.12.2005 15:54:04 | Vasta

    Äripäeval on huumorimeelt Smile

Lisa kommentaar

Loading