Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Kanepisuits ja särjesilmad

Ilmselt kunagiste ajakirjanduslike uuringute mõjul oli eilsel kooli lapsevanemate koosolekul narkoteemadel rääkimas Mare Liiger.

Hästi rääkis, nagu ikka. Mina olen Mare käe all õppinud esmaabi ning tean, kui entusiastlikult ja hingega ta oma asja ajab. Nüüd on ta magistritöö raames uurinud Eesti kooliõpilaste seost uimastitega ning selle tulemusi nüüd tutvustaski. Lisaks koolitas vanemaid, kuidas narkojoovet ja erinevate ainete kasutamise jälgi ära tunda.

Eks mina kipun kah olema selline Mare osutatud tüüpiline lapsevanem, kes narkoprobleemi kaugeks ja võõraks peab. Ning arvab, et tema head, ilusad ja targad lapsed millegi sellisega ei tegele... Noh, ausalt öeldes ma küll usun, et see ei ole mitte minu pimestatus või oskamatus näha, vaid et mul on oma laste puhul tõesti alust niimoodi arvata. Sest üks väheseid asju, mille suhtes meie kodus nulltolerants ehk täisleppimatus valitseb, on uimastid nende kõikmõeldavates, ka kõige leebemates vormides.

Igal juhul on aga hea sellistest asjadest rohkem teada. Mina panin Mare loengust kõrva taha järgmised tarkuseterad:

* Kanepisuitsetaja reedavad punased silmavalged ning nad ise teavad seda. Seega, kui laps hakkab sõltumata ilmast pidevalt tumedaid prille kandma, muutu valvsaks.

* Samuti on ohu märk, kui laps kasutab ohtralt õhuvärskendajaid, lõhna neutraliseerijaid või ajab pidevalt rösteris saia kärssama ajal, kui ta üksi kodus on. Nii võib ta püüda korteris kanepisuitsu lõhnast lahti saada.

* Järsk õppimisvõime kaotus ja mälu nõrgenemine viitab pikemaaegsele (pool aastat kuni aasta) kanepitarbimisele. Mõjud hakkavad sellise aja järel välja lööma.

* Ecstasy kasutamise märgiks on algne kõrgendatud elevus (näiteks peolt koju jõudes) ja järgnev täielik kurnatus (näiteks järgmisel hommikul).

* Märgates kahtlaselt väänatud ja otsast põlenud plekkpurke või plastpudeleid, on see kindel märk kanepitõmbamiseks vajatud seadmest. Nagu ka see, kui kooli või kodu tualetis on WC-paber rullilt maha keritud ning rullisüdamikud minema viidud.

* Jälgi laste-noorte slängikasutust ning tee aegajalt ka süütute sõnade kohta internetiotsing, isegi kui laps sinu küsimise peale, mida see sõna tähendab, midagi armsat seletab. Mini-mullitaja näiteks ei ole teps mitte väike seebimullide puhumise vahend, mida poest viie krooni eest osta saab.

* Vesipiip, mis otseselt kopse ei kahjusta ja hingamisteid ei kraabi, on ohtlik seepärast, et õpetab lapsed suitsu tema meeldivas vormis kopsu tõmbama. Sealt on aga lühike samm, kui vesipiibutubakat hakkab asendama savu.

* Hoia ja armasta oma lapsi, see on parim kaitse.

Lõpetuseks ka positiivne noot. Mare Liigeril on oma meetod koolide liigendamisel eliitkoolideks ja mitte-eliitkoolideks. Jaotus põhineb sellel, kui palju lapsevanemaid kooli koosolekule kohale tuleb (loe: lastest ja kooli käekäigust hoolib). Nii et pungil täis saali vaadates oli Lilleküla Gümnaasium igati tasemel, hoolimata siit kunagi leitud uimastijälgedest.

 

 

 

Kommentaarid (4) -

  • Ott

    29.09.2006 10:38:14 | Vasta

    Korra sarnasele koosolekule sattunud. Tüdruk oli I klassis ja käskis minna. Algul ei teadnud kas pääsen ja nii ma plikale ütlesingi. Siis ikka jõudsin ja kuulasin suures kooli aulas.
    Loengu lõpus paluti esitada küsimusi. Esimesest reast tekkis peenike käsi. Loomulikult oli see minu plika, ta arvas, et kui mina ei saa minna, siis peab ise tähtsal koosolekul viibima. Küsimus oli aga hoopis teisest vallast, mille peale kooli direktor hakkas kameelionina värve muutma.
    Plika küsis "Miks söökla toit on alati külm?"

    terv

  • viljar

    29.09.2006 12:29:48 | Vasta

    1. Minul on loomulikult natuke punasemad silmavalged ning kui vähegi magamatust esineb, siis paistan vahest välja kui küülik.
    2. Vahest olen ma õhtul väge täis (teeks midakõikepähejuhtub), kuid hommikul on "enneaegse" ärkamise tõttu selline väga loid ja tülpinud olek. Ma nimelt kuulun õhtu/öö inimeste ridadesse mistõttu ütelus "hommik on õhtus targem" minu puhul ei kehti.

    Kui need kaks näitajat kokku panna võiks eelpool toodud tarkuseterade järgi öelda, et olen padunud kanepisuitsetajast ecstasist. Ise julgen aga vastupidist väita ning seetõttu tuleks neid tarkuseteri võtta konkreetse isikuga kooskõlas. Mis ühe puhul näitab narkojoovet, ei pruugi teise puhul olla midagi tavapärasest erilisemat.

    Tegelikult ikka nende (vähemalt nende kahe) märkide järgi ei saa küll öelda, et inimene on uimastite võrku langenud. Küll aga võivad need olla märgid valvsuse tõstmiseks.

    Kõige tähtsam on aga loetelu viimane punkt. Üritan seda joont hoida.

  • Kaja

    29.09.2006 12:33:40 | Vasta

    Loomulikult ei saa ainult selle loetelu põhjal põhjapanevaid järeldusi teha Smile

  • Sigrid Koppel

    17.11.2008 20:27:27 | Vasta

    Pilte võiks ka olla, aga koolitööks sain palju infot! Nüüd tuleb ainult kõigevajalikum välja sõeluda...

Lisa kommentaar

Loading