Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Laevad jäätuvad kiiresti

Termomeetri elavhõbeda- (või mis iganes) sammas on läinud vabalangusse. Kui eile, 17.jaanuari hommikul kell 7:45 oli Lillekülas temperatuur +1 maja ees seisva auto termomeetri andmetel, siis täna hommikul oli juba -18.

Ja elus esimest korda kuulsin, et raadio ilmateade ütleb: "Laevad jäätuvad kiiresti". Harjumuspärane, kõrvale lapsepõlvest tuttav fraas peaks ju olema: "Laevad jäätuvad aeglaselt".

Kommentaarid (1) -

  • vik

    05.02.2007 20:01:05 | Vasta

    "Jäätumine on küll halb asi, kui veepritsmed lendavad laevale ja külmuvad seal jääks. See tõstab laevade raskuskeset kõrgemale kui veeväljasurve keskpunkt, mis tähendab, et jõud hakkavad tagurpidi töötama ja keeravad laeva ümber. Hiiumaa lähedal olid kõik tingimused jäätumiseks olemas. Kõige aktiivsem jäätumine algab -3 kuni -5o juures ja veetemperatuur peab olema 0o lähedal. Laine, mis tuleb vastu laeva, pritsib üles, tuul kannab pritsmed laevale ja need jäätuvad. See tõstab laeva raskuskeset ja niiviisi on palju aluseid põhja läinud. Aga antud juhul ei olnud see peapõhjus. Nii tugevat jäätumist Vegasel ei olnud". Smile

Lisa kommentaar

Loading