Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Lapsevanema logistikaülesanne

Kolmapäeval pannakse Vabaduse plats kaheksaks (!!!) kuuks autoliiklusele kinni ning ma pean nuputama, kuidas hommikuti võimalikult valutult liiklema saada. Kristiinest otse Lasnamäele saaks muidugi üsna lihtsal moel, näiteks Balti jaama ja Põhjaväila kaudu, aga tahaksin sisse kodeerida ka vahepeatust kuskil Reaalkooli lähistel. Sest pole ju mõtet, et Kati koormab hommikuti niigi ülekoormatud ühistransporti ja mina sõidan uhkelt autoga.

Erinevatel hommikutel on proovitud marsruudid Suur-Ameerika - Liivalaia (Kati vahepeatus kuskil Olümpia kandis) ning Balti jaam-Mere puiestee (vahepeatusega Viru juures). Mõlemad on olnud juba poole kaheksa ajal parasjagu täis, seda isegi nüüd, kus Vabaduse plats veel lahti on.

Ning alates jaanuarist lisanduib võrrandisse veel täiendav muutuja. Lilleküla Gümnaasium läheb kapitaalremonti ning Ode ja Jüri hakkavad käima koolis kaugel Valdeku tänaval.

Kommentaarid (11) -

  • K.

    13.10.2008 12:24:17 | Vasta

    Balti jaama juurest või kuskilt Toompuiesteelt üle Toompea jalutab Kati kooli napilt 10-15 minutit - seal peatumine peaks natuke lihtsam ka olema? Smile

    Praegu on mul küll hea meel, et meil koolid lõpetatud on. Mõni aasta tagasi oli meil ka igahommikune ristiretk Keila-GAG-TPL (tingimata selles järjekorras, GAG-is hakkasid tunnid 45 minutit varem)-Narva maantee. Ja iga aastaga läksid ummikud suuremaks, lõpuks oli isegi pool 8 Haabersti ring umbes. Oo õudust, ütlen ma selle peale (ja naudin esimest korda elus seda, et saan jalgsi kooli minna - pärast 12 aastat ju võib selle üle rõõmustada).

  • agnes

    13.10.2008 20:23:48 | Vasta

    Tere Kaja.Sul nii vahvad jutud,hea lugeda.

  • Anonymous

    15.10.2008 00:28:56 | Vasta

    Noh, roheline oleks ju lasta nii lapsel ühistranspordiga käia kui ka ise seda teha ;).

  • Kaja

    15.10.2008 08:08:06 | Vasta

    Selles osas kaalub minu isiklik mugavus rohelisuse üles Smile Kesklinnas töötades võiksin küll autota tööl käia, aga ühest linnaservast teise - tänan, ei Smile Ka jalgratas ei sobi samal põhjusel, ehkki tööl oleks isegi võimalus käia dushi all ja riided vahetada. Juba sellepärast ei viitsi, et peaksin siis palju varem ärkama kui praegune 6:40 Smile

  • kaur

    15.10.2008 11:14:09 | Vasta

    Ja last ikka rattaga kooli ei saada. Tundub liiga ohtlik lihtsalt Smile

    Õige vastus on muidugi - lapsed kodu lähedale kooli panna. A see ei ole praeguses Eestis vist eriti popp lahendus. Minu laps Mustamäele kooli, olge normaalsed!!!

  • Krista

    15.10.2008 14:25:25 | Vasta

    Valdeku tänava kooli saab supeluksilt rongiga Smile ja 23 buss peatub ka ikka päris lähedal Smile....
    ise nõmme elanikuna on mul jälle hea meel, et polnud nii palju lapsi, et üks vene kool pandi lihtsalt kinni Smile

    Aga Kati kuskile lähimasse trammi peatusesse visata...Trammis on mõnusad, ükski ummik neid ei sega.

    Tänanses äripäevas oli jutt linnaliiklusest ja mõtlemise muutmisest....isegi Tallinnas on võimalik tipptunnil niimoodi sõita, et ummikus peaaegu üldse ei ole Smile

  • Kaja

    15.10.2008 20:42:25 | Vasta

    Arusaamatuste ärahoidmiseks: minu lapsed on KÕIK käinud põhikoolis kodulähedases koolis (Lilleküla Gümnaasium). Aga gümnaasiumiklassid on juba see ajajärk, kus valid oma tulevikku ja teed seda oma huvide ja suundumuste järgi - nagu pärast ka ülikooli ei vali sa üldjuhul koduläheduse järgi. Nii valis Kati pärast põhikooli lõpetamist Reaalkooli ja tõenäoliselt tahab sama valida ka Jüri, kes järgmisel kevadel põhikooli lõpetab. Odel on valiku tegemine aasta pärast ja tema on praegu mõelnud Inglise Kolledzhi peale.
    Lilleküla Gümnaasium on ülimalt tubli kool, aga tema gümnaasiumiosa "kallakud" pole minu laste huvialad. Lihtsalt.
    Mis aga rongi peale minekusse puutub... meie kodu juurest on siis pea sama pikk jalutuskäik kui trolliga Nõmme poole sõites ja sealt edasi kooli minnes Smile 33 buss on meie jaoks ühistranspordist ainus mõistlik valik.

  • nuhk albert

    15.10.2008 22:38:04 | Vasta

    siiras soovitus - mõtle oma autosalongist kaugemale. Kui kesklinnas on ummik, siis jääb mulle arusaamatuks, miks on vaja ekstra 17-aastast reaalkooli viia, kui sul endal kesklinna asja pole. seda enam, et mustamäe trollid peatuvad kooliukse ees. ära palun võimenda seda niigi hullu olukorda.

    käin nõmmelt lilleküla kooli trenni ja kõige mugavam on buss nr 33. Marja poe eest istud peale, sõidad Nõmme keskusse ja sealt 5 min jala. Kui teismelistele peaks bussisõit tõesti üle jõu käima, siis nõmmekana palun, vii nad autoga Rahumäe jaama juurde. Sealt on jala Valdeku kooli 7 min jalutamist. Ära jumala pärast ürita kooli juurde sõita. Nii Õie kui Valdeku tänavad on kitsad ja ühesuunalised, nii et seal on hommikuti korralik tropp.

    Ja ma ei taha mõelda, mis saab niigi tipptunni ajal ummikuid täis Vabaduse pst ja Pärnu mnt, kuhu Mustamäe laste hoolitsevad mammad-papad oma autodega juurde lisanduvad. Peab vist hakkama tunde varem tööle minema, et kesklinna kohale jõuda.

    Usun, et kui iga teine reaalkooli või kolledzi vanem loobuks lapse autoga kooli toomast, oleks hommikuti Vabaduse väljakul ummikuid vähem. Selle asemel istuvad vanemad hoopis netis ja vinguvad, kuidas linn on ummikuid täis.
    Aga noh, ju siis pole bensiin veel nii kallis ja raha on, kui sellest loobuda ei raatsita.

  • nuhk albert

    15.10.2008 22:40:52 | Vasta

    muide, üks mu tuttav käib iga päev jala Marja poe juurest vanalinna tööle. ja on väga rahul on seda juba mitu aastat teinud ning on ilma erilise trennitagi heas vormis.

  • Kaja

    16.10.2008 09:15:14 | Vasta

    Ma mõtlen pigem niipidi, et kui juba autoga sõita, siis mitte üksi, vaid teisi transporti vajavaid inimesi kaasa võttes. Küll me sellega hakkama saame ja küllap hakkab keegi uuel aastal ka bussiga käima - küsimus ongi, kes. Kas plaanin tööringi Nõmme kaudu ja bussiga läheb Kati või kesklinna kaudu ja bussiga lähevad Ode-Jüri.
    Ja mina tõttöelda ei vingu netis, vaid lihtsalt kirjutan oma blogis, et mul on lahendada logistikaülesanne Smile

  • jaan

    22.10.2008 20:14:11 | Vasta

    Selle logistikaülesande lahendamisel on eeldused sellised, et matemaatikaga ja terve mõistusega seda ei lahenda. Sellel on tunded mängus. Ehk siis ratsionaalsusest on asi kaugel ja kaugel on asi ka ühiskondlikust mõtlemisest aga see on Eestis ju igati tavaline.
    Minu jaoks oleks valik lihtne Ode-Jüri on nooremad ja kahekesi seega viin nemad ära ja ei pea ka ise liigselt ummikuid tekitama. Kati on suur ja saab ise hakkama ja sellega säästan veel enda aega ning linnaliiklust.
    Aga tundub, et oluline on Katiga hommikul koos olla... selleks kas tema iga või probleemid või vajadus midagi kompenseerida... ja see on enda kogemusest.

    Enda logistikaülesanne peaaegu sama ehk kuidas liikuda Kalamajast Kassisabasse, sealt Tatari tn ja seejärel Järvele. Oleks tramm nr 5 või 6 oleks oluliselt lihtsam ja korralik ühistransport ümber vanalinna oleks mured olematud. Ühistransport on 4-5 korda aeglasem ja täiesti sobimatute peatustega ning oluliselt kallim.

Lisa kommentaar

Loading