Rootsi komandeeringule sattusin just Lucia-päeva eel. Meil siin Eestis on ta vähetähtis (luutsinapäeva nime ma põhimõtteliselt tean, aga sellega seotud tegevusi pole küll kunagi teinud), aga Rootsis väga oluline tähtpäev Lucia valimisega, rongkäikude ja valguspidustustega. Ja kes Eesti noortest on õiges eas ja õigel hetkel “Krabatit” lugenud, sel on põhjamaisest Lucia-päevast ilmselt tempel mällu igaveseks (vähemalt minul on).
Rootsis küpsetatakse sel päeval ka spetsiaalseid safranisaiu lussekatter ehk luutsinakiisud. Ilusad kollased, aga muus osas mitte millegagi erilised saiad (minu lähim Rootsi-ekspert Kati küll ütles, et erinevus on see, et nad on väga pärmimaitselised, sest neid peab kaua kergitama, aga mina ei saanud isegi tugevamast pärmimaitsest aru). Aga maitse(tuse)st hoolimata oli vahva, et kolleegid meid selle Rootsi traditsiooniga meeles pidasid.
Postimees avaldas Lucia-päeva puhul ka luutsinakiisude retsepti, nii et kel huvi, võib ise järele proovida.