Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Meenutus rahareformist

Terje sissekanne tuletas meelde, et jah, täna 14 aastat tagasi algas ju rahareform. Kolme päeva jooksul vahetati rublad kroonideks. Kurss oli 10:1 ja eraisik sai vahetada 1500 rubla. Kusjuures minul, lapsega üliõpilasel, oli ainult 508 rubla, mida vahetada. Sellest sündis ka minu esimene krooni-äri, kui nii võib öelda: sain rahavahetuspunkti ees ühelt rahakamalt inimeselt - jumala võõralt sealjuures - 992 rubla juurde, vahetasin ära ning teenisin selle tehinguga 10 krooni. Väga rahul olin.

Veel enne rahareformi oli mul eelmüügist ostetud Tartu-Tallinn bussipilet, sest mu õde Karin lõpetas keskkooli. Tallinna kolmandat, mis praegu Lilleküla Gümnaasiumi nime kannab ja kus ka minu lapsed käivad. Ka selles koolis oli rahavahetuspunkt ning seepärast pidid koolilõpetajad ja õnnitlejad liikuma kitsa tagaukse kaudu, sealt, kus muidu vanapaberit vastu võeti. Sest eesuksel troppasid ju rahavahetajad ning suhtusid äärmiselt kurjalt igaühte, kes üritas järjekorrast mööda trügida. Olgu tal lilled või lõputunnistus käes, ei lugenud.

Oli umbes samasugune palav ilm kui praegu. Väike Kati, kes Karini aktusel samuti kaasas oli, tüdines ära ja roosid vajusid longu. Ja rahavahetajate sumin kostus õhu liigutamiseks avatud saaliuksest sisse, direktori kõne ja viimase koolikellaga võidu.

Kuna mu tollane abikaasa oli käinud Rootsis tööl, elasime rahareformi-järgse kuu valuutast lisa vahetades ära. Muidu olnuks tõesti raske, seda eesti raha ju lihtsalt polnud piisavalt käes. Eestis aga oli tema esimene rahareformi-järgne palk 410 krooni, seda mäletan väga täpselt.

Mina tol rahareformi-suvel millegipärast tööl ei käinud. Ei mäletagi, miks. Isegi praktikat ei olnud, mis on kah imelik - igal suvel pidi muidu ikka ju kuskil praktikat tegema. Igatahes olin aastase Katiga lihtsalt maal, kus sai elamiskulud madalal hoida. Polnud väikeseid meeldivaid ahvatlusi ning mis seal salata, suuremas osas sai elatud vanemate kulul. Mis tundus nagu harjunum ja seetõttu mugavam kui mehe kulul elamine. Oh, kui naiivselt emantsipeerunud ja imelikult iseseisev ma 22-aastaselt ikka olin...

Igatahes mäletan ma väga hästi oma esimest olulist krooniostu. Augustis, kui sain teada, et ootan oma teist last, läksin poodi ja ostsin esimesed sinised sipukad, mis silma jäid. Õigesti tegin: sündiski poeg.

Kommentaarid (5) -

  • Eppppp

    20.06.2006 19:19:01 | Vasta

    Ma siis lõpetasin Kariniga täpselt ühel päeval keskkooli.
    Õhtul oli pidu, siis viskasime kopikaid terve saunamaja peale laiali. Ei tea, mis neist edasi sai, küllap keegi korsitajatädi pidi selle hommikul lahendama...

  • meeri

    20.06.2006 19:45:16 | Vasta

    mina ostsin oma esimeste kroonide eest mahla, mis maksis 2 krooni ja 50 senti, ja no küll tundus kallis! Ja mingi kontserdi piletid Pärnu Vallikääru. Ei saanud tookord aru, kuidas ma elama hakkan, sest raha polnud kohe üldse. Ja ei olnud kah, mitu aastat jutti ei olnud kohe üldse midagi. Kuigi jah, tööl käisin minagi, ja tõlgipalk oli ka 400 krooni. Ikka oli hea meel, kui keegi maakodust kartuleid tõi. Siuke õnnis aeg meenutada.

  • Age

    21.06.2006 08:59:03 | Vasta

    Minu tipi lõpuaktus oli 19. kuupäeval ja kuna mingil arusaamatul põhjusel oli raha rohkem kui 1500 rubla (vaene üliõpilane?!?), siis sai öises vanalinnas hoolega ringi jämmitud ja üleliigset raha tuulde visatud Smile)) hommikul siis otse peolt kuuenda õppekorpuse ukse taha raha vahetama - miski hirmus vara sai seda juba teha.
    Hästi ei mäleta, aga kahtlustan, et suve veetsin rahulolevalt oma mehe kulul elades. Pulmad olid meil veel nädal peale rahareformi ... Nii et esimene kroonikulutus oli vist pulmasoeng juuksuri juures .. ?
    Samas mina mäletan, et päris alguses esimestel päevadel olid hinnad just naljakalt pisikesed. Paari nädala pärast alles toimus see "ümardamine", mis hindu tõstis.

  • kairit

    21.06.2006 10:44:20 | Vasta

    Rahavahetamise teisel või kolmandal päeval sõitsin Tartusse järelarvestust tegema (olin esimesel korral läbi kukkunud). Samal päeval oli õe lõpetamine, ostsin talle ja oma teistele sõbrannadele veel enne bussi peale minekut lilled kaasa. Kõik lilled maksid kas 1 kroon või 50 senti. Jube imelik oli. Vanematelt saadud kroonid olid mul juba taskus, aga ühtlasi käisin vahetasin ka enda rublad ära...
    Mõni aeg hiljem käisime tulevase abikaasaga tollases restoranis "Tarvas" semestri lõppu tähistamas. Kui rikastena ja kui täiskasvanutena me ennast tundsime! Ilmselt olime valinud õige aja, napilt enne seda, kui kroon alla käis...

  • graafik

    22.06.2006 20:00:59 | Vasta

    nojah, kui toimub üleminek eurodele siis lubatakse kõigil vahetada eurodeks 1500 krooni kursiga 60, seega kõik saavad 25 eurot ;)

Pingbacks and trackbacks (1)+

Lisa kommentaar

Loading