Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Meeste ja naiste erinevus haigete kohtlemisel

Täna käisime Memme jures haiglas koos tädi Malle ja isaga. Ning kui mina ja Mall olime Memme hoolitsevalt ninnu-nunnutanud, siis isa oli otsustavalt karm.

"No mis lamad siin kogu aeg selja peal?" nõudis ta kohe alustuseks. "Liigutada on vaja! Treenida on ennast vaja!"

"Ära riidle minuga," palus Memm haleda peenikese häälega, milleisega ta nüüd räägib. "Ma olen ni haige.."

"No mis haigus sul siis on? Operatsioon oli, mitte haigus! Ja operatsiooni järel tuleb ennast liigutama hakata!"

Isa asus kohe ka sõnadelt tegudele: pani käe Memme selja taha ja tõstis ta kaeblemisest hoolimata voodiservale istuma. Ise jäi teda hoidma, sest üksi poleks Memm istuda suutnud. Aga isa käe najal istus kenasti. Ja tuleb tunnistada: istuvat, olgugi isa õlale vajuva peaga Memme oli ikka hoopis parem vaadata kui jõuetult voodil lebavat.

Aga Memm sosistas - ikka selle haleda peenikese häälega - , et me kõik koos kirikus selle eest paluks, et ta saaks ruttu ära surra.

Seda me muidugi tegema ei hakka, aga mul hakkab juba tekkima tunne, et me ei peaks tegema ka vastupidist: Memme siinilmas vägisi kinni hoidma.

Aga esialgu siiski veel püüaks. Ehk suudab ta siiski sellest välja tulla.

Kommentaarid (3) -

  • Eva

    29.10.2007 16:09:45 | Vasta

    Tere Kaja,
    Meie vanaema lahkus kaks aastat tagasi ja mida kirjutad meenutab paljudki. Kui suudad seda môtet omaks vôtta siis jah, inimestel tuleb lasta ära minna mingil hetkel. Aga millal, see on igaühe tunnetuse küsimus.
    Hoia teda nii kuidas saad, need mälestused jäävad Sinuga ka pärast.
    Ja veel, minu isa ei tahtnud kuni lôpuni môista mis toimub, see tegi vanaema mineku raskemaks ja isa on siiani omadega maas. Ma ei tea kuidas Sinu isaga on aga mul oli küll tunne et poegadele on ema lahkumine vastuvôetamatu môte.
    Mis siin ütlesin ei tähenda seda et püüdma ei pea, vahel on see lihtsalt väike môôn ja elutahe tuleb näiteks haiglast välja tulekuga tagasi.
    Jôudu ja jaksu edasi

  • Anu

    01.11.2007 14:40:28 | Vasta

    minu sõbranna vanaema jäi peale operatsiooni kaheks aastaks voodihaigeks, vabatahtlikult. ei olnud enam vist elujõudu, et treenida, nagu su isa õigesti arvas, et nii tuleks teha.

  • asd

    06.11.2007 11:52:23 | Vasta

    poegade mõistmine, et ema hakkab lahkuma, on alati väga keeruline olnud. ja jätab omad jäljed.

    aga vanemate inimestega tulebki kohati karm olla. liigutada tuleb, isegi kui nad on haiged ja nõrgad. ma tean kuidas see kõlab ja tunnistan, et olen ka ise meesterahvas, aga mingi hetkeni on see väga õige. selle hetke ära tabamine on omaette kunst, sest vanainimesed ise adekvaatselt oma seisundit väljapoole kommunikeerida ei kipu suutma.

Lisa kommentaar

Loading