Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Middendorfi jälgedel

Eile õhtul oli KUMUs Riho Västriku uue filmi "Middendorfi jälgedel" esilinastus. Vau, Riho on kolmel aastal kokku neli kuud veetnud Arktikas, et teha põhiosas läbi polaaruurija, Pööravere (Hellenurme) mõisahärra Alexander Theodor von Middendorfi teekond! Viimasel kulus selleks muidugi oluliselt kauem aega, kokku kolm aastat, ning filmiski oli sellele päris palju aega ja lõike pühendatud.

Häbilugu, aga tuleb tunnistada, et ega ma Eesti-baltisaksa maadeuurijate tegemistest eriti ei tea. Nanseni jälgedest oleksin eilseni saanud kindlasti kordi ja kordi rohkem ja haaravamalt jutustada kui Middendorfi omadest, mis olid seni liigitunud jaotuse alla "midagi kuskil Siberis". Nagu ka admiral Krusensterniga seostub ainult umbmäärane "ümbermaailmareis", Wrangelliga "Alaska" ja Kotzebuega "Beringi väin"... Nii et film avardas oluliselt silmapiiri mitte ainult geograafilises, vaid ka ajaloolises mõttes.

Hea film oli. Aprillis jõuab ta Sõpruses ekraanile, nii et minge vaatama, kel vähegi huvi kaugete maade ja teiste rahvaste vastu.

Ja mina lubasin endale, et lisaks välismaa maadeuurijate tegevusele teen endale selgemaks ka eesti juurtega meeste ekspeditsioonid. Alustada võib näiteks sellest, et  Middendorfi ja teiste baltisaksa maadeuurijate-meresõitjate ekspeditsioonidelt kaasa toodud asju saab näha Ajaloomuuseumi näitusel "Siin- ja sealpool Beringit".

Pärast esilinastust istusime väiksema seltskonnaga Seiklusjuttudes ning Riho rääkis kaadri taha jäänust. Tore õhtu oli.
___
PS. Leivo kirjutab samal teemal. Ühiste sündmuste puhul peaks vist hakkama ühist blogi pidama :)

Kommentaarid (1) -

  • Maare

    28.03.2006 13:48:05 | Vasta

    Kui eesti soost maadeavastajatest rääkida, siis mina loen praegu Lennart Meri "Virmaliste väraval", ka sealt saab kamaluga ses osas uusi teadmisi. Raamatu leidsin oma Kalamaja korteri keldrist muuseas. Tegelikult oli seal terve kapp väärt Eesti kirjandust, kordagi lugemata raamatuid, lehed veel lahti lõikamata. Nüüd ma neid otsast näringi. Head onSmile

Lisa kommentaar

Loading