Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Mille vastu protestid, Pets?

Tehnokratt Pets, kodanikunimega Peeter Marvet, on korraldamas piketti. Juhtimaks Äripäeva ja reklaamijate tähelepanu sellele, et sisust huvituvatele lugejatele pole mõistlik pähe lajatada suure vilkuva bänneriga. Sest see on pikemas perspektiivis kahjulik kõigile osapooletele: lugejale (teeb asjaliku sisu leidmise raskeks), reklaamiandjale (halba bännerit ignoreeritakse) kui keskkonna omanikule (külastatavus väheneb).

Nohjah. Põhimõtteliselt õige jutt.

Aga täna näiteks on majandusväljaande rasket taaka vedavas Äripäev Online´is uudis "Giovanni Sposato ähvardas tappa rate.ee moderaatori". Tsiteerides ka sõnasõnalt kõike (halvas) inglise ja vene keeles toodud sõimu. Sealjuures 24-tunnise viitega, sest teised online-kanalid suutsid seda uudiskünnist kõrge kaarega ületavat teemat käsitleda juba eile.

Nii et ma ütleks küll, et mitte suur bänner ei ole hetkel meediaväljaannete internetikeskkondade peamine pidur :)

Kommentaarid (13) -

  • pilleriin

    20.12.2006 13:19:52 | Vasta

    jah, bänner tõesti ei pidurda. sest firefoxi adblock sorteerib need nagunii kenasti välja. tööl vahel vaatan operaga ja seal saab ka ära blokeerida bännerid jms jama. sest need tegelikult ka häirivad. see, kuis sisus on mingi jama, on ka paha. aga esimene mulje on visuaalne ja kui leht on bännereid täis, siis aidaa. sel juhul enam sisu ei huvita reeglina.
    no ja need mõned bänneritega lehed, kus käin, selleks on firefox, nagu mainisin.
    olen vabalt kadunud reklaamiklient.
    mulle ei meeldi pähemääritav reklaam sellisel kujul, nagu bännerid. see lihtsalt solgib parimagi kujunduse ära.

  • Tanza

    20.12.2006 13:55:31 | Vasta

    Tõesti on imelik, et 1 kodanik protestib selle vastu. Üldiselt on iga väljaandja isiklik eelistus, mismoodi ja millise banneri ta esilehele paneb. Kui see banner meeldi, siis ära käi sellel lehel, kohustuslik see ju pole või kui tõesti on vastupandamatu soov seal käia, siis kasuta Adblocki, mis kaotab banneri ära ja jätab järele ainult inetu suure tühja kasti.

  • kaur

    20.12.2006 22:46:26 | Vasta

    mulle pets ja ta tegemised meeldivad. neil on ALATI mingi iva sees, ja praegune "tekitame kära, et ÄP-l oleks häbi" sobib mulle täiega.

    Kas bänner on pidur? ÄP puhul kindlasti on. EPL puhul ka on: varem lugesin ma EPL onlinet igal hommikul, enam ei vaata selle poolegi, sest ei viitsi sodi seest teksti otsida. Eriti kole on nende piltide näitamise viis. Postimees on hoopis omaette seebiooper.

    Adblock-ida ei viitsi. Miks ma peaks? Netis on miljon saiti, mis minu tähelepanu eest kaklevad. Kui ÄP ja EPL mind eemale ajavad, siis loen midagi muud. Hetke lemmikud fark.com ja digg.com on sisu poolest sama sopakad kui meie delfi, aga nad ajavad naerma ja teevad hea tuju, mitte ei masenda nagu eesti lehed. Ja reklaami seal nagu polekski.

    Ehk - reklaami uppund leht ei ole lugeja probleem. Lugejal teisi lehti küll. Ja sellistele asjadele pets piketiga tähelepanu tiribki. Tänuväärt.

  • tohlakas

    21.12.2006 00:12:52 | Vasta

    See bänneritega uputamine on nagu kodumaiste telekanalite reklaamipausidega liialdamine. Tegelikult saevad meediakanalid oksa, millel istuvad. Näiteks Soome TV-st head filmi vaadates, eriti ei kipu kanalit vahetama või külmkapi juurde minema, tean, et iga hetk võin järgmise osa maha magada. Eesti TV kanalite puhul on isiklik rekord olnud munade praadimine ja võileibade tegemine köögis ja reklaamipausi lõpuks teleka ees tagasi! Samuti ei ole kippunud kasutama AD-Blocki korralike välismaiste veebilehtede puhul, kuna reklaam on olnud asjalik ja ei ole häirinud. Küll aga on armutult puhtaks roogitud KÕIK eestimaised veebimeedia kanalid. Ma isegi ei mäleta, milline näeb välja reklaamidega EPL, Postimees, Delfi.

  • Peeter Marvet

    21.12.2006 06:34:04 | Vasta

    Kajal on muidugi õigus - tegelt oleks meile vaja mitte vähem reklaami vaid rohkem ja kvaliteetsemat sisu... aga me võime seda ka vaadelda selle nurga alt, et selgelt käsitletakse onlinemeediat pelgalt kui vahendit lugejaid reklaamiandjale müüa. Aga noh, sisu poole pealt vaadates võiks siis ju ka PM ja EPL ette permanentsed piketid asutada.

    Hetkel on mu sõnum siiski suunatud reklaami efektiivsuse peale mõtlemisele kuna minu meelest saan ma nii võimaluse suhelda kokku kolme sihtrühmaga: lugejad (kellest umbes kolmandik peab vajalikuks teistele soovitada AdBlocki Smile, sisutootjad (kelle vastu pikett nimeliselt on) ning reklaamiandjad (keda saab puudutatud igal muul võimalusel peale piketi pealkirja).

    Kuna kogu reklaami küsimus on minu tähelepanus ja viitsimises taluda reklaamimahtu mingi piirini ning ma tõesti ei tahaks, et kõik ÄP pärast ka teisi väljaandeid reklaamivabastava AdBlocki installiksid... siis vahest kerkib see piket tulevikus üles kui arutatakse ühe või teise lähenemise "valuläve". Noh umbes nagu "krt ma kardan, et see on liiga jõhker lähenemine: Marvet võib tulla piketeerima".

  • Kaido

    21.12.2006 09:08:32 | Vasta

    Vanasti ma pidasin nagu Marvetist rohkem, kuid tema viimased Tehnokrati saated on küll mingi permanentne virisemine ja see hakkab ausalt ära tüütama. Sarviku aegadel räägiti kratis ikka midagi huvitavat aga praegune saate formaat mahub raamidesse "saame sõpradega kokku ja viriseme".

  • Peeter Marvet

    21.12.2006 23:53:50 | Vasta

    Novaata Kaido, on inimesi kes võiksid minu kallal iriseda ja on neid kes minumeelest seda vahest mitte kõige põhjendatumalt teevad.

    Ma olen täiesti nõus, et viimasel ajal on olnud saateid mille kvaliteediga ka ma ise rahul ei ole. Paraku on selle taga tõsiasi, et juba paar aastat on raadiosaade projekt mida sisuliselt finantseerin pere-eelarvest ehk toodan tasuta puhtalt saate tegemise rõõmust (noh ja lisaks on ju äärmiselt fun osta endale playstationi asemel profi-helitehnikat, eksole). Sellest tulenevalt on vahetevahel hetki, kus raha teeniv töö nõuab rohkem aega ning selle tõttu kannatab eetrikvaliteet. Kurb ent pidulik, sest kui mul on näiteks valida kas panna saatest välja ka OGG-versioon podcasti jaoks või minna lastega ujuma (või ehitada maal sauna) siis kaalub isiklik elu tootmise üles. Sellel sügisel sattus paraku sellisel hulgal mittetulundusprojekte, et pidasin õiglaseks ka senisest põhitöökohast loobuda.

    Kui kellelgi on sellise asjade korraldusega probleeme siis on kaks võimalust: kas pöörduda peatoimetaja Lutsu poole ja rõhuda vajadusele võtta Marvetilt eetriaeg või siis pöörduda reklaamiosakonna poole ja pakkuda raha saate jätkamiseks. Raha võib siis pakkuda Marveti ja/või (lõuna-Eesti talupidaja) Sarviku jagu, aga kindlasti oleks ka Roonemaa rõõmus kui teaks, et Kaidot tema poolt tehtav rõõmustab.

    Mina isiklikult olen siiralt happy, et peatoimetaja mulle vähemalt miski C-reitinguga eetriaja pakkus. Ja ma üritan teha kõik endast sõltuva hoidmaks kvaliteeti tasemel, eriti kuna KUKU-laadne eraraadio olevat ka Euroopa mastaabis haruldane nähtus (ning ma pole mõistagi ka ainus fännina tegija).

    Simple as that. Ja mida oled sina teinud inimestesse optimismi sisendamiseks ja tehnoala edasiarendamiseks?

  • oop

    22.12.2006 05:36:51 | Vasta

    Inimestest optimismi peletamiseks: seisis rahvas eile kobaras akna juures, piilus häbelikult piketti ja arutles, palju Rõtov reklaami eest maksta võis. Igal asjal mitu otsa, eks ole.

    Miks Adblock paha on? Minu sydametunnistus ei piiksatagi, kui kõik vilkuvad ja plärisevad ribad kinni keeran, aga Google'i tekstireklaamidest olen vahel suisa midagi põnevat leidnud. Kui miski sunnib reklaamijaid vilkumise asemel kontekstuaalsust ja visuaalset viisakust rakendama, on see yksnes hea.

    Veebitreialid on mitte lollid, vaid kasutajasõbralikud. Lõppeks on nemadki inimesed. Ja ÄP veebitoimetuse tydrukud ei saaks ilma Adblockita yldse tööd teha...

    Kui rikkaks saan, ostan Pänneri kuuks ajaks ära, värvin lillatriibuliseks ja hakkan Tehnokratti reklaamima.

  • Kaja

    22.12.2006 08:43:32 | Vasta

    Mina igatahes võtan mütsi maha nii Petsi kui kõigi teiste ees, kes viitsivad maailma parandada. Või vähemalt püüavad seda teha. Teistel, sh minul, on siis ka objekte, kelle tegemiste üle keelt teritada Smile

  • Peeter Marvet

    22.12.2006 21:20:14 | Vasta

    Muideks, ÄP veebitoimetuse tüdrukud ei kasuta AdBlocki ja seda lausa kahel põhjusel: kõigepealt peavad nad tööks kasutama IEd sest veeb FF all ei toimi (nagu on mainitud vist Gea juures ja nagu ma ise kogesin proovides online-intervjuud vastata Firefoxi abil) ja oma töö tulemust käivad nad imetlemas vot sellise monitori pealt: http://flickr.com/photos/petskratt/330215956/

  • wenightgo

    22.04.2008 21:27:06 | Vasta

    chunk work came parents and probably I go back suggested often I still managed probably

  • allstay

    23.04.2008 06:09:48 | Vasta

    I started most natural crown. plants black his in many We used for kids accomplish all what bellowed

Lisa kommentaar

Loading