Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Mis on töö, mida tahan teha?

Eelmise aasta teemade hulka kuulub ka see, et mulle pakuti kolmel korral uut tööd. Klassikaline headhunting, kus personaliotsingufirma helistab ja pakub võimalust. Väga tore ja eneseteadvust tõstev, aga ometi olen ma ikka oma endise koha peal - siin firmas juba seitsmendat aastat ja oma praegust tööd tegemas viiendat. Kõik karjäärikujundamisõpikud ütlevad, et oleks aeg liikuda ja oma mugavusetsoonist väljuda.

Aga vahetamisel vahetamise pärast ei tundu mõtet olevat. Küllap olen sellest east juba väljas, kus ka uus organisatsioon ja uued kolleegid väljakutsena tundusid. Nüüd tunnen, et kui teen sama tööd lihtsalt teises kohas, pole vahetamisel pointi. Eriti kui ka palgatase on enamvähem sama, nii et rahagi eriti ei motiveerinud nende eelmiste pakkumiste juures.

Küllap olen ma pirtsakas ka, sest tahan töötada:
- valdkonnas, mis mind ennast huvitab
- valdkonnas, mida ma valeks ei pea (see on muidugi sügavalt subjektiivne: tubakafirmasse ma ei läheks, alkoholifirmasse aga võiks küll)
- sisemist kultuuri omavas organisatsioonis
- organisatsioonis, mille peakontor asub Eestis, soovitavalt Tallinnas (pidev Riia, Helsingi või isegi näiteks Tartu vahet pendeldamine on yuppiede, mitte kolme lapse ema rõõm).

Karjääriplaanimise seisukohalt peaks- juhul, kui tahan jätkata puhtalt oma praegusel erialal - olema mu järgmine töökoht hoopis avalikus sektoris, sest see kogemus mu CV-st puudub. Kas ma aga tahan puhtalt oma praegust ala jätkata?

Vaat seda ma ei teagi. Olen piisavalt ülbe hindamaks, et olen oma erialal Eesti mastaabis laes - aga see tähendab ka, et edasi minna eriti ei ole. Ei tööülesannete ega palgataseme mõttes. Edasiminek oleks ülebaltikumiline või suur rahvusvaheline organisatsioon, aga siis kerkib üles see pendeldamise värk ja ka kuskilt rahvusvahelisest peakontorist laekuvad ettekirjutused, mis mulle ei meeldiks. Edasiminek oleks ka oma skoopi laiendada ja mõni ala juurde võtta. Avalike suhete kõrvalerialad, mida karjääris järgmisele tasemele hüppamiseks juurde võetakse, on levinuimalt turundus ja reklaam. Aga seda ma olen juba proovinud ning tean, et eriti reklaamivaldkonnaga mässamine ja selle eest vastutamine on mulle pigem tüütu kohustus kui võimalus. Sain sellega hakkama, isegi hästi, aga see ei meeldinud mulle mitte üks põrm, nii et eelmisel korral töökohta vahetades jätsin reklaami-marketingi valdkonna teadlikult kõrvale.

Kui ma suudaks välja mõelda, kuidas ühitada oma tööks suhtekorraldust ja teenindust, oleksin omadega mäel. Tähendab, teoorias kujutan ma seda hästi ette, aga elluviimist (veel?) mitte.

 

Kommentaarid (5) -

  • Terje

    18.01.2006 10:39:45 | Vasta

    Avalik sektor ei ole mitte halb valik tänases päevas. Seal ilmselt saaks ka imagokujundana donkihotti mängida. Huvitav ju, väljakutsena. igastahes tean ma ühte ettevõtet kus pea-aegu ei ole avalike suhte juhti praegu ja seda varsti vaja on. Aga võib-olla see oligi üks kolmest.

  • Kristjan

    18.01.2006 15:21:50 | Vasta

    Mingi osa on ka rutiinil. Ma avastasin ühel hetkel, veidi enam kui aasta tagasi, et pole enam huvitav. Olin olnud 10 aastat ajakirjanik ja enam ei paku pinget. Võtsin kätte ja pidasin "puhkeaasta" bürokraadina. Oli õpetlik ja sain töös uue hingamise. Pärast puhkeaasta lõppu tegin oma mees-ja-koer tüüpi pisifirma, mille alt teen nüüd ise-oma-peremees stiilis seda tööd, mida meeldib. Ja 15% neid asju, mida ei meeldi. Noh, eks va rahaahnus tuleb vahel pääle.

    Puhkeaastal on kaks nurka. Esimene on vanatestamentlik, mis on levinud ka Eesti rahvatarkusse: igal seitsmendal aastal tuleb maa sööti jätta. Nii nagu maa, ei suuda ka inimene järjest rabada. Kas ei olnud mingis postmodernistlises Põhjamaa riigis (ei mäleta praegu, millises) nii, et mingi 7 või 10 aasta järel said soovi korral nö aastase puhkuse, et akud laadida ja jätkata?

    Teine iva on juudianekdootlik. See lugu mehest, kellel naine ja 12 last ja kes elasid ühes toas. Rabi soovitas kitse tuppa tuua ning aasta pärast taas välja viia ja siis tulla uuesti rääkima, kas toas on piisavalt ruumi. Kui teed aasta alguses huvitavana näivat, ja poole aasta möödudes üsna mõttetut tööd, siis oma liistude juurde naasmine on väga-väga mõnus.

    Ülalolev jutt ei ole soovitus, vaid lihtsalt jutt sellest, kuidas ma lahendasin probleemi. Ehk annab ideid Smile

  • Kaja

    18.01.2006 16:13:31 | Vasta

    Puhkuseaasta pärast 10-aastast töötamist - jah, olen oma ihusilmaga näinud inimest, kes seda naudib. Umbes aasta tagasi Argentinas kohtusime Suurbritannia ajakirjanikuga BBC-st, kes oli saadetud aastaks puhkusele ja patareisid laadima tema kümne tööaasta järel. Nii ta siis kolas selle aastakese seljakotiga mööda Lõuna-Ameerikat - kolmekümnendate keskpaigas naisterahvas, kel pingelise tööelu kõrval lapsi veel ei olnud. Mõtlesime tookord, et teeks panuseid: millal tekib Eestis selline tööandja ja selline suhtumine töötajasse kui väärtusse. Positiivne trend on ju igatahes olemas.

  • Eppppp

    18.01.2006 16:14:50 | Vasta

    Sa kirjutasid samal teemal ka paar nädalat tagasi, lugesin ja mõtlesin su peale ega osanud midagi soovitada. Ega oska ka praegu. Küll sa saad hakkama ja küll lahendused saabuvad, kui on õige aeg.

  • jahaga

    18.01.2006 19:27:24 | Vasta

    Mida õpikud soovitavad? 5 aastat? aga miks mitte 4 või 7? Selle üle pikalt juureldes  leidsin mina et see on laest võetud soovitus, küll on iva selles et oma töö sisu võiks aegajalt muuta. Kindlasti käib iga tegevusega kaasas õppimise periood, saavutuste periood ja 'piduri mängimise' periood.

    Ideaalis sobiks 'vasakule pöördeks' oma väikefirma, 90 juhul sajast ei ole see siiski reaalne võimalus. äri peab olema siiski kasulik.

    ja pangalaenud võetakse nüüdsel ajal ju 30 aastaks.

    õlimaalimist või massaazikursuseid ei ole mõelnud võtta? Smile

Lisa kommentaar

Loading