Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Mu jalgratas polegi igavene

Oma elu esimese maastikuratta, Marin Bolinas Ridge, ostsin umbes viis aastat tagasi. Saadud allahindlustega maksis ta pisut üle 5000 krooni ning lisaks standardvarustusele sai soetatud ainult kompuuter, hiljem sain Leivo käest ka sarved. Need oli ta algselt ostnud vist Laura rattale, aga lapse käte jaoks olid need liiga jämedad ning Laura ei ulatunud neist sõrmedega korralikult ümbert võtma. Mind aga on need hästi teeninud, ehkki vahelepõikena võib öelda, et ka minu rattal tekitavad need iga kord elevust, kui ratast näiteks hooldusse või remonti viin - pea iga vastuvõtja loeb oma kohuseks nende hiiglaslike sarvede kohta midagi lustakat märkida.

Paar päeva tagasi jäeti hoolduses küll sarveteema rahule, kuid remondimees võttis mul (muidugi ülekantud tähenduses) turjast ja sakutas põhjalikult läbi. Sain teada, et kõik mu ratta liikuvad komponendid on nii kulunud, et iga koht võib igal hetkel üles öelda. "Ma ei saa sul isegi seda viimseni kulunud ketti vahetada, sest nende hammasratastega poleks sellest mingit kasu!" seletas remontija rattaid armastava inimese kirgliku nördimusega.

Muidugi on tal õigus ja Leivogi on seda mulle juba suvel korduvalt öelnud. Proovin selle viimase Xdreami veel läbi sõita... ja kevadel seisab siis ees investeering uude rattasse. Või vana ratta liikuvate komponentide väljavahetamine - raam, tundub, on siiski veel kasutuskõlblik.

Kuna mu ratas kaalub 11,3 kilo (kaalusime just Hawaii Expressis ära), tähendaks samas kaalus ratta soetamine praegu umbes 20 000-kroonist väljaminekut, vähemalt HE-s müügil olnud Scotte vaadates. Neil on küll minu omaga võrreldes paremad "jupid", hüdarulised pidurid jm, aga ikka tundub see mulle ratta eest üle mõistuse palju. Nii et ma parem ei hakkagi uusi rattaid vaatamas käima, vaid mõtlen kohe "juppide" vahetuse peale. Kevadel.

Kommentaarid (5) -

  • E:r

    03.10.2008 10:28:03 | Vasta

    Hinna mõttes on uut ratast (vblla ka pruugituid, ei tea) praegu hea osta - hooaja lõpp on hindadele hästi mõjunud.

    Soovitan vaadata kasvõi http://www.author.ee/soodus.htm

  • Ni

    03.10.2008 11:27:29 | Vasta

    Juppide vahetus võib samuti väga kulukaks kujuneda. Tegin seda oma seitsmeaastasel rattal paar viimast aastat, rahulik ei saanud kunagi olla, et mis järgmiseks. Praegusel sügisallahindluste perioodil tasub vast uus ratas soetada (nad hakkavadki juba rattaid talveks lattu saatma).

  • nuhk albert

    04.10.2008 19:01:13 | Vasta

    mina ostsin ka uue ratta, kui vana parandamise hind küündis selle akgse omahinnani. vana rata kohta ütles remondimees, poes piima järgi saab sellega veel käia.

  • Tanel

    06.10.2008 11:22:13 | Vasta

    Lükkasin ka ise ülemõistuse kulunud keti vahetamist edasi (samal põhjusel - oleksin pidanud siis ka hammasrattad vahetama), kuni kett Tartu maratonil pooleks läks Smile Asi päädis 10 km Otepääle "sõitmisega", aga erinevalt katkise-kummi-variandist sai langustel sadulas istuda ja kohale jõudsin ootamatult lihtsalt.

    Iroonilisel kombel olid kõik uued jupid juba mitu kuud olemas, aga lükkasin vahetamist muudkui edasi - hoolduses on kallis ja kodus ise tegemiseks pole tööriistu.

  • arne

    08.10.2008 01:24:18 | Vasta

    Kui raam on korras, õige suurusega ja sulle meeldib, siis võib juppide (vingemaks) vahetamise peale mõelda küll. Shimano LX grupp näiteks maksab 3700 krooni. LX on umbes kolm kraadi kangem kui su ratta praegused jupid. Selle raha eest saad uued heeblid, pidurid, keti, kassetti, vändad ja käiguvahetajad - kõik mis liigub siis. Juurde veel trossid ja mehhaaniku tööraha (selle suurust ei oska pakkuda) ja ongi korras. Võid muidugi veel vingemaid juppe panna. Aga võibolla ekstreemspordi kergelt abusivas keskkonnas kõige vingemal tehnikal polegi mõtet.

Lisa kommentaar

Loading