Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Mustamäe traumapunkt

Mustamäe - õigemini Põhja-Eesti Regionaalhaigla - traumapunktis käimisest on jäänud kahetised tunded.

Esiteks hea pool. Kõik sujus kiiresti ja tõhusalt. Järjekorranumber automaadist, paberi vormistamine registratuuris, arve saamine (50 krooni erakorralise visiidi eest), kulgemine mööda pikka koridori haigla kõhtu, veidi istumist traumapunkti ukse taga ("Palume kutsumata mitte siseneda!"), sissekutsumine, uue paberi vormistamine, kulgemine röntgeni registratuuri, vormistamine, väike ootamine röntgeni ukse taga, sissekutsumine, pooleminutiline protseduur, kulgemine tagasi traumapunkti ukse taha, sissekutsumine, paberi ja arvutipildi vaatamine, koos uue paberiga kipsituppa saatmine, väike ootamine, sissekutsumine, kips, välja. Nagu jooksval lindil. Nagu õlitatult.

Aga - oligi kuidagi masinavärgi tunne. Ja suhtumine, mida võiks nimetada tõredaks viisakuseks.

"Numbri võtsite? Ei, ärge siia tulge - oodake ja pöörduge sinna kõrvale." See oli tervitus registratuuriluugis, kuhu poole ma - tõepoolest numbri võtnuna - vaatasin.

"Hei, teie! Traumapunkti või? Tulge siia, ma vormistan siis ära." Sama proua, märganuna mu minilahastatud kätt. "Numbri võtsite?" Numbrimasinat, kusjuures, ei vajutatudki, seal oli ees mitme võrra väiksem arv.

"Võtke jope ära! Ärge kotti sinna pange!" Arst traumapunktis, kui jope seljast võtmiseks olin söandanud panna oma käekoti esimesele ettejuhtuvale toolile õe laua kõrval.

Ja nii edasi.

Midagi ette heita otseselt ei ole, aga meeldivat tunnet kah ei jäänud.

Varem, nooremana, võtsin ma sellist tõredust endasse. Lasksin end sellest häirida, muutusin ka ise tõredaks ja hakkasin isegi õiendama. Nüüd - vanemana, targemana, immuunsemana - on mul aga oma vasturelv: naeratada ja olla ise hästi viisakas. Tänan ja palun, tere ja head aega. Iseenesest ju loomulikud asjad, aga neid võib öelda...noh, piii-sut rõhutatumalt kui tavaliselt. Ja otsa vaadates ja naeratades.

Sellel on kaks tulemust. Kas hakkab ka teine pool naeratama ja tere-head aega, tänan-palun ütlema, või kaotab närvid ja hakkab karjuma. Viimastki on mitmel korral ette tulnud.

Traumapunkti inimesed hakkasid naeratama. Ehkki kell oli kaugelt üle südaöö ja ma kindlasti nende ei-tea-kui-mitmes laupäevaöine patsient. Ehkki pidev järjekord ukse taga, tüdimus ja tülpimus ja väsimus kallal.

Ma arvan, et tegelikult hakkas neil ka endal sellest natuke parem.

Aga võrdluseks on mul korduvmuljed laste traumapunktist, kus registratuuriprouad ise naeratavad ja pilgu tõstavad. Sissejuhatuseks "Noo, mis meil siis juhtus?" või muu selline sõbralik-inimlik küsimus, kindlasti mitte lakoonilises kahesõnalises haukuvkõneviisis. Arsti naerune: "Oioi, sulle on küll juba meie kliendikaarti vaja!", vaadates lapse lehelt visiitide ajalugu. Ja nii edasi. Nii et saab küll ka niimoodi, ehkki vastuvõtjate-arstide töökoormus seal ilmselt oluliselt väiksem ei ole kui täiskasvanute omas. Ja me oleme ka seal käinud tõepoolest igal kellaajal. Täiesti teine tunne on olnud.

Mu käsi sai korralikult lahasesse ja ooteaegki polnud kuskil liiga pikk. Ma olen traumapunkti valvearstidele ja õdelele igati tänulik, aga... Jah.

Kommentaarid (11) -

  • Sirje

    15.01.2008 01:21:06 | Vasta

    Ma vist tean, kust see probleem tuleb. Rääkisin kord ühe inimesega, kes seal punktis töötanud on. Tema suhtumine haigetesse oli üpris omapärane. Ta väitis, et pooled, kes seal käivad, on kas purjus või kiiksuga. Ma üritasin nalja teha ja vastu argumenteerida, midagi ei aidanud. Ilmselt siis on probleem, et paljudel inimestel 1 neist probleemidest on ja see jooksutab neil seal juhtme nii kokku, et nad üldistavad seda "diagnoosi" juba pea kõigile. Lastepolikliinikus selliseid "juhtumeid" on ikka väga harva.

    PS! Mitte, et ma nüüd kedagi halva käitumise eest välja tahaks vabandada, aga mulle meeldib põhjuseid otsida.

  • Kaja

    15.01.2008 08:24:33 | Vasta

    Selle purjus-argumendiga võib kahtlemata nõus olla. Laupäeva öösel olid purjus mitte pooled, vaid küll julgelt 80-90% ukse taga ootajatest. Kiiksuga inimesed käivad ilmselt täiskuu ajal ja argipäeviti Smile
    Ja ega see käitumine nüüd otseselt halb kah ei olnud. Keegi ei sõimanud, pabereid ei visatud vihaga letile jms - kõik oli siiski korrektne. Aga mitte positiivset suhtlemiskogemust jättev.

  • Heiki

    15.01.2008 15:45:35 | Vasta

    Mina ütleks et Kajal läks lausa hästi! Smile Mina sattusin eelmine kevad otse X-dreamilt kiirabiga samasse haiglasse ja traumapunkti. Seljas rattaga kukkumisest mullased liibukad ja higine spordisärk. Pärast läbivaatus, röntgen, valuvaigistav süst, särk kääridega seljast ära ja kõhu peale lahasesse. Traumapunkti sattusin otse rajalt, ilma mobiili, kodu võtmete jne, mis kõik said stardis sõbra autosse jäetud (võistkonna teisi 2 liiget ka kiirabiga kaasa ei võetud). Pärast kähe kõhu peale sidumist (rangluud kipsi panna ei saa) tõstetigi vaatamata minu protestinootidele mind poolpalja (pool keha õnneks oli sidemes) ülakehaga traumapunkti ukse taha. Helistada mul kuskile ei lubatud, koju viia mind keegi ei tahtnud ja sõbrad minu asukohta alles tuvastasid erinevatest haiglatest. Sellises seisus pärast tuima istumist haigla ukse taga otsustasin koju minna. Kriimulise nina, poolpalja ülakehaa ja kaelas käega trolli ilmumine tekitas minu ümber aukartlike trollisõitjate ringi. Ja tänaval kõndides pälvisin vähemalt sama palju tähelepanu. Kuna väljas oli kevadiselt värske ca 10 C. Ja ka kodused olid läinud välja päikest nautima siis sain veel enne sõprade minu juurde jõudmist pool tunnikest oma räsitud ülakehale aias ukse taga päikest võtta enne kui koduvõtmed minuni sõpradega minuni jõudsid. Kas see traumapunkti inimesi kottis? Ma ei ütleks et liiga palju ;) Moraal: kui konte murrad ära lase ennast sõpradest lahutada - vähemalt seni kuni teadvusel oled ;)

  • Kaja

    15.01.2008 15:52:41 | Vasta

    Aah! Smile
    Ma veel olin muhelenud oma registratuurist saadud pabereid vaadates, et seal on küll jaotus saabumise kohta (valikud "Tuli ise" ja "Toodi kiirabiga"), aga et ei mingit märget selle kohta, kuidas ja mis moel patsient lahkus.
    Nüüd saan aru, et lahkumise moodusest ongi poogen Smile

  • Maare

    15.01.2008 17:47:36 | Vasta

    jah, kahjuks on minulgi Mustame haigla erakorralise meditsiini osakonnast (EMO) sarnased mälestused, mis Heikil. St. et minu lugu oli küll veidi teistmoodi...

    ... võib olla Sa mäletad, et kevadel, enne 36h tunni võistlust, painas mind vasakul pool rindkeres närvivalu. A see lugu juhtus minuga siis, kui ma veel päris täpselt ei teadnud, mis valu see on.

    Sõitsime autoga kodu poole, kui see algas.. tugev valu vasakul pool rinnakorvis, nii et liigutadagi ei saanud. Helistasin oma õele (minu ihuarstSmile, kes soovitas kiirabi kutsuda kuid kuna olime just autos, sõitsime ise kohale. EMO vastuvõtus läksin otsejoones selle klaasi juurde, kus need vastuvõtjad istuvad ning kaebasin tohtud valu vasakus rindkeres.. selle peale tegutseti küll üsna kiirelt - sõrme otsa pandi vererõhumõõtja aga kui selle näit oli enam- vähem, lakkas tegutsemine. Mul kästi võtta number ja oodata. Ootasin valutava vasaku poolega ühes järjekorras nii nendega, kes olid kaks päeva tagasi varba ära löönud ja nüüd oli natuke paistes, kui nendega, kel pohmellist lihtsalt pea valutas.

    Poolteist tundi. Õnneks, et tegu ei olnud südamega, vaid närvivaluga... aga sel hetkel ei teadnud ei mina ega sealsed töötajad surmkindlalt, millega tegu. Seega, minu järeldus asjast oli, et see, kes tahab EMOst abi saada, peab ikka väga tugeva tervisega olema..

    Nukker. Mul on perekonnas kaks arsti: õde  ja ema. Ema oli aastaid tööl just kiirabis ja lapsena olin tal tihti tööl kaasas, hiljem töötasin ka ise seal natuke. Ma ei mäleta kordagi, et ema oleks teinud vahet sellel haige on kaine või purjus, porine või puhtakspestud riietega... abi pidid saama kõik...

    Lisaks jõudsin EMO ukse taga oodates ka äratundmiseni, et järjekorra automaati peetakse Eestis "kõikide teenindusprobleemide lahenduseks" - paraku üksnes see nüüd küll ei aita...

  • Karola

    16.01.2008 01:00:11 | Vasta

    Ära laia! See ei ole hotell! Mida Sa ootasid siis? Mitu korda Sa elus seal üldse käinud oled või mida meditsiinist üldse tead? Jää oma liistude juurde. Proovi sedagi korralikult teha.

  • Margot

    16.01.2008 01:17:32 | Vasta

    Mäletan, et korral, kui Leivo rattaga oma põlve kägardas (oli küll aasta 1995) viis kiirabi vabatahtlikult ja küsimata peale lahastamsit koju. Ehk siis selletõttu, et tööd vähe? Aga viis. Ja sõbralikud olid ka.

  • Kaja

    16.01.2008 08:39:03 | Vasta

    Karola: minu meelest ongi arusaamatu mõtteviis, et on kohti, kus personal justkui peab meeldivalt käituma (hotell), ja kohti, kus justkui tuleb eeldada ebameeldivat (antud juhul siis traumapunkt). Miks?
    Seda enam, et mu ootused (kui neid nüüd nii võib nimetada) olid täiesti tavalised: et öeldaks tere ja naeratataks. Meditsiiniabi kvaliteet oli igas mõttes hea, ja seda kurvem, et sellised väikesed asjad selle meeldiva mulje tuhmistasid.

  • nuhk albert

    17.01.2008 11:23:25 | Vasta

    Küsin huvi pärast, kas Mustamäe traumapunktis on alles kohviautomaat kirjaga Enjoy your breake. Paar aastat tagasi veel oli.

  • nuhk albert

    17.01.2008 11:23:30 | Vasta

    Küsin huvi pärast, kas Mustamäe traumapunktis on alles kohviautomaat kirjaga Enjoy your breake. Paar aastat tagasi veel oli.

  • Kaja

    17.01.2008 11:26:35 | Vasta

    Smile))) Mina igatahes ei märganud, aga ega ma seal väga põhjalikult ka ringi ei vaadanud.

Lisa kommentaar

Loading