Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Õhtu Kruvikeerajaga

Eilse õhtu veetsin Kruvikeeraja seltsis. Ei, tegu pole mitte tuntud alkokokteili, vaid Tallinna Lilleküla Gümnaasiumi näitestuudioga, mida juhib Andres "Ande" Jakovlev.

Tänavu sügisel renoveerituna taasavatud Lilleküla Gümnaasium esitles end kooliteatri sõpradele täies ilus ning eks olid teatristuudiolasedki tublisti vaeva näinud - aula oli kujundatud hubaste "ümarlaudadega" teatrisaaliks, laudadel mandariinid ja iseküpsetatud piparkoogid. Hõivasime koos Kati pikaajalise sõbranna estri emaga mugavad kohad ning asusime teatriõhtut nautima.

Kavas oli lausa  kaks etendust. Esiteks Betti Alveri luulepäevadeks lavale toodud luuletus "Naaber", mille lavastuse pealkiri oli, nagu Ande lubas, "lühike ja lööv" ning ei jäänud mulle sellepärast paraku meelde - selle teine pool kõlas "... ehk lilla vihmaussi teekond läbi aja" vms. Teiseks näidati samasuguse lühikese ja lööva pealkirjaga "Kui teil tekib mõni mõte, sügage ennast ja see läheb üle" (autoriks Kruvikeeraja näitleja ja Lilleküla Gümnaasiumi abiturient Martin Junna). Lisaks vahele kaks sketši telesaate "Reisile Sinuga" ja mälumängu aintele. Sketšidesse, muide, võeti osalejad saalist! Ja see ei olnu kokkumäng, ehkki kui kui esimesena meelitati lavale samast näitestuudiost välja kasvanud Viljar, ma niimoodi kahtlustasin :) Kati pärast küll ütles, et Viljari lavaleviijad teda ei tundnudki, sest olid liitunud Kruvikeerajaga oluliselt hiljem kui Viljar seal mängis...

Väga vahvad ja sõna otseses mõttes andekad etendused olid. Eriti paistis minu jaoks silma Martin, kellele juhul, kui ta otsustab näitlejakutse valida, julgeksin küll edukat karjääri ennustada. Aga mis harrastusteatrite puhul peamine: piinlikukstegevat külateatri-kohmetut etlemist ei kohanud etenduste käigus kordagi. Ning Viljari kiituseks tuleb öelda, et tema lavalesattumine andis mälumängu-sketšile täiesti uue hingamise, sest ta tõesti julges ja oskas seal ootamatus rollis esineda. Ja Ande oma vahetu vaba suhtlemisega, kui ta etenduste vaheajal ja sissejuhatuses saali poole pöördus, võlus mind muidugi täielikult. Mõni inimene kohe on selline, et tavaelus ei pane teda võibolla tähelegi, aga rambivalgusse sattudes ta haarab või pimestab...

Tänavustel Betti Alveri luulepäevadel Jõgeval sai Kruvikeeraja muide eripreemia teatraalse vormi julguse ning üllatava kujundiloome eest. Kujundiloomeks oligi luulekava vältel lava ees vonklev lilla vihmauss (loe: lillasse magamiskotti roninud noornäitleja), mis sümboliseeris seda videotest tuttavat riba, mis märgib klipi edenemist ja lõpuni jäävat aega :)

Suurim Kruvikeeraja tänavune saavutus on aga Saaremaa Miniteatripäevade laureaaditiitel  etenduse eest, mida meiegi eilsel teatriõhtul vaatasime: "Kui teil tekib mõni mõte, sügage ennast ja see läheb üle". Ühtlasi oli see etendus noppinud suurimad ovatsioonid ja eripreemiad Laulasmaal toimunud Teenifestil. Ning ei saa ka mainimata jätta, et üks Kruvikeeraja endistest näitlejatest tegi kaasa "Brigaad 3-s".

Ning kui Ande lõpetuseks ütles, et selles koosseisus mängib Kruvikeeraja viimast aastat, sest enamik vedajaid on abituriendid, oli minulgi kahju. Lõpetab ju kooliteatriga ka Kati, kes niikuinii on viimased kaks ja pool aastat olnud Kruvikeeraja jaoks "külalisesineja" Reaalkoolist. Praegustes etendustes oli tema roll olla ühes ingel ja teises satanist ning öelda ka paar kandvat fraasi stiilis "kassipalsam!" ja "ära õienda!" :) Aga nagu kõiki lavalilijaid, oli tedagi selge rõõm vaadata.

Lisa kommentaar

Loading