Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Paberivaba ARK - pool sammukest paberivaba ühiskonna poole

Sain täna jälle meeldiva kinnituse e-asjaajamise võimalikkusest: taotlesin Paberivaba ARKi kaudu endale mootorsõiduki juhi juhendaja tunnistuse. Ikka selleks, et võiksin ametlikult Katit autoga sõitma õpetada.

Õnneks oli mul olemas ka kehtiv tervisetõend, sest alles kaks aastat tagasi vahetasin välja oma aeguma hakkava juhiloa. Nii et Paberivaba ARKi nurgakese leidmine ARKi kodukalt oli tõeline vau-emotsioon.

Mõned kasutustõrked siiski olid - mis on ka ootuspärane, sest ilmselt on tegu üsna uue asjaga ja tavaliselt ju kohe kuldmuna ei sünni, ikka kasutajakogemuste arvestamise kaudu.

Minu jaoks olid tõrked:

1. Puudus juhend, mis järjekorras asju teha: kas enne riigilõiv ja siis taotlus või vastupidi. Kuna ühes kohas seaduses oli kirjas "eelnevalt tuleb tasuda riigilõiv", siis igaks juhuks maksin kõigepealt ära riigilõivu (tuuseldasin enne veel lõivu suurust otsides ringi, oli 250 krooni) ja läksin alles siis avaldust täitma. Põhimõtteliselt polnud see muidugi vale - aga saanuks lihtsamalt. Sest pärast taotluse esitamist oli valida, kas minna edasi riigilõivu maksma või kinnitada, et oled seda juba teinud (ja siis veel kord kinntada, et oled seda teinud õiges suuruses). Oleks ma seda teadnud, et riigilõivu maksmise koht tuleb taotluse esitamise järel, poleks ma mässanud riigilõivu suuruse väljaselgitamisega - eeldatavasti olnuks seal juba õige number sees..

2. Perearsti koodi sisestamiseks puudus numbri kirjutamise formaadi juhend. Kirjutasin lihtsalt numbri, see osutus valeks. Õnneks oli veateate juures õpetus: "Sisesta perearsti nimi otsinguväljale". Ei leidnud mina otsinguvälja, kuid sisestasin nime nimelahtrisse ja vajutasin Enter. Jess, õige käik: arsti nime järele ilmuski number - see tulnuks kirjutada sulgudesse. Mitte lihtsalt 12345, vaid (12345)

3. Mul oli avalduses vale telefoninumber ja meiliaadress puudus hoopis. Samas ei saanud neid muuta ega lisada. Nuputasin mis nuputasin, lõpuks saatsin taotluse ikka selle vale telefoninumbriga teele. Ja kirjutasin Paberivaba ARK haldajatele, et taotluse vormil võiks saada ise oma kontaktandmeid muuta.

Pärast taotluse saatmist surfasin niisama Paberivaba ARKis ringi, et näha, mis seal minu kohta kirjas on - no ja leidsingi siis ka koha, kus saab oma andmeid muuta. Ma lihtsalt ei taibanud seda otsingut ja muutmist teha enne taotluse esitamist :) Nii et ikkagi võiks ka blanketi juures olla koht, kust saab minna oma andmeid muutma. Tervisetõendi andmeid muuta ju saab, on olemas nupp "Sisesta uue tõendi andmed".

Nojah, lõpuks taanduvad need koperdused ilmselt sellele, et süsteemi looja oli mees ja mina naine - teatavasti ei liigu meeste ja naiste loogika ju sama rada :)

Ja igal juhul on tegu jälle ühe hea sammuga paberivaba asjaajamise poole. Nojah, mõnes mõttes küll veidi pooliku sammuga, sest tõendi järgi minnes (kui see mulle antakse) pean ikka kaasa võtma nii paberil tervisetõendi kui kaks fotot, ehkki mu digifoto on ARKis olemas ja andmed tervisetõendi kohta ka. Aga parem pool sammu kui üldse mitte, sest teine pool on esimesele kergem järgi tulema kui nullist alustamine!

Kommentaarid (4) -

  • Pets

    08.02.2009 19:40:07 | Vasta

    Mnjah, minul oli vaja esmase juhiloa duplikaati. tegin probleemideta avalduse paberivabas arkis ja kolm päeva hiljem staatust piiludes avastasin, et avaldus on tagasi lükatud. Helistades sain teada, et esmasele juhiloale ei saagi paberivabalt duplikaati taotleda ja tuleb ikka arki kohale minna.

    pigem tundub mulle, et paberivaba arki on loonud ametnik ja teadupärast ametniku ja kodaniku loogika ei liigu sama rada.

    Mis puutub tervisetõendisse ja fotodesse, siis muteada kleebitakse foto sinu juhendaja tunnistuse peale ning tervisetõendit on vaja seni kuni digilugu (e-tervis) korralikult toimima saadakse.

    • Madis

      03.07.2014 21:17:03 | Vasta

      Aitäh selle postituse eest Smile Sain Sinu abiga e-ARKis juhiload taodeldud Smile

  • Larko

    09.02.2009 11:31:25 | Vasta

    Ometi võiksid nii juhiluba kui juhendaja tunnistus paberile trükkimata jääda. Vastavad andmed võiks ID-kaardiga ühendada.

  • Pets

    12.02.2009 11:39:44 | Vasta

    Juhendaja tunnistuse kindlasti. Juhiloaga on asi keerulisem, sest see kehtib ülemaailmselt ja võsaneegritel ja karjalasoomlastel ei ole kindlasti võimalik meie ID-kaardilt infi välja lugeda.

Lisa kommentaar

Loading