Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Pakis või kiles?

Tere turunduspealik rääkis kord ühel konverentsil, kuidas Tere piimal on õnnestunud eristuda pakendi kaudu - et üldiste siniste piimade vahel paistab punane Tere säravalt silma, siis tuli veel korgiga pakend ja nii edasi. Aga täiesti teemaväliselt jäi mulle meelde juhuslikult pillatud märkus, mis meenub nüüd peaaegu iga päev, kui poest piima ostan. Nimelt see, et eestlased on kilepiimarahvas, enamik piima ostetakse kilepakendis. Et osalt on see kindlasti hinnapõhine, sest kilepiim on keskmiselt 2 krooni odavam kui pakipiim, aga kindlasti pole see ainus põhjus: lähinaabrid on pigem tetrapaki pooldajad, ehkki hinnavahe on proportsioonides sama.

Mina olen kindlalt kilepiima-parteis. Esiteks tõesti hinna pärast. Kui ostad iga päev 3-4 liitrit piima, tähendab keskmiselt kahekroonine hinnavahe 180-240 krooni kuus. Selle summa kühveldaks siis lihtsalt prügikasti, ainult selle nimel, et säästa end piima pakist kannu kallamise vaevast.

Teine asi ongi prügikast. Kolm-neli kilepakendit võtavad seal võrratult vähem ruumi kui kolm-neli tetrapakki, isegi kui neid kokku pressida. Samas peaks tetrapakk olema vist pisut loodussõbralikum. Vist. On ju seegi seest kiletatud, ehkki pealt paber.

Iseenesest ju mõttetu ja tühine küsimus, on piim pakis või kiles. Aga imelikul kombel olen ma pärast seda konverentsi poes märkama hakanud, millist piima keegi ostab. Ma ei tea, miks.

Ja ma mõtlen selle peale. Ma ei tea, miks.

Kommentaarid (34) -

  • Oliver

    12.01.2007 00:19:03 | Vasta

    Oliver sinise kilepaki parteist teab omast kogemusest rääkida, et lisaks kilest piimapakile olen ma sunnitud alati võtma piimapakile ümber ka selle õhukese kilekoti, sest üldjuhul need kilepakid on alati vähem või rohkem piimaga kaetud ning riidekotiga toitu koju kandes oleks natukene ebameeldiv kui need natukene piimased piimapakid lisaks teistele toidupakenditele ka igakord poeskäimise kotti piimaseks määriksid.

    Tetrapaki ostavad vist üldjuhul need kes ka kõige muu puhul maksavad rohkem pakendu/välimuse eest kui tegeliku sisu ja väärtuse eest.

    Suvel olin aga igapäevane pooleliitrise korgiga Tere piima tarbija, kuna see on suurepärane piknikupidaja joogitops. Piruka ja salati kõrvale maitsev ning tervislik ja kui kõike korraga ei jõua ära juua, siis saab peale lõunapikniku tööjuurde kaasa võtta ning hiljem ära juua.

  • Gea

    12.01.2007 08:12:33 | Vasta

    Mina ostan alati tertarapakis, aga ma ostan üldse väga harva piima. Poolikut piima(kile)pakki on nii raske hoida, see võtab kannu sisse asteatuna (et püsti püsiks) külmikus nii palju ruumi, on poes kätte võttes selline imelik ja ligane... Mkmm,  ma olen tetrapakiinimene Smile Kui 3-4 liitrit päevas piima ostaks, siis võib-olla mõtleks ümber ka.

  • mr.Costello

    12.01.2007 09:28:38 | Vasta

    Väga hea teema! Lootuses, et mõne piimafirma turundusjuht seda kommentaari loeb panen ka oma soovid kirja. Smile

    Nimelt mina ostaksin kõikide Kaja argumentide pärast kilepakis piima aga... aga kuna ma soovin kaalus juurde võtta, siis tahan juua 3,5% piima. Ja seda kilepakis pole! Frown On ainult sinine Tere tetrapakk. Nii ma neid siis suurtes kogustes koju ja pärast prügikasti veangi.

  • Terje

    12.01.2007 10:02:05 | Vasta

    Ma olen see kilepakipiima ostja. Kuna seda koju tuua kotis on kuidagi mugavam, nagu võtaks vähem ruumi. Kuigi tetrapakk on kohutavalt mugav küll ja korgiga pakk seda enam, aga suur pere, piima kulub palju, prügikast on nagunii kogu aeg äärest ääreni täis. Samas olen omandanud ka tetrapaki imetillukeseks kokkuvoltimise kunsti. Ning ehki paber - siis vanapaberikasti ju piimapakki ikka ei pane. Ja hinnavahesid olen märganud koguni 4 krooni, erinevad tootjad, erinevad hinnad ka kilepiimal, Mul on normaalmõõtmetes külmk, sinna uksele mahub piimakann kenasti ära.

  • Liina

    12.01.2007 10:12:22 | Vasta

    Igaljuhul kilepakend. Ja just hinna tõttu, sest ka paar krooni on kokkuhoid.
    Mind see pisut piimane pakend eriti ei heiduta. Tühja kah, poekotti on alati võimalik pesta. Niigi pean alati kassas ütlema, et PALUN ärge kilekotti pange, muidu on kodus kilekoti uputus.

    Kuigi, nagu Olivergi,  kui tahan suvel lõuna ajal piknikku teha või olen kodunt lõuna kaasa võtnud, siis on poole liitrine pakend väga hea.

  • nuhk albert

    12.01.2007 10:42:19 | Vasta

    kilepiima tarbija, põhjendus ehk pisut jabur, aga kunagi (kui tetrat veel polnud) sai ostetud spets kilepiima hoidmise kann ja kui on spets kann, siis tuleb seda ka otstarbekalt kasutada. milleksi muuks ta ju ei kõlba ja tervet asja prügikasti ka ei viska.

  • Kaja

    12.01.2007 11:08:42 | Vasta

    Mina, kusjuures, ei pane piima koos pakiga kannu sisse, vaid kallan piima pakist välja. Mul on üks ilus lehmakese pildiga klaaskann isegi selle jaoks. Nii et kah veel üks argument kilepiima jaoks Smile

  • fänn

    12.01.2007 11:09:20 | Vasta

    Mina ka kilepiimaparteis, põhiliselt juba eelpoolnimetatud 3 asja pärast - võtab poekotis vähem ruumi, on odavam ja prügikastis samuti ruumi kokkuhoid. Ja minuarust viimasel ajal on kilepiimapakid küll kenasti kuivad või olen ma lihtsalt sobival ajal sobivatesse poodidesse sattunud. Aga kassas lasen ma sellegipoolest rahumeeli piimad eraldi kilekotti toppida, kuna kotid kuluvad ära koeraga väljas käies tema järelt koristamiseks.
    Ja mul tuli just üks geniaalne idee kokkuhoiu ja korduvkasutuse teemadel - peaks kilepiimapakendid alles hoidma, ära pesema ja neid siis koera järelt koristamiseks kasutama Laughing

  • Alli

    12.01.2007 11:17:21 | Vasta

    Ostan samuti kilepiima, just hinna tõttu, aga sageli on kiusatus osta siiski tetrapakendis piima. Mulle need kilepakendid lihtsalt ei meeldi, nad on piimased ja mõned korrad on ka juhtunud et lekivad, ja siis on kogu poekraam piimaga koos.
    Aga mäletan, kuidas vanasti kasutati tühje kilest piimapakendeid ära: lõigati pooleks ja kasvatatiseal seal sees mingeid taimi, (nt tomateid), et need hiljem kasvuhoonesse istutada. Ja siis vist veel ka lõigati neid ribadeks ja heegeldati nendest matte või linikuid. Kui ökoloogiliselt ometi elati!

  • pilleriin

    12.01.2007 11:51:20 | Vasta

    Valio 3,5st on kiles küll - valitud poodides Frown
    tetrapaki pabermaterjal pidi olema muide imehea paberi ümbertöötluseks - hea pikk kiud, seob hästi. aga - selleks tuleks see kile eemaldada, mis noh, muidugi, on suhteliselt mõeldamatu.
    ise ostan nii ja naa. kuna eelistan ka 3,5st, siis kahjuks olen sunnitud tetrat ostma, sest alati ei jõua mingisse suurde Rimisse minna, kus enamasti on seda kiles ka. 3,5st seepärast, et sellel on mingigi piimamaitse.
    pakendid saab pärast lahti lõigatud ja pandud kraanikausi serva pisikest igapäevasodi korjama, mida köögis ikka koguneb. ja niimoodi täidetuna lõpuks suurde prügikotti.
    ja üldse ma eelistaksin pudeleid ja homogeniseerimata piima (pastöriseeritud võib olla). aga noh, selleks peaks olema mõni tuttav lehm (kahjuks on kaugel need lehmad).

  • Kadri

    12.01.2007 11:54:11 | Vasta

    Ma ka kilepiima inimene. Just, et lihtsam koju tassida jala, prügiruumi ja raha kokkuhoid.
    Kusjuures ma olen tähele pannud, et Tere kilepakid pole ligased, aga need teise firma sinised on alati ligased.

    Aga kõige tähtsam, miks just Tere kilepiim sellepärast, et kui on veel teinegi kann keefiri/jogurti jaoks, siis siniseid jne pakke ei erista kannudes, punane on teada ja kindel värk, et piim!

  • Liina

    12.01.2007 12:36:43 | Vasta

    Kuna kommenteerija nimega "fänn" rääkis koera järel koristamisest, siis ma puudutaks sama teemat korra. Kui paljud koeraomanikud üldse koristavad oma koera väljaheiteid? Ja kui paljud koeraomanikud kasutavad koeraga jalutades rihma? Ja kui nad (koeraomanikud ikka) seda või teist, ei tee, siis miks?

    Miks ma seda küsin? Sest jube kehv on jooksmast tulles avastada jalatsite talla alt "üllatusi" (pimedas mitte ei näe kuhu astud) ning äärmiselt tüütu on joosta kui metsa all on lahtised koerad. Ma kardan koeri!

    Vabandan, et teema kile-tetrapakkidelt ära viin, aga seda ajaveebi külastavad üsna mitmed erinevate mõtetega inimesed. Hea oleks teada.
    Olen juba pikalt möelnud, et kus seda teemat tõstatada, sest üsna lühidalt öeldes - ma vihkan lahtiseid koeri.

  • TO: mr.Costello

    12.01.2007 14:20:35 | Vasta

    Vaata Grossi poodidesse. Seal on enamasti olemas ka FARMi 3,5% kilepiim.
    http://www.farmi.ee/?area=tooted&catID=1&tooteID=2
    Kui üksi elutseks - ostaksin paar tetra piima nädalas. Aga perega läheb 2 liitrit päevas. Sellise koguse juures olen sunnitud ostma kilepiima. Ainuke ebameeldivus ongi asja juures "ligane pakend".

  • Ants

    12.01.2007 16:38:04 | Vasta

    Näib, et kilepiim on ülekaalukaalukalt  võitnud! Milline on ta keskkonnasõbralikkus, seda ütlevad asjatundjad. Mina ei tea. Arvan, et me kiledest paraku ei pääse - mugav ja odavam (viimane on oluline - vt. Kaja õigustatud repliiki). Kannu valamine vms. on vist igaühe maitseasi. (Kann on aga kenam küll!)
    Pikaajalise kilepiima kasutajana olen märganud ainult üht puudust - kilel auk sees, piim jookseb! Soovitan alati enne kotti panekut pakki pigistada!

  • kajakas

    12.01.2007 19:34:01 | Vasta

    aga kui kannu valad, siis kannu pesemine kulutab selle poes säästetud summa Smile
    aga mina ostan tetrapiima,sest on esteetilisem. Ma muidugi ostan seda ülivähe, meil keegi ei joo piima. Üliharva ostan seda poolikut tere piima

  • Kaja

    12.01.2007 19:47:04 | Vasta

    Miks kulutab? Ega ma seda kannu 4x päevas siis pese, ühest korrast pärast õhtusööki piisab täiesti. Pigem võiks öelda, et selle ilusa kannu ostmine nullis üpris pika aja säästud Smile

  • Eppppp

    12.01.2007 21:43:56 | Vasta

    Mina olen lugenud põhiliselt Ameerikamaa keskkonnateemalisi raamatuid ja siin seda kilepakendi varianti ei ole mainitud... Ma pole siin ka kilepakendis piima poes näinud.

    USAs on valik piimaostu puhul plastmasskonteinerid versus tertapakid. Ja juhul, kui plastmassi saab tagastada, siis on see kindlasti keskkonnasõbralikum - sest tetrapakkide ümbertöötlus oleks väga kallis, seda lihtsalt ei tehta. Tetraaki sees on kile ning kile ja paberi eraldamine sealt läheks väga kalliks. teiseks, poleeritud paberi ümbertöötlemiseks peab nagunii mingi eraldi tehnoloogia olema (enamus ümbertöötlustehaseid näiteks ajakirjade paberit ei võta...)

    Ma nii kõhutundega arvan, et kilepakend võidab keskkonnasõbralikkuses tetrapakendi Eesti tingimustes. Kumbagi tagastada-ümbertöödelda ei saa, aga ma spekuleeriks:
    - kilepiim VIST võtab vähem ruumi ka kastides, seega peaks transpordikulud suurte koguste puhul väiksemad olema,
    - prügimägedel võtab kilepakend vähem ruumi. Ega prügimägede probleem ole ainult "kas see asi komposteerub saja või kuuesaja aasta pärast", suur probleem on ka lihtsalt pindala ja laienemine. Ma ei tea, kas Eestis lükatakse-surutakse prügimägedel asjad kokku? Sel juhul ikkagi kile võidab, sest kulub vähem kütust kokkulükkamiseks,
    - Ja ma ei tea, kumb üldse paremini kõduneb. Kile ja kile-pluss-poleerpaber võivad ehk sama kaua aega võtta?
    Pluss tegelikult tänapäeva prügimägedes, kus asjad kilekottides ja üksteise otsa kokku surutud, ei pidavatki mingisusgust komposteerimist toimuma, asjad jäävad väga pikaks ajaks nagu on ja pigem mumitsifeeruvad Frown Lugesin ühest ettevõtmisest, kui kaevati lahti 1950ndate algusest pärit pügimägi ja kõik oli ikka veel terve.

  • Eppppp

    12.01.2007 21:48:33 | Vasta

    Lisaksin ka selle, et näiteks jookide ostmisel tuleb valida: kas plastmass või klaaspudel. Ja vastus on: klaas. Kuigi mõlemad on tagastatavad, siis klaaspudel on keskkonna mõttes palju parem. Klaasi jääb ümbertöötlemisel alles 100% ja ka selle ümbertöötluse kütusekulu on väiksem kui plastmassi puhul.

    Ja parem on kasutada kontsentraate, mida kodus veega lahjendad (ja kraanivee saab muidugi lasta asutuses ära kontrollida, kui on puhas, siis seda juua, mitte koju pudelitega tassida).

    ...Küll nüüd sattusin hoogu ;)

  • Anneli

    12.01.2007 22:17:53 | Vasta

    saab ju alati ka osta sellise vidina nagu seda on PUR, nuh siin Ameerikas, ehk siis filter oma kraanile... kruvid selle sinna otsa ja väikese nupuliigutusega saadki puhast vettt juua tulgu sealt kraanist mis tahes... ja täitsa hea maitsega ja puha... Smile ja kuigi ma joon päevas mingi 2 liitrit vett pluss veel mees ja laps, siis kasutame sama filtrit ikka mitu kuud... sest kui see läbi, siis lihtsalt enam vett ei tule, seega ei pea ka muretsema, et kas ikka on see vesi nüüd puhas veel... Smile

  • Jüri

    12.01.2007 23:42:56 | Vasta

    Te, amerid, pange ennast põlema!

  • notsu

    13.01.2007 00:54:36 | Vasta

    Tartu turuhoones müüakse muide lahtist talupiima. Vat see on öko.
    Ja (ikka Tartu) Narva maantee Looduspere poes müüakse lahtist nõudepesuvahendit, kui ükskord oled pudeli ostnud, saad edaspidi täitmas käia, aga pooleliitrisesse limonaadipudelisse antakse ka.

  • Eppppp

    13.01.2007 04:42:41 | Vasta

    Jüri, pane ise end põlemaääää!
    Tegelikult ma tulin tagasi siia blogisabasse, sest ma mõtlesin ühe sõna peale, mis ma enne kirjutasin ja tahtsin seda parandada.
    Nimelt õige on vist mumifitseeruma.

    Ja seda tahtsin veel lisada, et ka plekkpurk on parem kui plastik, juhul kui mõlemaid ümbertöötlusse saab anda. Kõik on välja arvutatud. Ainult kahjuks eestimaist kilepiima pole neis arvutustes ;(

  • nuhk albert

    13.01.2007 14:11:57 | Vasta

    ma pole küll kindel, kas on täpselt nii, aga kusagilt on meelde jäänud (kas mitte Helsingi Sealife), et klaas looduses ei lagune naljalt. plast vist 500 a laguneb. nii et kui selles kontekstis võtta, siis klaasi saab küll tagastada, aga juhul kui seda uuesti kasutata, siis koormab ta loodust ikka lõputult.
    muide, hirmuga ootan seda aega, kui Eesti talumetsadest hakkavad välja tulema nõukaaegsed koorepurgid ja piimapudelid, mida poodi tagas viimise asemel aia taha auku maeti.

  • mr.Costello

    13.01.2007 14:25:59 | Vasta

    Tänud kõigile, kes mind valgustasid, et ka 3,5% kilepiim on olemas. Kahju ainult, et valitud poodides. Seetõttu on mul uus palve: kui seda teemat loeb keegi, kes saab mõjutada selle piima saatmist ka Prismadesse ja Rimidesse, siis oleksin täiesti rahuldatud. Smile

    Eespool puudutati ka teemat, kuidas tühjasid kilepiima pakendeid kasulikult ära kasutada. Kas teate, mida minu kadunud vanaema nendega tegi? Lõikas koti ülemisest servast alustades ja spiraali pidi jätkates 2-3 cm laiusteks ribadeks. Ja siis viis mingile tädile, kes nendest kaltsuvaiba punumise põhimõttel vaipasid ja matte tegi. Täitsa kasutatavaid. Eriti köögis, vannitoas, koridoris, saunas jne. Ja pestavad olid need ka. Smile

  • Eppppp

    13.01.2007 16:22:27 | Vasta

    Nuhk Albert - aga mis on halvem, kas lagunev ja kahjulikke aineid õhku tekitav (ja enamus prügimägesid ka lekib pinnasevette) plastmass - või klaas, mis lihtsalt istub seal?

    Mulle tundub, et ka ära visates võidaks klaas plastmassi. Ja parem muidugi, kui saaks alati ümbertöötlusse anda.

  • pilleriin

    13.01.2007 19:09:29 | Vasta

    kui klaas korralikult peenestada, saab sellest osa liiva. ehk siis see, millest ta tehtud on. niiet - kui on katkine klaas, siis ongi vist kõige mõistlikum võimalikult peeneks purustada ja maa alla kaevata.

    ma ei pretendeeri selle arvamusega mingile teaduslikkusele.
    ja Costello, hyperrimides ON 3,5st alma kilepiima. ühtegi grossi poodi mulle ka ette ei jää, hyperrimidesse aegajalt satun.

  • kukkel

    13.01.2007 19:41:55 | Vasta

    et inimestel pole muud teha, kui arvata, arvata, öelda, öelda. Subjektiivne - aga see on uskumatult naeruväärne.
    See aeg, mida te siin veedate - jõuate ju kilepiima juues oma perega veeta.
    1 ja viimast korda linkide kaudu siia sattunud.

  • Lee

    13.01.2007 20:15:45 | Vasta

    Vastuseks Kaja küsimusele - kindlalt kilepakend. Hind sõbralikum, sodi vähem. Piimaseid kotte pole kohanud.
    Olen poepiima tarbinud alles mõned nädalad, siiamaani tõi kohalik lehmapidaja täis purgid ukse taha ja viis tühjad minema. Kahjuks likvideeris ta lehmad ära. Nii et kuni ma lähikonnast uue farmeri leian, käin poes piima ostmas.
    Kilekotte pole veel ära visanud, äkki suudan neile mingi mõistliku rakenduse välja mõelda. Paar korda olen võileivapakile ümber pannud...Taimede ettekasvatuseks on mul istutuspotid. Isegi kui ma ennast ületaksin ja heegeldaksin, ei taha ma kilevaipu maha... Veel ideid?

  • Leele

    13.01.2007 20:38:25 | Vasta

    Aga mis seal muud, kogu kokku ja tee oma eluasemest, **** haisev eluase. Muuseas, ma nägin mõned aastad tagasi pilti, kus koguja oli surnd ja kogu kraam koos usside ja prussakate ja muu looduslikuga välja oli tõstetud.
    Aga piimapakkidest tee omale jope!

  • kristiina

    14.01.2007 12:09:29 | Vasta

    mina olen hüpersuperlõhna- ja maitsetundlik inime, mina ei saa tetrapakipiima juua - ebameeldiv kõrvalmaitse on juures. pärisin selle omaduse vanaemalt, kes samuti kõik tetrapakijoogid kodus kannu ümber valab, siis vähemalt ei teki seda kõrvalmaitset juurde.

    kilekotivaip oli nõukaajal vist igas majapidamises vähemalt kemmergus, kui mitte vannitoas ja mujalgi.

    to mr Costello: Farmi tooted on nii allapoole igasugu arvestust, et...ei osta! hapukoor vedel ja vesine, piim imeliku maitsega, koor tükkis....prr. absoluutselt ebakvaliteetne kraam. elan aga peamiselt venelaste asustatud linnaosas ja siin müüakse pea kõikides poodides just seda kaubamärki -  odav ju Frown

  • kadri

    15.01.2007 12:36:54 | Vasta

    Ka meil on kodus kümkapis piimakann, kuhu on mõnus kilepiim koos kotiga seisma panna. Pakendina on nii tetra kui ka kilepakend ümbertöödeldavad. Aga kusagilt on nagu meelde jäänud, et tertapakendi ümbertöötlemine on energiamahukam. Meil on hoovi peal eraldi pakendite konteiner, kuhu mõlemad pakendina sobivad. Algul tundus küll tülikas see, et pakendi, mis ümbertöötlemiseks lähevad, peavad olema puhtad, aga loodusesõpradena lõikame nüüd kilepiima pakid peale tühjaks saamist otsast lahti, loputame üle ja ka tetrapakid saab peale üle loputamist kenasti kokku voltida, et vähem ruumi võtaks. ja ei oel üldse tülikas, kui tead, et tegutsed õige asja heaks.
    Läks ka vähe teemast välja, aga tundus oluline. Smile

  • õudik

    16.01.2007 09:44:23 | Vasta

    Irww... vahelduseks midagi jaburat lugemiseks, a la "triipude või naastudega - kummad on efektiivsemad".


    Anyway, käesolevnik on kandilise piima "fänn".

    Mugavus. Värskus. Abinõu*.

    * - saab suvalisel keskköisel tunnil otse välisjalanõudega külmkapi juurde marssida ja pikalt juurdlemata mauhti pool pakki ära larpida.

    Lisaks (ilmselgelt on asi minus) kipub kilepiimaga igasugu õnetusi juhtuma.
    Et mitte tunda piinlikust, jätan täpsemalt mainimata.


    PS! Ahjaa... laisk, nagu ,a olen... kilepiima on suht sitt taskusse toppida (jätame jälle mainimata selle piinlikuse momendi).

  • misucchi

    21.01.2007 01:41:43 | Vasta

    Meie pere on ka kilepiimaline, põhiargumendiks harjumus ja hind. Paar kuud tagasi oli aga juhust proovida lätlaste kaubandusvõrgus saadaolevat klaaspudelis piima ja sel tundus kohe palju piimasem maitse, nagu vanasti nõukaajal, kui piima ostsime liitristes ja pooleliitristes pudelites ning pidime seda rasket koormat käeotsas koju vedama. Kui nüüd mõni piimatootja tuleks klaaspudeliga ka Eesti turule, hakkasingi vast seda ostma. Maitse ja taara taaskasutatavuse pärast.

  • Juhuslik möödakäija

    05.02.2007 23:26:54 | Vasta

    Asukoht: Nõmme
    Piima tarbimine:
    1) kord nädalas 3liitrine klaaspurgitäis tõelist maapiima (Pahkla Camphill), lisaks ka liitrine purk jogurtit. Piim tuuakse kohale ja jäetakse ukse taha, tühjade purkide ja kaante tagastus samal ajal.
    2) poest: kuna 3st liitrist nädalas on vähe ja eelistus on 3.5%sel piimal (sest sellisel piimal on ka piima maitse), siis tavaliselt tetra, sest kile enamasti külastatavates poodides ei ole. Kui oleks kile, ostaks kile.

    Kuna elame ahjuküttega majas, siis tetra ümbris läheb hakatuseks.

    Vahel jääb maapiima üle, siis saab hapupiima. Kui rõõsast piimast isu täis, siis poest ostes eelistus on Gefiluse keefir maitseomaduste tõttu.

Lisa kommentaar

Loading