Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Piparkoogid!

Piparkookide küpsetamine on üks igavene tüütus, kui teha seda üksi. Kui teha seda paljukesi, on see aga lust ja rõõm.

Nii me siis vaalisime*, lõikusime, küpsetasime ja glasuurisime reede õhtul kamba peale ära tervelt kolm kilo piparkoogitainast. "Meie" olime siis mina, Ode, Jüri, Kreete, Laura ja Ramses.

Hirmus ilusad piparkoogid said, loomulikult.
___
* Ode ütleb mulle alati, kui seda sõna kasutan, et "vaalimine" on üks imelik väljend ja niimoodi ei räägi mitte keegi peale minu. Tegelikult räägib küll, mu ema ja vanaema näiteks, aga ilmselt pole Ode nendega vaalimise teemal vestelnud. Maal on meil sahvrinurgas isegi vaalikaikad (nendega vaalitakse pesu) ja ka taignarull on pikemalt öeldes taignavaalimise rull. Vat nii on lood, Ode.

Kommentaarid (4) -

  • ematehnik

    23.12.2006 22:55:10 | Vasta

    ma tean seda vaalimise-sõna küll, aga kuna keegi seda ei kasuta, arvasin, et see käib pihu sees pirukate vormimise kohta.
    noh et võtad taignapallikese, mudid pihus lapikumaks, paned täidise ja voolid(?) ta siis pirukaks. mitte ei sebi mingi vormi või teeklaasiga...
    äkki küsid oma teadjatelt, kuidas sedasi pihus pirukate vormimist nimetatakse?

  • Eppppp

    23.12.2006 23:10:08 | Vasta

    Aga meil maal kasutatakse heina tehes sõnu vaaluma ja vaalusid tegema, see käib siis selle kohta, et hein riisutakse... noh, vaaludesse... pikkade hunnikutesse.

    Aga see teie vaalimine... Ma ütleks vist, et rullimine.

    Igatahes, palju jõulu teile ;)

  • Kaja

    24.12.2006 23:02:24 | Vasta

    Ematehnik: pihu sees pirukaid teeme küll, aga eraldi sõna selle kohta ei ole meiekandi keeles. Aga kuna vaalimine tähendab põhimõtteliselt siledaks lükkamist, siis ilmselt võib tainast ka pihu sees vaalida, arvan ma Smile
    Epp: Jah, ka Põhja-Eestis riisutakse hein vaaludesse. Kõigepealt, kui hein on vikatiga maha niidetud, on ta kaares. Kaared lüüakse laiali, et õhuke heiinakiht kergemini kuivaks, ja see on lagamik. Kui lagamikus on hein poolkuivanud, siis tehaksegi vaalud, et oleks pärast hea kerge kaarutada (rehaga teistpidi pöörata) ja kokku võtta.. Aga eks sellised vanad sõnad kaovad koos nendega seonduvate tegevustega - usun, et ka minu lapsed enam ei tea, mis on heinavaalud, sest me pole ju enam käsitsi heina teinud...

  • Siiri

    25.12.2006 05:06:16 | Vasta

    Mina kohtasin Pärnumaal heinatöö juures sellist sõna nagu kubelik Smile Alguses tegi see sõna hirmsasti nalja, pärast harjusin ära. Kubelik on heinasaad.

Lisa kommentaar

Loading