Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Puhume kübeke ka spordijuttu

Sügise saabudes olen spordis lohinal allamäge lasknud: viimane liigutamine (uksest autoni, tööl koridoris jms kõndimine ei lähe arvesse) oli oktoobri alguses rogainil. See oli nii ammu, et liikumatusest hakkavad juba füüsilised vaevused tulema, umbes nagu narkomaanil võõrutusnähud. Mitteliigutamisest hakkab mul näiteks valutama parem põlv. Ei tea, kas talle on saatuslikuks saanud lapsepõlvine kõva kukkumine plangult, kus plikadega tasakaaluharjutusi tegime, või pikad väljamarsid mäestikest, raske seljakott seljas- aga täiesti normaalne ta ei ole. Niipea kui teda liikuma ei sunnita, jääb nii valusaks ja kangeks, et ei saa trepistki alla astuda. Ja kui liiga kõvasti sundida, läheb lihtsalt paiste.

Aga mitte sellest ei tahtnud ma täna rääkida. Hoopis sellest, et liigutamisvaeguse raviks plaanisime Kati ja Odega minna Vabaõhumuuseumis toimuvale O-Sprindi täppisorienteerumisele.

Selle sarja tegijate legendaarsetest hilinemistest olin ma muidugi kuulnud ja lugenud, aga tark on see, kes õpib teiste kogemustest. Mina igatahes mitte. Nii et kui me kümme minutit pärast väljakuulutatud starti kohal olime, pidime kuulma, et tegeliku stardini läheb veel pool tundi või pisut kauem.

See ei tahtnud meile väga sobida, sest kodus oli kana ja kartulid ahju pistetud - arvestusega, et koju jõudes oleks värskest õhust tulnud näljastel kohe hea lauda istuda. Nii et kui oli valida orienteerumise ja kõrbenud kana või mitteorienteerumise ja korraliku lõuna vahel, valisime viimase. Ja ütlesime lohutuseks, et eks oligi ilm külm ja päike pilve taha läinud.

Aga et sport siiski tegemata ei jääks, läksin õhtu eel Merimetsa ja Stroomi randa kergele jooksutiirule. Aeglase rasvapõletustempoga (jõulupeod pole enam kaugel ja ega üle hulga aja joostes või ka üle pingutada) ning umbes seitse kilomeetrit.

Nii hea tunne on, et läheks kohe homme jälle.

Kommentaarid (7) -

  • Nin

    11.11.2006 22:40:44 | Vasta

    Ega sa arsti juures pole käinud selle põlvega? Kuidas ravid, kui paiste peaks minema?
    Küsib Ninnu, täiesti omakasupüüdlikult (kah parem põlv).

  • risto

    12.11.2006 14:52:25 | Vasta

    Ahsoo, et nad hilinevad päevastel ka, mitte ainult õhtustel-öistel? Tuleb siis ka teiste vigadest õppida Smile Läksin laupäeval starti just sulgemise ajal kell kolm, mõnus rada ja kuiv mets oli.

  • R.

    12.11.2006 18:48:40 | Vasta

    Ah see on ju Tarmak... Ma ei tahakski et ta muutuks...

  • Kaja

    12.11.2006 20:39:17 | Vasta

    Nin: arsti juures ma käinud ei ole (kui valutab, siis küll mõtlen, et peaks - aga eesti tervishoiusüsteemis tunnen ma hästi ainult seda osa, mis puudutab vältimatu abi järele traumapunkti minekut Smile Et nagu ei oska kuskilt peale hakata. Ilmselt peaks alustama perearstist, aga arsti juurde saab minna ju ainult tööajal, mil pole ju aega... ühesõnaga, pole asja otsustavalt kätte võtnud.
    Ravin ibuprofeeni salviga, muud ei oska teha. Kord suvel pärast mägedest tulekut, kui oli väga valus, tegin vanaema soovitusel kapsalehe hautist (kuumad kapsalehed põlve peale siduda linase riide alla. Aitas küll tookord. Hiljem pole enam nii valus olnud, pole korrata proovinud.

  • Maare

    13.11.2006 08:35:58 | Vasta

    Ära perearstiga küll vaeva näe. Ortopeed on selle ametimehe(naise) nimi, keda peaksid külastama. Võta lihtsalt vaevaks ja pane aeg kinni kas Spordimeditsiini keskusesse www.sportmed.ee või Artrosportkliinikusse www.artrosport.ee . Mingit perearsti saatekirja pole vaja. Ja nad ei ravi seal ainult tippsportlasei, sinu moodi harrastajad käivad seal ka.

    Tegelikult Sa lausa PEAD seda tegema. Põlv ei ole naljaasi ja mida aeg edasi seda hullemalt võib väljaravimata vigastus vms tunda anda. Ma kontrollin varsti, et kas käisid!

  • Kaja

    13.11.2006 14:50:26 | Vasta

    Aitäh, Maare! Kui nii selged juhised antud, olen oma senisest nõutusest kenasti välja aidatud ja panin 22. novembriks Spordimeditsiini Keskuses ortopeedi juurde aja.

  • risto

    14.11.2006 13:09:14 | Vasta

    Kolmas koht on veel: Ortopeedia Arstid, tegutsevad Magdaleenas.

Lisa kommentaar

Loading