Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Saatuslik viga

Esmaspäeva õhtul tundus, et ma olen ainus inimene maailmas, kes tahab sel õhtul rattaga sõita: kõigil, kelle poole ettepanekuga pöördusin, olid juba muud plaanid. Kuni mul tuli pähe helistada töökaaslasele Paavole, kes oli hiljuti uue ägeda ratta ostnud - tema koos oma kompanjoni Katiga, (kes ka mulle vist Xdreamidelt nägupidi tuttav), oligi just sõitma minemas. Hüppasin kah kähku riietesse ja liitusin nendega Russalka juures.

See kõik oli muidugi alles sissejuhatus saatuslikule veale. Nagu ka 31-kilomeetrine mõnus sõbralikus tempos sõit Leppneeme suunas ja tagasi.

Viga oli see, et tagasisõidul tuli mul pähe paluda proovimiseks Paavo uut ratast, mille järel olen nüüd siiamaani shokis. Shokis arusaamisest, mida tähendab sõiduomadustele see rattaremontijate viimase aasta mantra, et mu ratta liikuvad osad on kõik üsna viimse piirini kulunud ja ratas sellepärast parajaks panniks muutunud.

Käik vahetub kerge näpuliigutusega, mitte tugeva tõmbamise-lükkamisega.

Seda näpuliigutust on vaja teha ainult üks kord, mitte kaks (nagu minu ratta parempoolsel) või kolm korda (nagu minu ratta vasakpoolsel käiguvahetajal).

Pidureid tuleb ainult õrnalt puutuda, mitte jõuga täiesti vastu lenksu tirida.

Ja nad pidurdavad KOHE, mitte ei lase rattal ikka edasi lohiseda.

Ka tõusu peal saab käiku vahetada, mitte ainult mäe all (sest muidu kipub kett maha viskama).

Oeh, see kõik oli nii hea, et mu oma armas ratas tõi mulle pärast peaaegu pisara silma...

Kui ma sellest Leivole muljetasin, arvas tema kõigepealt, et küll on hea, et mul pole pähe tulnud veel tema rattaga sõitmist proovida :)

Ja siis, et ta on valmis mu rattal vajalikud jupid välja vahetama, et ka sellega jälle hea sõita oleks.

See viimane kõlab väga ahvatlevalt, aga tänavune suvi ei ole mul just eelarvega laiutada... Noh, nagu muul ajal oleks :)

Kommentaarid (8) -

  • AndresP

    19.05.2009 16:09:48 | Vasta

    Kui Sul just ülemäära kiire pole (mõned võidakse vajadusel tellida välismaalt) siis juppe saab tunduvalt-parema-hinnaga-kui-poest meie ratturite võrgupoekestest (vähemalt 2 on neid). Eriti kui selline osav mees taskust võtta on nagu Leivo.

  • kaur

    20.05.2009 12:17:02 | Vasta

    Vaheta ikka terve ratas välja.

    Ma arvasin ka, et mu oma vana pann käib veel küll. No et pärast iga võistlust või pikemat sõitu jooksude rihtimine või kodarate vahetus on paratamatu ja tuleb mu ümara kehakuju ja raskusjõu koosmõjust ratta pöidadele. Või et pikemal sõidul ilmnev vastik krigin raamis on normaalne nähe. Noh... arvasin! Kuni eelmise sügiseni!

    Aga tead mis. Tee nagu mina - küsi avalikkuse arvamust! Jäta ratas mõneks ajaks kortermaja koridori (soov. lukustamata) ja vaata, kas sõbrad viivad selle sealt ära või ei. Minu omad viisid, päev enne xdreami, pärast seda oli otsus juba imelihtne!

  • kaur

    20.05.2009 12:19:24 | Vasta

    millega sa seletad seda, et sa pole proovinud Leivo rattaga sõita?
    sportliku uudishimu TÄIELIK puudumine???

  • Kaja

    20.05.2009 12:35:26 | Vasta

    Ma kahtlen, kas ma nii edeva rattaga üldse sõitagi oskaksin nagu Leivol on Smile Ketaspidurid, käikude numbreid pole näha jne... Smile

    Ja oma olemasolevat ratast ma üldsuse koridoritesti küll ei pane, sest ta on mulle liiga armas Smile

  • Süüdlane Paavo

    20.05.2009 13:54:09 | Vasta

    Olles Kaja rattaga sõitnud arvan ka mina, et tuleb kogu ratas välja vahetada, mitte juppe putitada või asendada. Ma usun, et see läheks ebamõistlikult kalliks, sest hea tulemuse saamiseks peaks liiga palju vahetama. Pealekauba veel emotsioonilaks, mille uus äge ratas annab ;)

    Kaja, ka minu rattal pole käikudel numbreid ja ketaspidurid olidki need, mis paugust pidama said Smile

    Head proovimist ja valimist! Minu jaoks oli rattavalimine üle nädala kestnud poeralli - kõvasti hullem kui autoost.. Aga rahulolu on üle ootuste (ja eelarve.. :p)

  • Kaja

    20.05.2009 14:02:51 | Vasta

    Ma pean enda kurvastuseks tunnistama, et tänavu jääb siiski ära nii ratta putitamine (potentsiaalne eelarve ca 10 000) kui ka uue ratta ostmine (potentsiaalne eelarve veel suurem, sest ostaks siis ikka klass edevama ratta kui mu praegune). Lihtsalt muud kulud on prioriteetsemad.
    Aga positiivse poole pealt vaadates on mul nüüd väljakutse ka halvas konditsioonis rattast hoolimata võimalikult hästi sõita. Mine tea, ehk saan niimoodi isegi tugevaks Smile

  • Arne

    20.05.2009 16:22:44 | Vasta

    Hmm. Ratas = raam + amort/kahvel + jooksud + grupp + sadul + lenks

    Grupp on see mis kulub ja kindlasti vahetamist vajab. Raam, lenks, sadul võiks ehk edasi elada? Eriti kui nad su kehaehitusega sobivad.

    Kas amort/kahvel ja jooksud ka vahetamist vajavad?

    Kui jutt ainult grupist käib, siis 4000 krooni eest saad igati mõistliku lahenduse (300 krooni kõride/trosside jaoks):

    www2.et-bike.ee/product_info.php

    Kui mehhaanik raha ei küsi, siis on see super lahendus.

    Deore grupp sealsamas poes on on veel 1000 krooni odavam.

  • Leivo

    21.05.2009 01:37:05 | Vasta

    Prioriteedid ka paika
    Ratas = raam + jooksud + crank + grupp + muu pudi-padi, torud, lenks, sadul.
    Raam on OK, jooksude vahetamine annab tunde et nüüd "liigub ratas nii kergesti edasi", crank on lihtsalt üks raske asi ratta keskel - so. pedaalid + keskjooks, grupp annab tunde, et "oi lükkad ja käik läheb kohe sisse, isegi tõusul".
    Muu pudi-padi vähendab ratta kaalu ja sadul on lihtsalt isiklik eelistus.

Lisa kommentaar

Loading