Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Selle aasta esimene puuk

Mitu päeva oli mul põlveõndlas sügelenud.Tundsin näpuga ka seda, et mingi väike vistrik seal nagu oleks. Noh, arvasin, et küll kaob ise ära nii vistrik kui koos temaga ka sügelus.

Vistrik läks aga hoopis suuremaks. Lõpuks vaatasin: puuk.

Lapsepõlves polnud puugi saamine üldse mingi häda, tõmbasime naksti välja ja unustasime. Praegu aga on mürgiseid puuke aina rohkem ja rohkem. Ning mu oma onul on käte osaline halvatus, mille võimslikuks põhjuseks pidasid arstid puuki.

Nii et ei olnud hea tunne. Oleme küll lastega kõik vaktsineeritud, aga ikka...

Kommentaarid (3) -

  • Mari

    19.05.2007 01:26:15 | Vasta

    Metsapoolsete foorumist jooksis selline info läbi :

    HTI laboris on võimalik teha puugile analüüs, kas ta kannab inimesele ohtlikku nakkushaigust või mitte. Selleks tuleb viia puuk nende Hiiu tn laborisse. Puuk võib olla nii elus kui surnud, võib ka ilma peata. Analüüs maksab 225.-.
    Ehk et kui eemaldad naha küljest puugi, siis ei pea 3 nädalat hirmuga koledate haiguste sümptome ootama, vaid saab juba varem rahu. Ja kui selgubki, et puuk kandis nakkust, siis saab hoolega valmistuda haiguse tulekuks ning seetõttu ehk hullema ära hoida.


    Selle puugi ilmselt viskasid juba ära, aga teinekord on siis teada. Kui vaktsineeritud oled, siis vast pole hullu.

  • Tanza

    21.05.2007 08:40:52 | Vasta

    Vaktsineerida saab entsefaliidi vastu aga ravi puudub. Borreleoosi vastu puudub vakstiin (pidavat olemas põhjanaabrite juures väljatöötamisel) aga ravi on olemas. Sellised andmed pärinevad..... 4 a taguselt esmaabi koolituselt.

  • Kai

    21.05.2007 11:10:27 | Vasta

    Tere, olen ise Quattromed HTI labori töötaja, seega oskan tiba kommenteerida.
    Eestis saab otse puugist või juba tekkinud erütreemist ehk nahapunetusest võetud nahatükist määrata borrelioosi tekitajat molekulaarse meetodiga ehk PCRiga, hind on sellele 185 EEK.
    Puukentsefaliiti ei saa kahjuks PCRiga määrata, saab määrata ainult antikeha teket ehk imuunsüsteemi vastust tekitajale, seda on aga kahjuks mõtet määrata alles 3 nädalat peale peale kokkupuudet puugiga, sest enne ei teki antikehi. Hind on sellel 2x117 EE, kui teha nii IgG kui ka IgG antikehad.

    Kai

Lisa kommentaar

Loading