Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Sibulakooremunad

Ehkki poes on saadaval loendamatu variant munalakke, -värve ja -vildikaid, värvin ma igal aastal vähemalt mõned munad ka iidsel sibulakooremoel. Sellised munad lihtsalt meeldivad mulle kõige rohkem.

Omajagu on selles küll ka nostalgiat sellest, kuidas me vanasti koos ema ja Väljaotsa Memmega mune värvisime. Selleks hakati valmistuma juba varakult, säästes sibulakoori ning süües argipäeviti ainult pruunide kanade mune, et valged jääksid pühade ajaks. Ning kui otsiti välja vana alumiiniumpott, mille seintel hoolsast küürimisest ja korduvast kartulikeetmisest hoolimata aimus varasemate munavärvimiste tumedam rant ning kapist ilmusid sibulakoorekarvaliseks parkunud linase riide lapid (ka neid hoiti aastast aastasse alles), siis... siis olid munapühad käes.

Iga muna sai hoolsalt sibulakoortega kaetud, sekka vahele mõned kruubid (neist tekkisid munale huvitavad tähnid). Siis lapp hoolsalt ümber mähkida ning kümnenumbriniidiga (tingimata valgega, must võinuks anda inetut värvi) kõvasti kinni siduda. Kui eriti vedas, jäid pärast ka niidikohtadest munale peened valged viirud.

Mähkimistegevus oli esimeste munadega huvitav, lõpupoole aga lausa tüütu - keetsime ju alati ikka mitukümmend muna. Ent kui kogu see kupatus hapukat sibulakoorelõhna levitades pliidil kees ja pärast külma vee all jahtus, algas põnevus ja ootamine.

Kas muna, millele palju kruupe panin, ikka jääb igast küljest tähniline? Mis värvi tuleb see muna, mis sai üleni punastesse sibulakoortesse mähitud? Kelle pakitud muna on kõige ilusam?...

Nii hästi on meeles tunne, kuidas vettinud niiti läbi lõigates, riidenutsakut lahti harutades ja ligaseid sibulakoori laiali lükates koorub liblikana kookonist Lihavõttemuna. Alati üllatav, alati kordumatu. Ja see, kuidas nad pärast kausiga laual olid - kuldse ja pruuni värvi loendamatuses varjundites ja variatsioonides, imelist soojust kiirgav kausitäis...

Ja nii ongi, et ehkki ma laste, eriti pintseldada armastava Ode meeleheaks ka "päris" munavärvi ostan, on meil alati laual ka sibulakoorevärvi munad. Kaasajale maksame lõivu niipalju, et kapis säilitatavate linaste lappide asemel pakime munad jooksma läinud silmaga sukkpükste säärtest lõigatud ühekordselt kasutatavatesse torudesse.

Kommentaarid (7) -

  • redfox

    07.04.2007 22:57:32 | Vasta

    ma kaaa ma kaaa! sibulakoori ei võida miski. avastamisrõõmu nimelt, et milline ta välja kukkus. ehkki naiivselt ikka apelsinikoori ja prograndit ja piparmündilehti on ikka pandud, ehkki ma tean et ei miskit erilist seal vahel ei ole pärast.
    aga nt. petersell jääb küll näha. kui on terve värske leht.

    minu munad on siin: laanesluusijakoda.blogspot.com/.../...c-happy.html

  • Siiri

    08.04.2007 05:03:27 | Vasta

    Mina teen ka alati sibulakoortega mune. Sest need on ikka päris lihavõttemunad.

  • Margot

    08.04.2007 13:40:43 | Vasta

    Mina eelistan jälle lakitud mune - elegantsemad ja mitmekesisemad. Pealegi on nende tegemine puhtam.

  • Margot

    09.04.2007 22:28:51 | Vasta

    Üle sibulakoorte ei ole miski! On väga kahju, et sel aastal sekelduste tõttu sibulakoored targu varumata jäid ... eks sestap said me 6x4 muna värvitud lakkidega.
    Aga - ka mõni "vars" sammalt, seda õiget, kuuse moodi, annab hästi sätitult kena kuusemustri veidikese roheka tooniga.
    PS! Alates oktoobrist sätin sisse salajase nostalgilise koti sibulakoorte ja eriti pehkinud isandate endi jaoks - need viimased annavad parima värvi!
    Smile

  • kadri

    11.04.2007 14:02:08 | Vasta

    Täiesti nõus!
    See on ekstra tore tegevus. Alates sibulakoorte kogumisest ja lõpetades mustrite imetlemisega.
    Toreda efekti annab ka väikeste ajatatud kaselehtede kleepimine munale sibulakoorte alla.
    Mõnus ja kuidagi "päris".

  • viivi

    13.04.2007 16:32:46 | Vasta

    meie peres värviti vanasti sibulakooremune selliselt, et nad kokkupakituna pandi eri pottidesse valmis tehtud värvilistesse veesegudesse. Kõige ilusam jäi tumesinine, siis oli nagu öine taevas, millel olid sibula-pilved ning riisiteradest valged tähed.

  • kUKU

    14.04.2007 04:17:07 | Vasta

    Pruunid munad tulevad sibulakoortega värvides meie pere meelest just ilusamad kui valged. Valged jäävad kuidagi heledaks ja kahvatuks.

Lisa kommentaar

Loading