Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Sõlmi Mobiil-ID leping, kasuta internetti turvaliselt - ja aita mind reisile :)

Seoses...

-           turvalise internetikasutuse nädalaga (11.-17.veebruar),

-          peatse Sõbrapäevaga (14.veebruar)

-          läheneva kevadega jne … 

 …on Sul võimalus teha heategu nii endale kui mulle.

 

Endale teed heateo sel moel, et sõlmid Mobiil-ID lepingu ning kasutad edaspidi internetis leiduvaid teenuseid mugavalt ja turvaliselt.

 

-          Sul pole enam vaja koodikaarte ja PIN-kalkulaatoreid. Ka siis, kui Sul on konto mitmes pangas, ei vaja Sa erinevatesse internetipankadesse sisenemiseks mitut koodikaarti või PIN-kalkulaatorit, piisab ühest Mobiil-ID-st.

 

-          Sa ei vaja ID-kaardi lugejat, selle toimimiseks vajalikku tarkvara ja installeerimist –Mobiil-ID toimib kõikides arvutites. Ilma installeerimata. Ka välismaal.

 

-          Sind ei ahista pankade koodikaartide kahanevad päevatehingute limiidid - Mobiil-ID-ga saad teha ka suuremaid päevatehinguid, sest Mobiil-ID on turvaline kanal.

 

Mulle teed heateo sel moel, kui nimetad mind enda soovitajaks. Nimelt on minu tööandja juures käimas töötajate müügivõistlus: kes soovitab kõige rohkem Mobiil-ID lepinguid, võidab 15 000 krooni ulatuses reisitshekke. Ja mina väga tahaksin seda reisi saada  J Nii väga, et panin isegi oma blogi selle postituse puhuks taas blog.tr.ee esilehele ilmuma J

 

Mind enda soovitajaks lugeda on lihtne: sõlmi Mobiil-ID- leping ja anna sellest lihtsalt mulle e-mailitsi teada aadressile kaja.pino@eesti.ee. Mobiil-ID lepingut sõlmides mingit soovitajakaarti täitma, esinduses oma soovitatava nime ütlema vms ei pea. Lihtsalt annad mulle teada, et oled nüüd sellele telefoninumbrile Mobiil-ID lepingu sõlminud.

 

Mina omalt poolt olen valmis aitama igasuguse nõu ja abiga, näiteks teenuse aktiveerimisel või kui soovid, siis ka ID-kaardi sertifikaatide uuendamisel vms e-toimingute juures, millesse seni takerdunud oled.

____
Ja kui tahad Mobiil-ID kohta pikemalt lugeda, siis palun:

 

Mobiil-ID-ga saab sisse logida:


E-maksuametisse – NB! Maksuamet öelnud, et tuludeklaratsiooni täites annab Mobiil-ID ja ID-kaardiga sisselogimine kiiruse-eelise. Eriti oluline on see siis, kui tahad deklaratsiooni täita (ja raha tagasi saada) kohe esimestel päevadel, kui tung e-maksuametisse on suur!
DigiDoc Portaali
Pilet.ee-sse
EMT Iseteenindusbüroosse
Kodanikuportaali
Elioni e-teenindusse
Telehanza.net-i
Hanza.net-i 
U-Net-i
U-Net Business-i
Krediidipanga i-panka

X-tee päringute portaali
Äriregistri Ettevõtjaportaali

… ja see nimekiri üha täieneb!

 

Näiteks käib praegu arutelu, kuidas võimaldada Mobiil-ID-ga valimine kohalikel valimistel 2009. Tehnoloogiline valmidus on olemas, küsimus on valimisseaduse sõnastuses – praegu lubab see kasutada ainult ID-kaardil olevale kiibile kantud sertifikaate, kuid ei ütle midagi selle kohta, et samad sertifikaadid võivad olla kantud ka kiibile mobiiltelefoni sees. Kui realiseerub positiivne lahendus, on Sul võimalus teha aastal 2009 ajalugu: anda hääl Mobiil-ID vahendusel ja osaleda Euroopa, võib-olla aga isegi kogu maailma esimesel m-valimisel!

 

Kuidas Mobiil-ID-d saada?

Mobiil-ID teenuse lepingu saad sõlmida EMT või Elioni esindustes. Isikut tõendava dokumendina võta kaasa oma ID-kaart. Mobiil-ID teenuse lepingu sõlmimise järel antakse Sulle uus SIM-kaart, mis tuleb asetada mobiiltelefoni. Kui kasutad tööandja nimel olevat numbrit, pole see probleem – Mobiil-ID leping sõlmitakse selle numbri juurde Sinu kui eraisikuga.

 

Sinu mobiiltelefoni number ja kõikide teenuste kasutus jääb endiseks. Samuti salvestatakse uuele SIMile ümber Sinu telefoniraamat (kui hoiad telefoninumbreid SIMi peal).

 

Seejärel tuleb Mobiil-ID teenus aktiveerida ja saadki hakata Mobiil-ID teenust kasutama! (Siin näiteks saangi Sind aidata, kui mingisse e-takistusse takerdud).

Kui palju maksab?

Vähemalt kuni 2008. aasta lõpuni on Mobiil-ID tasuta teenus. Kui aasta lõpus tasuta perioodi ei pikendata (2007.aasta lõpus pikendati), hakkab teenus maksma 10 krooni kuus. Selle 10 krooni maksja oled Sina - ka siis, kui Su number on tööandja nimel. Kui just Su tööandja ei otsusta, et turvalise internetikasutuse edendamiseks võtab ta töötajate Mobiil-ID lepingud enda kanda: mitmed tööandjad olidki 2007. aasta lõpus valmis seda tegema, kuid siis tasuta perioodi EMT poolt lihtsalt pikendati. Kõik tehingud Mobiil-IDga on tasuta, st võid sisse logida ja digiallkirja anda nii palju tahad.

 

Kommentaarid (16) -

  • Rea

    11.02.2008 14:10:09 | Vasta

    mobiil-ID heaSmile kuniks...
    tekitasin endale komplekti, et ühel SIM-kaardil nii tööandja number kui eraisiku number, misiganes selle paketi nimi. tahtsin siis SIMi ka saada mobiil-IDga, kuid võta näpust, öeldi esinduses, et ei saa. kui nüüd loen, et kui number isegi vaid tööandja käsutuses, siis võimalik... aru ma ei saa...

  • Kaja

    11.02.2008 14:42:59 | Vasta

    Ilmselt seletati Sulle natuke segaselt Frown
    Kaksiknumber (see komplekt, kus on nii äri- kui eranumber) ise ei võimalda Mobiil-ID-d kasutada. Sa pead ikka eraldi sõlmima Mobiil-ID lepingu ja saad ka uue SIM-kaardi. AGA: sellel uuel SIM-il on jätkuvalt peal ka Kaksiknumbri teenus.
    Nii et lühidalt: Kaksiknumbri SIMiga Mobiil-ID-da kasutada ei saa, kuid teistpidi, st Mobiil-ID SIMiga Kaksiknumbrit kasutada saab.
    Sai küll nüüd ilmselt sama segane selgitus kui see, mis Sulle eelnevalt esinduses anti ;)

  • Rea

    11.02.2008 15:12:13 | Vasta

    tänanSmile
    väga selge selgitus, aga tookord isegi ei selgitatud midagi, vaid öeldigi otse, et selle paketiga ei saa kasutada Mobiil-ID-d. mul nimelt oli 2 SIM-kaarti, üks juba kasutuses Mobiil-ID-ga isiklik, teine tööandja poolt antud tavaline SIM ja siis oli lihtsalt küsimuse all, et kummale SIMile teha kaksiknummer. öeldi, et ei saa, seega käiku läks tööandja tavaline... sorry, aga miks peab klient olema targem klienditeenindajatest?

  • Kaja

    11.02.2008 17:22:40 | Vasta

    Rea, siit koorub vist välja hoopis see, et Kaksiknumbrit ei saa vormistada eraisiku numbrile. Ma täpselt isegi ei tea, miks, kuid Kaksiknumbri aluseks peab kindlasti olema firma nimel olev number. Sellele saab siis juurde teha eraisiku numbri. Eraisiku numbrile firma numbrit aga juurde teha ei saa (ütlen veel kord, et ma pole praeguseni süvenenud, et miks, lihtsalt tean, et ei saa).
    See, kas Mobiil-ID eranumbril oli või mitte, ei olnud takistus.
    Või õigemini oli küll. Kuna üks inimene saab vormistada endale ainult ühe Mobiil-ID lepingu (mis on ju ka loogiline), siis tahtis teenindaja ilmselt öelda seda, et ta ei saa sõlmida Sulle teist Mobiil-ID lepingut sellele firmanumbrile, millele nüüd ka eranumber lisati....
    Mismoodi Sa nüüd siis teed? Sul on telefonis kaksiknumbriga SIM, aga kui tahad kasutada Mobiil-ID-d, pead panema telefoni sisse teise SIMi?

  • Ninnu

    11.02.2008 17:25:10 | Vasta

    Mis siis saab, kui ma mobiili ära kaotan või satub mõne identiteedivarga kätte?

  • arvaja

    11.02.2008 18:23:40 | Vasta

    Ninnule: nagu ikka - helistad välja-andjale! nagu pangakaardiga (helistad panka), ID kaardiga (helistad Sert keskusesse) või siis M-ID puhul helistad mobiilioperaatorile!

    Aga oluline - kui sa koodi ei kirjuta telefoni peale või ei pane MobiilID koodiks "1234", ei juhtu ka seni midagi...

  • Rea

    11.02.2008 20:51:52 | Vasta

    tjah, paraku olen loobunud kasutamast, sest SIM-kaardi vahetus on vääääääääääga tülikas, lisaks see kaart ei toimigi, sest selle numbri tegin ju eraisiku numbriks Kaksikpaketti... nii et igat pidi kamm... kahjuks. olen ise suur ID-kaardi kasutaja ja propageerija, sest on ju nii mugav võrreldes saja koodikaardiga. lootsin saada veel lihtsama kasutusvariandi kasutajaks, aga võta näpust...

  • oss

    11.02.2008 22:07:08 | Vasta

    maailma asju pidid käigus hoidma sugutung, surmahirm ja saamahimu Smile

  • Kaja

    12.02.2008 09:36:33 | Vasta

    Rea, aga Sa lõpeta senine Mobiil-ID leping ära (see, mis on sõlmitud vanale numbrile) ja tee uus - sellele tööandja numbrile. Ja loe palun siis mind endale soovitajaks (st anna palun mulle teada number, millele Mobiil-ID tegid), sest nagu oss õigesti märkis, saamahimu hoiab maailma käigus ja mina kogun soovitatavaid, et seda reisi saada Smile

  • Kaja

    12.02.2008 09:38:21 | Vasta

    Või tegelikult: see Mobiil-ID leping vist ongi Sul juba lõppenud, sest kui kaart enam ei toimi, siis on sellel lõpetatud kõik teenused, ka Mobiil-ID. Nii et saad juba puhtalt lehelt uue Mobiil-ID lepingu teha oma tööandjanumbri juurde Smile

  • Tanel

    12.02.2008 16:46:57 | Vasta

    Eeldab see ID kaardi olemasolu?
    Toimib see ka teiste operaatoritega?

  • Kaja

    12.02.2008 17:23:53 | Vasta

    Jah, ID-kaarti on vaja.
    Teistel operaatoritel praegu veel Mobiil-ID ei toimi, valmidus sõltub nende arendustegevusest. Tele2 näiteks on öelnud, et tuleb välja käesoleval aastal (vist isegi esimesel poolaastal, aga võin siin eksida).

  • Fre

    13.02.2008 17:32:43 | Vasta

    Kas see mobiil-id kasutamine sõltub ka telefoni mudelist? Mul ei ole just mitte see päris esimene kohver-Nokia, aga midagi sinnakant.

  • Kaja

    13.02.2008 18:18:45 | Vasta

    Mobiil-ID teenust ei toeta viis vanemat telefonimudelit: Nokia 3110, 5110, 6110, 6150 ja Motorola F3. Kõik muud toimivad edukalt.

  • Priit

    19.02.2008 16:40:21 | Vasta

    iPhone?
    Tegelikult ma juba emt'st küsisin, aga ei saanud (veel) täpset vastust. EMT lehel kah miskit tehnilist ei leidu. Õige muidugi ka kui nii vähesed telefonid ei tööta. Kas oleks võimalik saada konkreetne ja tehniline vastus, MIKS need 5 mudelit ei tööta, ma oskaks sellest ise omad järeldused iPhone kohta teha. Sim kaardi vahetus iPhonel nimelt ei võta just 5 sekundit.

  • Kaja

    20.02.2008 11:20:55 | Vasta

    Ma pole ise IPhone´i proovinud, nii et 100% kindel ei ole, kuid teistelt kuuldud info põhjal peaks siiski ka IPhone Modiil-ID-d toetama.
    Ja kui vaatad Iphone pilte http://rumba.ee/iitonsiPhone/ , siia kah just nagu ikka oleks olemas.
    Aga nagu öeldud - ise pole proovinud, ainult kuulnud.
    EMT kodukale saab kah ametliku info panna alles siis, kui IPhone kunagi ametlikult Eestis ja ametlikult testitud.

Lisa kommentaar

Loading