Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Sulid, kadekopsud ja sinisilmad ehk muljeid heategevuskonverentsilt

Eile veetsin sisuka poolpäeva Tallinna Lastehaigla Toetusfondi 15. sünnipäevale pühendatud konverentsil "Heategu tulevikku". Ja kui ma olin läinud sinna pigem nagu viisakusest selle lugupeetud organisatsiooni vastu, siis päeva lõpuks oli mul oma kohalviibimise üle siiralt hea meel. Igast ettekandest oli midagi meelde jätta ja edasi mõelda.

Üllatavaim oli Mart Siimani esseelik-filosofeeriv kõne heategevuse olemusest ja võimalikkusest. Temalt pärineb ka pealkirjas toodud jaotus sulideks, kadekopsudeks ja sinisilmadeks, seda, tõsi küll, linnuriigis. Aluseks see, et kuna lindudel puuduvad jäsemed parasiitide noppimiseks enda peast, sõltub nende puhtus (ja sellega kaasnev tervis ja ellujäämine) sellest, kas ja kuidas kaaslinnud neid parasiitidest puhastavad.

Sinisilmad on need, kes nopivad parasiite alati ja valimatult kõigilt lindudelt, sõltumata sellest, kas neid ennast vastu puhastatakse. Sulid lasevad ennast puhastada, kuid ei puhasta kunagi vastu. Kadekopsud puhastavad aga ainult neid, kes nendega sama teevad ja loobuvad edasisest omapoolsest panusest kohe, kui vastuteene jääb esimest korda osutamata.

Ainult sulidest koosnev linnukogukond ei saa eksisteerida: kui keegi kedagi ei puhasta, levivad kiiresti parasiidid ja nendega kaasnevad haigused ning kogukond sureb välja. Kui koos elavad ainult sinisilmad, on nende kommuun edukas, aga ainult niikaua, kui nende hulka satub esimene suli. Sest esiteks on suli käitumine "nakkav" (ilmselt vaatavad ka linnud, et ohoo, saab ka nii, et ma ise ei peagi teisi puhastama), teiseks on sulidel rohkem võimalust tegelda paremate pesapaikade ja kaaslaste endalevõitmisega (ei pea kulutama oma aega tüütule parasiidinoppimisele teiste juures). Aegamööda võib algne sinisilmade kommuun muutuda sel moel sulide kommuuniks - ja välja surra.

Kõige edukam strateegia on pikas perspektiivis aga kadekopsudel, kes osutavad puhastamisteenust ainult neile, kellelt seda ise vastu saavad. Lühiajaliselt võivad sulid olla küll edukamad (piisava hulga sinisilmade olemasolu korral), pikemaajalises vaates ruulivad aga kadekopsud. Teene teene vastu on võimsaim motivaator ja valdavalt kadekopsudest koosnevas kommuunis muudab ka suli oma käitumise kadekopslikuks, et enda puhastamise laskmise shansse suurendada.

Huvitaval kombel aga ei sure ka sinisilmad kunagi välja. Pidevalt on neid nii palju, et teha võimalikuks teatava hulga sulide eksisteerimine...

Oli mõtlemist kohe hulgaks ajaks.

Muud ettekanded olid samuti väga head, aga pigem puhttöises plaanis teadmiseks ja edasimõtlemiseks võtmiseks.

 

Lisa kommentaar

Loading