Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Sünteetiline lõhn

Ei saa kurta, et mu organism õrn, allergiline või ülemäära tundlik oleks. Olen muretult söönud Oshi turult näpatud pesemata viinamarju, Moskva tänavamüüjalt ostetud rasvaseid tsheburekke ja igas riigis kõikvõimalikku kohalikku toitu. Kui migreenihoogu vallandavad toomingad ja sookailud kõrvale jätta, talun ma kõiki mittemürgiseid taimi ja nende lõhnu. Mu keha ei reageeri täppide ega punetusega kassikarvadele, kodutolmule ega millelegi sissesöödavale.

Aga on üks asi, mida ma patoloogiliselt ei talu. See on kunstlik õhuvärskendaja.

Olgu see õhku pritsitud aerosooli, ülesriputatud lõhnakuuse või lauale pandud kaunivormilise asja kujul - õhuvärskendajast hakkab mu nina seespoolt sügelema, tahan turtsuda ja aevastada (aga ei saa, ja see on eriti piinav). Pikemat aega sünteetiliselt värskendatud õhuga ruumis olles hakkab pea paksenema ning tuimalt valutama. Kui ikka pääsu pole, tekib mõne tunni pärast juba migreenihalo. Ei aita siis ka aspiriin, minu tavaline migreenivastane imerohi, kui selle võtmise järel jätkuvalt lõhna võimusse jääda.

Isaga käis mul vanasti lõputu sõda, sest tema ei tahtnud kuidagi uskuda, et autos olevast lõhnakuusest võib pea valutama hakata. Ikka oli pigem süüdi minu vähene magamine, söömata söök või liigne lugemine. Sest temale lõhnakuused meeldisid - meeldivad tegelikult siiani, aga praegu ei pea ma enam tema autos pikki otsi sõitma. Varem aga küll ning tunnike teel maale või maalt linna oli tuima peavalu vallandamiseks täiesti piisav. Nii ma siis püüdsin lõhnakuuski salaja elimineerida - õnneks polnud isal kommet neid üldlevinud viisil peegli külge riputada, vaid need olid auto küljesahtlis ning kadumine ei paistnud kohe välja.

Täna olin ma päev otsa kestnud arutelukoosolekul, kus majahaldaja poolt lasti ruumi ventilatsiooniavadest pahvakute kaupa piparmündilõhna. Üsna vänget sealjuures. Öäkk, ehkki muidugi parimate kavatsustega tehtud. Aga nagu ütlevad mu targad vanaemad - just heade kavatsustega on sillutatud põrgutee. Nii ka selle piparmündilõhnaga minu jaoks.

Algul oli mul õnnetus istuda otse lõhnatoru all, kuid sellest aru saades vahetasin kohta. Kaugemas nurgas polnud lõhna niiväga tunda, kuid tuima peavalu tekitamiseks sellest piisas. Õnneks sai vaheaegadel ruumist väljas käia ning värske õhk aitab sellise häda puhul kui imeväel. Aspiriinigi sai tublisti sisse kühveldatud, ehkki ma muidugi tean, et see hea ei ole.

Ja vedas. Migreenihoogu ei tulnud.

Kommentaarid (11) -

  • Gea

    31.03.2006 08:11:57 | Vasta

    Issand kui jube. Kas seal piparmündilõhnalises majas on kontrorid, kus inimesed peavad iga päev töötama? See on ju inimeste tervise rikkumine. Ja mina julgen meie kontoris vääksuda, et meie vaip tekitab mul allergiat ja ajab aevastama.

    Migreenist: toomingatega pole seost täheldanud, kuid punane vein toob 100% migreeni kaasda. Vahel siiski ei suuda klaasikesest loobuda ja siis võtan juba enne magamaminekut rohu sisse (migreen tabab mind enamasti une pealt, mis on eriti nõme, sest siis ei jõua ennetada ja ärkad alles siis, kui valu juba täies pöördes).

  • Kaja

    31.03.2006 09:12:44 | Vasta

    Ei, see oli restorani kaminasaal. Ilmselt peab ventilatsioonist tulev värskendus aitama õhtustel üritustel suitsuhaisu vastu - aga meie seltskond töö kõrval muidugi ei suitsetanud ning lõhn oli täielik overkill. Iisklikult kahtlen ka, kas üldse on hea mõte ühele ebameeldivale lõhnale (konid) teist (imalalt vänge tehispiparmünt) peale lasta.

  • krista

    31.03.2006 10:36:28 | Vasta

    Minul on täpselt sama asi - absoluutselt ei talu neid keemilisi "värskeid" lõhnu. Lõhnakuused ja elektrilised õhuvärskendid tubades on ühed jubedad asjad... Kui kuskil sellised keemilised "värskendid" on paigutatud, siis ei suuda ma praktiliselt muust mõelda kui selle sissehingatava vastiku keemia peale (haistmismeel ei harju sellega ära ka, et meelest ära läheks) prrrr....

  • Punane Hanrahan

    31.03.2006 11:54:44 | Vasta

    Sundventilatsioon on vabshee saatanast. Eriti muidugi veel juhul, kui seda kasutatakse piparmündilõhna, sariini, zyklon-B jne. pihustamiseks.

    Aga kas sa lõhnaküünlaid, -pirde ja muid selliseid tossavaid asju talud?

    Migreen pole mullegi võõras. Aga juhtus minuga naljakal kombel selline õnnelik lugu, et piinas teine mind 17 eluaastani regulaarselt, pärast seda kadus ära ja pole tänapäevani tagasi tulnud. Loodetavasti ei tulegi.

  • Terje

    31.03.2006 13:01:25 | Vasta

    Migreeni ma küll ei põe, aga ühinen kahel käel meeleavaldusega kunstlike lõhnade vastu. Olete tähele pannud, et lisaks õhulõhnastajatele, mis iseenesest on juba jabur asi -pese ja tuuluta parem, lõhnavad kohutavalt ka kõik ülejäänud puhastusvahendid. Vist ainult mitte Mini-Risk ja Bio-Kadri.  Naturaalset puhtuse lõhna ei kuskil. Poes keemiariiulitest kappan ahvikiirusel mööda ja läbi.

  • Kaja

    31.03.2006 15:07:39 | Vasta

    Mina ja muud lõhna ajavad objektid: lõhnaküünlad on reeglina ebameeldiva ja pealetükkiva lõhnaga minu jaoks (näiteks poeriiulilgi, kus nad ei põle). Põleva lõhnaküünlaga ei ole ma pidanud pikemat aega ühes ruumis viibima, nii et slle mõju ei oska ennustada. Küllap ta ikka peavaluga lõpeks, arvan ma.
    Viiruk seevastu - see, mida vene kirikutes tossutatakse - halvasti ei mõju. Ega ma väga ei naudi seda lõhna, pole lihtsalt minu nina maitse, aga pea kindlasti valutama ei hakka. Sama on ka lõhnavate eeterlike õlidega, mida lampi pannakse - neist mõni mulle lausa väga meeldib. Üldiselt tundub mulle, et looduslike lõhnadega, ka tugevatega, saan enamvähem läbi, kuid kunstlikud lõhnaained (ka Terje viidatud puhastus- jm vahendites) mõjuvad halvasti.

  • Siiri

    31.03.2006 17:05:49 | Vasta

    Meil siin USA-s näidatakse viimasel ajal reklaami uuest baktereid tapvast vahendist, chlorox on muidugi peale kirjutatud. Reklaamis pihustab ema seda usinasti kõikide asjade peale, millega tema koolist tulnud laps ja väike tita võiks kokku puutuda (ikka terve maja ja koolivihikud saavad oma jao). Ka külmkapis olevate ploomide peale pihustatakse möödaminnes "kloori". Sest see vahend sobib nende sõnul ka toiduinetelt bakterite hävitamiseks ja seega (ka titadele)sissesöömiseks. Uuuuhhh. Kujutan ette, milline "värske" lõhn selle tootel veel olla võiks.
    Mulle küll keemilised lõhnad peavalu ega muid kõrvalekaldeid ei tekita, aga millegipärast on neid sissehingates alati tunne,et mingi saast satub organismi.
    Eestis elades kasutasin Mini-Risk tooteid, siis oli kindel, et miskit lõhna kuskile külge ei jäänud.

  • Mia

    31.03.2006 17:23:05 | Vasta

    Looduspoodides müüakse päris mõistlike pesuvahendeid mis ei haise. üks poodidest Müürivahe tänaval, teine Nõmme keskuses.
    Olen ka üritanud välja mõelda, et miks üldse kasutatakse sünteetilisi õhu"värskendajaid" aga ei ole suutnud siiani aru saada.

  • Larko

    31.03.2006 21:49:34 | Vasta

    Hanrahan, mitte ainult sundventilatsioon pole saatanast, tema valdustest pärineb ka komme inimesi koosolekutele sundida. Ma jälestan koosolekuid, olen nendel elu jooksul üksjagu viibinud. Kaja toob siin ühe järjekordse põhjenduse juurde koosolekuvaba maailma taotleva liikumise vajalikusele. Äkki peaks asutava koosoleku maha? Wink

  • Fre

    01.04.2006 23:26:46 | Vasta

    Tegelikult on kommenteerijatel jäänud mainimata lõhnastamise übertipp - nimelt on minu aastasele lapsele toodud kingituseks rohkem kui üks lõhnastatud beebimänguasi. Esimene oli pehme ja muidu täitsa kobe pall, aga haises nagu paha kondoom. Vedeles tuulutamise eesmärgil terve suve õues, aga hais ei läinud ära. Ilmselt eriti kvaliteetne kunstmaasikas. Teien üllatus tabas mind avades suurt kotti klotsidega - lõhnastatud klotsid nimelt.... Tegemist on samuti pehmemast materjalist kõige pisematele mõeldud toodetega. Valmistajafirmad muuseas erinevad...

  • Liisu

    02.04.2006 23:19:40 | Vasta

    väkk, vihkan lõhnakuuski! ja lõhnaküünlad samuti ajavad südame pahaks. nagu ka õhuvärskendajad jms. samas lõhnapiirge talun päris hästi ja isegi teinekord põletan toas. sundventilatsioon on samuti saatanast ja olen geaga täiesti nõus, et meie kontori vaipkate on lihtsalt räme.

    ja tõesti, lõhnakuuski pole ma lapsest saati sallinud, kuna need ajasid mulgi südame pahaks. vaztik-vaztik-vaztik.

    kusjuures mind ajavad öökima ka reklaamid, kus näidatakse, et oi, pihustame siia seda teist ja kolmandat, see võtab nagu naksti paha lõhna ära. "kas te akende avamisest pole kuulnud, inimesed???!!!" tekib alati tahtmine neile karjuda.

Lisa kommentaar

Loading