Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Tagavaralapi jahil

Ostsime Katile paar kuud tagasi PTA teksad. Rohekassinised, kivikestega kaunistatud taskutega, vasaku kintsu pealt kunstipäraselt kulutatuks kratsitud.

Ja selle kunstipärase kratsinguga läkski nii, et ühel hommikul unise peaga, kiiresti ja rapakalt pükse jalga tõmmates jäi Kati varvas õhukeseks kulutatud kohta kinni ning käristas pükstesse suure rebendi. Peaaegu põlveni välja.

Kuna mul pole mingit soovi tütrele iga kahe kuu järel kaheksasajakrooniseid teksaseid osta, tuli mõelda parandamisele. Mood on õnneks lappimist soosiv, kuid takistavaks on teksade mitte-just-tavaline värv ja lapitehnikaga mitte eriti haakuvad kalliskivikaunistused.

Õnneks on tegu Eesti õmblusfirmaga, mõtlesin ma lihtsameelselt. Nii et peaks vähemalt õiget värvi kangatüki vabrikust kergesti kätte saama. Peas hakkas juba kuju võtma ka lappimise disain.

Esimene samm oli õhtuse poeskäigu raames astuda Kristiine Keskuse PTA poodi, et otseallikast järele küsida, kas riidetükki võiks saada näiteks Akadeemia tee vabrikupoest. Müüjaõpilase sildiga tütarlaps kuulas mu jutu vaikides ja naeratades ära ning lükkas - ikka vaikides ja naeratades - leti tagant minu ette varna erinevate riietega, millel erinevate inimeste nimesildid küljes.

???

Minu hämmastunud ilme peegeldus samasuguse segadusena tütarlapse näol, kes tegi nüüd juba mõnevõrra ähmi täis viipe selle riidevarna poole. Ning sööstis erinevaid silte minu poole pöörama ja puule riputatud riideid ükshaaval varnalt ära tõstma ja mulle demonstreerima. Endiselt sõna lausumata, nagu suhtleksin kurttummaga.

Õnneks taipasin ma proovida pöördumist vene keeles. Äärmine kergendus müüjatari näos selgitas kõik: ta polnud seni absoluutselt aru saanud, mida ma tahan! Nüüd sujus kõik kenasti ning sain ilma mingite sekeldusteta telefoninumbri, kuhu õmblusjääkide asjus helistada.

Helistasin. Eieie, arvas vastuvõtja, selle küsimusega tuleb pöörduda hoopis Heleni poole. Sain ka Heleni telefoninumbri. Perekonnanime igaks juhuks ei öeldud, aga kui küsisin, et kas neil ongi ainult üks Helen, siis täpsustati, et kvaliteedijuht Helen.

Minu tagasihoidliku arvamuse kohaselt ei olnud küll tegu kvaliteedijuhi probleemiga - ei tahtnud ma ju firmale rebenenud teksade pärast pretensiooni esitada, vaid ainult tükikest riiet enda süül tekkinud rebendi parandamiseks. Ka sellega tegeleb siiski Helen, kinnitati teiselt poolt.

Helistasin.

Kvaliteedijuht Helen oli tõeliselt tore, nii et unustasin kõik PTA aadressil suunurka tekkinud iroonilised muiged. Ehkki ma vajalikku riidetükki ei saanud - nimetatud teksasid ei õmmelda üldse Eestis - sain nii palju abivalmeid soovitusi ja näpunäiteid teksade parandamiseks, et tundsin end lõpuks juba piinlikult selle helistamise pärast.

Nostalgiliselt tuli aga meelde nõuka-aeg, kus kõigil valmisriietel oli kaasas niinimetatud tagavaralapp: tükike kangast, mida niisugustel puhkudel kasutada.

Kommentaarid (4) -

  • Age

    19.12.2006 13:40:56 | Vasta

    Praktiliselt kõik Eesti suuremad rõivabrändid lasevad teha allhanget ja seda praktiliselt 100% ulatuses. Nii et usinad pilusilmad kusagil Aasias vehivad meile seelikuid-pükse teha.
    Vast Bastion teeb veel siin ... Aga ilmselt midagi hangib temagi mujalt.
    Ei ole me enam odava tööjõu riik ja õmblustööstus kui suure tööjõumahuga asi on juba teist teed läinud ....

  • Kaja

    19.12.2006 13:47:27 | Vasta

    Jah, nii see on... Aga tavaliselt inimene vist sellele ei mõtle. Ikka seostub teadvuses, et kui on nö Eesti firma, ju siis ikka kõige täie ja tootmisega Smile Kui mina tootjate esindaja oleksin, siis ma muidugi teeksin ka kõik endast sõltuva, et seda kuvandit hoida ja võimalikult vähe rääkida Aasias õmblemisest...
    Aga lisaks Bastionile võib veel välja tuua Ilvese, mis oma asjad Eestis õmbleb.

  • mart

    20.12.2006 00:02:30 | Vasta

    Jah, viimased kaks korda olen täiesti alt läinud teksadega. Boss püksid, kestsid täpselt 3 kuud, järgmised MEXXid aga kõigest 1.5 kuud. Mõlemal sama probleem, liiga õhuke riie ja rebenesid jalgevahel puruks, lihtsalt kulusid ära. Kusjuures MEXXid kõigest kaks korda pesumasinas käinud. Uskumatu lihtsalt. Aga ei tea mis nende tootjatega lahti on ja mida ostma peaks siis kui ka "korralikud" püksid sedasi purunevad.

  • notsu

    22.12.2006 02:22:27 | Vasta

    Jah, sellepärast tasubki riideid kaltsukast osta: kohe näha, kas peale pruukimist ikka veel koos püsivad. No ja kui nad natuke on juba püsinud, siis küllap püsivad veelgi.

Lisa kommentaar

Loading