Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Tutvus elektrikilbiga

Aegajalt suudan ma ennast ikka eluvõõrusega üllatada. Näiteks täna õhtul, kui keset söögivalmistamist elektripliit äkki tummaks jäi. Kartulid lakkasid keemast, kapsas hangus ja praad ahjus lõpetas särisemise. Pliit lülitas välja kõik tuled ja jahtus ükskõikselt. Ning mina ei osanud midagi peale hakata.

Kuna mu keraamiline pliit on üsna uus ja 25-aastase korrusmaja elektrijuhtmestik vana, olin ma kindel, et viga pole pliidis, vaid elektris. Ehkki kõik muud tuled korteris põlesid ja kodumasinad võtsid hääled sisse, kui neid proovisin.

Helistasin siis Eesti Energia rikketelefonile 1343. Jaa, võite naerda, eks ma ise teadsin ka, et nemad selliste asjadega ei tegele, aga midagi muud ei tulnud pähe. Ja ennäe, saingi abi: soovituse helistada korteriühistu elektrikule. Bingo! Mis siis, et blondiin võinuks ka ise selle peale tulla.

Korteriühistu elektritööde number oli koridoris stendi peal kenasti olemas. Telefoni võttis mees, kes lubas mu aadressi ja telefoninumbri elektrikule edasi anda.

Mõne aja pärast helistaski elektrik, kes soovitas minna korruse elektrikilbi juurde ja vaadata oma oma korteri voolumõõtjal mingeid asju, millest ma päris täpselt aru ei saanud - elektrik oli venelane. Pärast pikemat voolumõõtja põrnitsemist ja elektrikuga nähtu kohta kirjelduste vahetamist taipas teine pool öelda, et vaadata ei tule mitte voolumõõtjat, vaid avada voolumõõtjate kapis üks ülemine luuk. Selle peale sain muidugi kohe aru, et pean vaatama seda, kas kolm kangi on kõik ühes asendis ja üleval. Ehk siis kas mõni kaitse pole välja löönud.

Oh, kahjuks olid ühes asendis. Elektrikki ohkas pettunult ja lubas kohale tulla.

Aga enne jõudis asja uurima umbes 15-aastane naabripoiss. Kes kohe asjatundlikult küsis, et kas pliidiga samal ajal oli ka arvuti sees. Jah-vastuse peale noogutas  ja ütles, et jajaa, nendel on mõnikord sama lugu juhtunud - kaks suurt voolutarbijat taga ja elekitrisüsteem ei pea vastu, ehkki väliselt on kangid kenasti korras. Ja et selle vastu ei tule teha muud, kui kõik kangid korraks alla tõmmata ja üles tagasi lükata. No et umbes nagu restart arvutil.

Aitaski. Ja lisaks minule oli õnnelik ka elektrik, kui talle helistasin, et ta ei peagi välja tulema.

Lisa kommentaar

Loading