Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Unenäod eksivad

Ärkasin keset ööd ebameeldiva unenäo peale: üks mu purihammas oli nii lahti loksunud, et võtsin temast kahe näpuga kinni ja tõmbasin ta tema pesast välja. Lihtsalt ja valutult. Siis aga ehmusin, tahtsin tagasi pista - aga ta ei läinud. Selle peale ärkasingi.

Ei olnud hea uni. Eriti mulle, kes ma märke, tähendusi ja ebauske kurguni täis olen. Ma olen liiga palju kuulnud, et hamba väljatulek unenäos tähendab lähedase inimese surma eeloleva aasta jooksul. Mida eespool asuv hammas, seda lähedasem inimene (noh, selle valguses pole purihammas vähemalt midagi väga hullu).

Eelmine kord nägin hamba - muuseas, täpselt samasuguse, kuid teisel pool suud asuva purihamba - väljatulekut unes 1990. aasta sügisel. Mäletan väga täpselt, sest unenäost tuli kauakestev hirm.

Kandsin seda teadmist kui taaka terve aasta endaga kaasas.

Mitte keegi, ei lähedane ega kauge, ei surnud.

Milline kergendus, kui see aasta läbi sai!

Eelmisest kogemusest innustust saanuna katsun unenäost seekord kergemini üle olla. Musta kassi ülejooksmise oma teelt olen ju suutnud inglaste kombel heaks endeks sõnuda ning seliliasetatud leivapäts ega ümberläinud soolatoos ei põhjusta minus ammu enam paanikat - milleks muretseda siis ühe unenäo pärast.

1990/91 oli pealegi mu elus väga hea aasta. Ehk on hamba väljatulek hoopis hea enne?

Kommentaarid (8) -

  • Fre

    09.01.2007 14:47:24 | Vasta

    Teadmatus on õndsus. Kipun ka ebausklik olema, viimasel ajal küll vähem. Kuna mu ema on aegajalt jaburalt ebausklik, siis hakkavad sellised asjad aina vähem mõju avaldama. Aga mingi periood elus nägin häirivalt sageli unes, kuidas esihammas kildudeks purunes ja suust välja tuli. Vahest veel mõni muu hammas lisaks. Ärkasin tundega, et suu on hambakildude puru täis. Kokku ikka rohkem unenäo kordi kui mul sõpru-sugulasi on. Ise arvasin, et unenägu on seotud reaalses elus ette tulnud hamba-teemaliste probleemidega. Igatahes kui ühele murehambale keraamilise krooni peale sain, kadusid ka unenäod.

  • Karikate Emand

    09.01.2007 15:24:19 | Vasta

    Ma unenägude ennustusvõimesse eriti uskuda ei taha - pigem näen unes seda, millele/kellele päeval mõtlen.

    Aga huvitav küll, et ka mina olen elus näinud tohutult palju just murenevate hammaste unenägusid. Ja millegipärast on need tõesti väga heidutavad ja painavad olnud ja häirivad hommikul veel kaua. Ka olen palju unes näinud, et mul läheb lõug krampi, hambad jäävad kuidagi risti, ja hästi valus on. Nendel hommikutel olen rääkimisega lausa kade Tong, on tõsine hirm, et juhtubki nii.

  • Merlis

    09.01.2007 16:10:53 | Vasta

    Mina näen tihti peale unenägu, kuidas kõik mu hambad hakkavad logisema ja kuigi ma üritan neid mitte puutuda ja süüa, kukuvad nad kõik lõpuks välja...
    On hästi kole uni küll, lihtsalt fakt, et hambaid pole enam. Aga ma olen seda und aastaid näinud ja midagi sinu toodud ende kohast halba pole olnud.
    Niiet, ehk ikka ei ole sellel asjal tähendust?

    Aga musta kassi asja olen just sama moodi endale heaks mõelnud. Et kõik on ikka mõtlemise küsimus, st võibolla saad selle hamba asja ka heaks mõelda või vähemalt neutraalseks?

  • Anu

    09.01.2007 17:19:35 | Vasta

    kuna mul on lapsepõlvest saadik esihammastel kroonid, näen ma pidevalt unes, kuidas mul hambad suust ära tulevadSmile kole uni on see küll, aga mu vanaema uskus pigem sellist nö surma põhjustavat unenägu - kui näed kedagi surnut unes, kes sind kaasa kutsub, ja kui sa temaga lähedki, sured ise ära.

  • Eppppp

    09.01.2007 19:35:12 | Vasta

    Huvitav, ma ei mäleta ühtegi hamba-unenägu. Minu korduv õudukas on, et avastan, et ma olen mingist otsast ussitama läinud, väike ussike vahib näiteks näpuotsast välja. Või istun diivanil ja siis märkan, et seal on valged ussikesed sees... Mis see tähendab, kes teab? ;)

    Aga praegu, kui ma ootan last ja hormoonid teevad trikke, siis näen muidugi kogu aeg erootilisi unenägusid. Hiljuti näiteks suudlesin Stingiga. Miks temaga?! Pole aimugi. Mis see tähendab, kes teab? ;)

  • Kairit

    10.01.2007 10:36:44 | Vasta

    Heh, mis ma siis pean tegema?
    Hammastega seotud unenäod- hammast väljalangemine ja katki minek- kuuluvad mu tüüpiliste unenägude hulka. Mõnikord näen neid iga kuuFrown
    Seoseid pole osanud küll leida...

  • kadri

    10.01.2007 13:23:29 | Vasta

    Kõiksugu sellised ebausuga seotud ended on tõepoolest mõtlemise küsimus. Senikaua kui ei tea mingite asjade "tähendust", senikaua pole ka probleemi. Aga kui ruumis vihmavarju avades hüüatab keelgi hirmunult, et see on hirmus paha enne, siis hakkavad ka enda hirmud kohe tööle. Aga mõttel on suur jõud ja miks siis mitte kõik ended positiivselt tööle panna. Kõike on võimalik mõtlemisega muuta. Ja see, kui keegi milleski mingit halba märki näeb - on puhtalt TEMA ENDA hirmude ja kogemustega seotud.
    Üks hea viis sellistest seletamatutest hirmudest lahtisaamiseks (vabastamiseks) ongi nenedest lihtsalt rääkimine või siis üles kirjutamine ja ära põletamine. Selle läbi lased Sa need justkui vabaks.
    Ise nägin lapsena nii mõjuvalt jubedat und, et seoses sellega käisin pea aasta otsa vanematele peale, et nad väldiksid Vabaduse platsi, sest seal on kuri nõid, kes tahab nad ära põletada. Absurdikas ju. Aga minu jaoks oli see reaalne ja hirmus. Kui sel ajal oleks osanud keegi suurtest selle loo välja naermata ära kuulata,  siis oleksin sellest ilmselt kiiremini üle saanud.

  • l6vikutsikas

    16.01.2007 12:54:16 | Vasta

    Usun, et une-hammas on hea enne. Minu tädi on hambaid unes näinud enne seda, kui lapsed on titeuudistega käima läinud. Teisel korral ütles kohe, kui uksest sisse tulime: "Noh ja millal on siis oodata?"
    Enda puhul ei tea une-hamba tähendust, kuid ebameeldivustunne on tõesti visa kaduma.

Lisa kommentaar

Loading