Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Veel raamatupidamist: eluasemelaenu kallinemine. Või odavnemine.

Maksan tagasi lõppjärgus eluasemelaenu, mille tähtaeg on 2009. aasta juulis. Lõppjärgus tähendab seda, et annuiteetmakse puhul moodustab maksest juba suurema osa laenu põhiosa ning intressi osakaal maksest üha kahaneb. Hetkel on intressi osa makse kogusumast umbes 11%.

Aga mida on tähendanud ka sellise väikese intressiosakaaluga maksele see, et laenud on hakanud pisitasa kallimaks muutuma ning Euribor on tõusnud (vist umbes aasta jooksul 0,2 protsendipunkti)?

Kui 2006. aasta jaanuaris oli mu laenumakse 2721,23 krooni, siis 2007. aasta oktoobris juba 2843,33 krooni. Vahe 122,1 krooni. Kordan, et tegu on lõppjärgus laenuga, kus intressi osakaal väike ja ka laenujääk ise pole eriti suur. Kokku läheb see Euribori 0,2 punktine tõus eestlastele aga maksma umbes 300 miljonit krooni, hindas Priit Põldoja ühel konverentsil. Ja põhiosa sellest maksavad kinni värsked laenuvõtjad, kel intressi osakaal tagasimakse summas veel suur.

1999. aastal, kui meie laen sai võetud, oli tagasimakse suuruseks muide 4300 krooni millegagi. Sest intress oli rohkem kui kaks korda praegusest kõrgem. Seepärast püüdsin ka laenu iga hinna eest varem tagasi maksta: pidevalt teatasin pangale, et palun kolme kuu pärast võtta mu kontolt maha ennetähtaegseks tagasimakseks summa X. (Kolm kuud ette teatades ei lisandunud lepingu muutmise tasu ja see ennetähtaegselt tagasi makstav summa võinuks olla kasvõi 100 krooni ja teatada võinuks kasvõi iga kuu). Sel moel sai vähehaaval ennetähtaegselt tagastatud ca 30 000 krooni. Siis hakkasid aga laenuintressid kolinal alla tulema, inflatsioon kasvas ning ennetähtaegne tagastamine muutus mõttetuks.

Ma olen pikki aastaid hellitanud end mõttega, et küll saab ikka hea elu olema siis, kui eluasemelaen ja magistratuuri õppelaen (tagasimakse ca 800 krooni kuus) kord korraga lõpevad. Praegu aga tundub, et kui see hetk 2009. aastal kätte jõuab, on selle summa reaalväärtus juba nii väikseks kahanenud, et ei pane teda enam õieti tähelegi...

Nii et mine võta kinni, kas laenamine on mulle nüüd kallimaks või odavamaks muutunud :)

Lisa kommentaar

Loading