Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Ajast maas

Lugesin paari ööga läbi veel kaks Dan Browni menukit - "Inglid ja deemonid" ning "Pettepunkti". Esimese, "Da Vinci koodi" lõpetasin mõni kuu tagasi.

Nojah. Kui oled lugenud ühte, oled lugenud neid kõiki, oli esimene emotsioon "Inglite ja deemonite" järel. Kõik enamvähem sama kui "Da Vinci koodis" - tegelastüübid, mõistatuste jada, religioon ja kunst. Ainult et - üllatus-üllatus - kirik ja paavst osutuvad siin lõpuks siiski heaks, valge kaabuga tegelaseks.

"Pettepunkt" oli õnneks teisest reast - kunstiajaloo asemel tuli tegelastel tunda meteoriidi koostist ning kogu möll toimus poliitika, mitte usumaailma räpaste telgitaguste ümber. Tüübid olid küll enamvähem samad ja lõpus tuli välja topeltmängija, aga palju sa neid erinevaid tegelasi ikka jaksad välja mõelda.

Head põnevikud olid. Pole ju mõtet oodata sellisest zhanrist intellektuaalset vaimutoitu ning siis seda leidmata pettuda.

Juurdlema pani mind aga hoopis küsimus, miks on just "Da Vinci kood" see enim kõmu ja skandaali tekitanud teos. Kas tõesti on nii, et võid kirjutada kõike pähetulevat NASA, presidendi, teaduse ja salaorganisatsioonide kohta, kartmata ei avalikkuse ega asjaomaste hukkamõistu - aga ei tohi vähimalgi määral riivata katoliku kirikut? Halloo, on ju aasta 2006, mitte 1406? Kas pole kiriku nii valuline reaktsioon nagu ajast maas?

Ajast maas on aga ka see sissekanne ise. Seetõttu, et teised on lugenud neid raamatuid juba aasta tagasi.

Kommentaarid (7) -

  • Gea

    06.09.2006 07:52:35 | Vasta

    palun, palun, palun, ära võta kätte Browni "Digitaalset kindlust". tee teene endale ja maailmale. ma pole midagi nii halba vist kunagi lugenud ja ei soovi sellist traumat kellelegi!

    PS: Sinu uuest spämmikaitsest rääkides - sa ei taha, et värvipimedad Sulle kirjutaks? :p

  • Kaja

    06.09.2006 09:20:20 | Vasta

    Jah, sellele värvipimedate- teemale on paljud tähelepanu juhtinud. On värvipimedaid tõesti nii palju? Ei minul ega rakenduse kirjutanud Leivol ei tulnud see probleem pähegi, tuleb tunnistada.

  • v.

    06.09.2006 16:11:49 | Vasta

    Algernonil on samuti spämmikaitseks "värvitest". Seal soovitatakse värvipimedatel oodata, kuni selline värv tuleb, mida värvipime eristab. Seega - kui koguaeg sinist värvi küsida (mida minu käest praegu küsitakse), ei tohiks probleemi olla - värvipimedatel vist on ju probleem punase-rohelise eristamisel...
    Vabandan muidugi ette ja taha, kui olen asjadest valesti aru saanud...

  • Eppppp

    06.09.2006 19:49:26 | Vasta

    Mina olengi see inimene planeedil Maa, kes ei ole veel lugenud Dan Browni... Tegelikult, mõnes mõttes olen - ma lugesin filmi illustreeritud stsenaariumit, mis on raamatuna välja antud. Ja doksaadet nägin teemal "Dan Browni müütide allikad". Nüüd on juba väga raske motivatsiooni leida raamatu(te) lugemiseks, kui on teada, mis toimub ja kui teiste raamatuet kohta öeldakse "Oled ühte lugenud, oled ka teisi lugenud"... Võibolla muudan varsti oma arvamust ;)

    AGA. Miks üldse kommi hakkasin kirjutama - Värvipimedus pole probleem, ära muretse, Kaja. - kodune katse sai meil siin tehtud (Justin on värvipime, st ei erista rohelist ja punast). Aga need su rohelised ja punased olevat piisavalt erinevates toonides.

  • Lisette

    06.09.2006 22:11:46 | Vasta

    Ma olen see inimene number kaks Smile

    Küll aga olen ma söögi alla ja söögi peale kuulnud (Poola, eksole), kuidas niimoodi ikka teha ei tohiks, nagu too Brown tegi, ja kuidas see on ikka ausate katoliiklaste mõnitamine, ja loomulikult tuleks see film ära keelata!!!

  • Maila

    06.09.2006 23:09:19 | Vasta

    Ma uurisin ka millalgi selle värvitesti kohta asjatundjalt ning sain vastuseks, et siinne roheline ja kollane on sarnasemad kui roheline ja punane. Et kõhklus võib olla siis, kui ei ole päris kindel, mitu värvitooni on. Sinise, punase ja kollase eristab siiski ära, aga rohelise juures jääb kõhklema, ega mõni rohelistest ei ole mingi salalik värvipimedate testi oranzh.

    Aga Dan Brownist rääkides, peale "Da Vinci koodi" ma polegi muid lugenud. Ei kuulu ma "teiste" hulka.

  • Leivo

    08.09.2006 21:32:15 | Vasta

    See on ikka huvitav jah.
    Et värvipimeduse üle kurdavad siin kõige rohkem need, kes ise seda pole Smile Ma olen isegi mõne sellesisulise ja selgelt väga nõmeda kommentaari ära kustutanud.
    Ma muide mõtlesin selle peale, kui ma seda rakendust kirjutasin, sest meil koolis oli ka üks selline poiss. Ja siis ma imestasin, et kuidas ta vahet ei tee. Kuid ma nägin ka seda millistel värvidel ta vahet ei tee - nimelt kui punane ja roheline on veidi tuhmid ja nõrga intensiivsusega.
    Seetõttu tegin meelegea siinse rohelise ja punase võimalikult intensiivseks ja selgelt eristuvaks.

Lisa kommentaar

Loading