Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Ajavahe

Ma olen nüüd juba kolmandat päeva tööl ning vahele jäi ka kaks päeva nädalavahetust. Peaks juba olema kohanenud ja siinsesse ajavööndisse sisse elanud, aga läheb raskelt. Väga raskelt.

Imelikul kombel sujus Ameerikasse sõites ajavahe ületamine väga libedalt. Jõudsin kohale veidi enne südaööd (sealse aja järgi) ning teades ette, et hommikul läheb mul uni kõigest hoolimata varakult ära, plaanis Leivo meile juba kella viieks varahommikuse jooksu-sightseeing-tuuri Seattle´i downtownis. Ärkasimegi siis kell pool viis ja jooksime veidi üle kahe tunni küll pilvelõhkujate vahel, küll mereäärsel spordirajal, läbi kuulsa kalasadama, olümpiapargi, üle sildade ja muudes vahvates kohtades.

Järgnev päev oli täis askeldusi - rendiauto kättesaamine, asjade pakkimine, teeleasumine, alpinismipoodide külastamine ja varustuse ost... Õhtu tabas meid ühe kämpingu lähistel ning olime nii väsinud, et vajusime silmapilk magama. Seal, muide, oli ajavööndi Pacific asemel juba Mountain, nii et +1 tund võrreldes Seattle´iga - nii et õhtu saabus ruttu.

Ja olingi ajas sees. Ei mingit probleemi valel ajal uniseks jäämise või liiga varase ärkamisega.

Eestisse tagasi jõudes ei saa aga enam kuidagi rütmi kätte. Võibolla sellepärast, et hüppasin kohe askelduste oravarattasse, kohe saabumisjärgselt olin iPhone´i avaürituse tõttu pool ööd üleval... Oi, see esimene, reedene tööpäev oli raske! Magama jäin kuskil kahe paiku, kell viis oli uni läinud, aga väsimus jäänud. Kell kaheksa olin tööl ja kudesin kuidagi päeva õhtusse. Hämmastaval kombel sai siiski vastatud paljudele ajakirjanike küsimustele (ikka see iPhone) ning tekkis ka ülevaade oma meilboksis vahepealse kolme nädala jooksul toimunust. 1208 lugemata kirja - õnneks osa neist siiski majasisesed Tehnoabi teated, Observeri ülevaated ja spämm (näiteks Äripäeva koolituste erinevad pakkumised - millegipärast saadetakse mulle infot raamatupidamiskursustest tippjuhtide koolituseni välja) , nii et ohtralt sai Delete nuppu vajutatud. Aga päris järje peale ei ole ma veel tõttöelda tänasenigi saanud, et mis asjad on vahepeal ära lahendatud ja millega tuleb veel edasi tegelda...

Reede õhtul jäin igatahes kodus kell poole kuus õhtul magama. Ja magasin hommikul üheksani välja. Oleksin ehk veelgi maganud, aga Leivo, keda vaevasid samad probleemid, oli laupäeva hommikul siiski vara ärganud ja tahtis mind juba mitu tundi jooksma kutsuda :) Jooksma me siiski ei läinud, küll aga käisime maal - mõnulesime ja grillisime ja jäime õhtul kell seitsme paiku magama.

Pühapäeva hommikul polnud jälle mingit probleemi vara ärgata, et jõuda maalt kella kümneks Paidesse Xdreami starti. Ja õhtul tuli jälle varakult uni - jõime Leivo pool veel kolmekesi ära oma võidushampuse ning oligi kiire voodissekukkumine.

Esmaspäeva õhtul pingutasin tublisti, et veel pärast kella kaheksat ärkvele jääda - ja tulemus oli see, et und ei tulnud kella kaheni öösel. Mis muidugi tähendab täna, et õhtul jään jälle liiga vara magama, homme hommikul on uni jälle liiga vara läinud... Raske on, ühesõnaga.

Kommentaarid (5) -

  • E:r

    26.08.2008 10:34:45 | Vasta

    Olen elu jooksul kolm korda USA-sse sattunud ja iga kord on tagasitulles ajavahe talumine palju raskem, kui sinna sõites. Ilmselt on probleemiks teistkordne kellaaja muutumine, lisandunud reisiväsimus jms.

    Ühel aastal läksin peaaegu "otse" USAst tulles autoreisile Lätti ja siis kohe tööle. Seda väsimust "puhkasin" tööl pea 2 nädalat välja.

  • Larko

    26.08.2008 20:48:34 | Vasta

    Tavatarkuse kohaselt ongi ajavõõndide ületamine läänest itta tunduvalt raskem organismile kui vastupidises suunas. Seetõttu näiteks nii mõnigi olümpiasportlane enne Pekingisse sõitmist juba tükk aega mujal Aasias treeniski.

  • Epp

    27.08.2008 12:01:21 | Vasta

    Mul on nii Kamchatkalt kui USAst koju pöördumise kogemus. Mõlemale poole maakera minek oli lihtne ja tagasitulek võttis nädalakese kodus kohanemist. Eks see pigem ikka üks reisiväsimus on.

  • Leivo

    27.08.2008 21:06:40 | Vasta

    Ilmselt mina siis erinen siinkõnelejatest.
    Mul on alati US-i jõudmine tekitanud pika ja lohiseva kohandumise, seevastu eestisse tagasijõudmine on tunduvalt lihtsamini läinud.
    Mäletan kuidas ameeriaks sai pidevalt hommikuti kell 5 üles ärgatud et jooksma minna ja päeval seevastu oli vaja uinak teha.

  • Heiki

    29.08.2008 15:17:02 | Vasta

    Minu mäletamist mööda on ajavahega kohanemiseks reegel, et 1 tund päevas, seega läänekaldalt Eestisse tulles kulub umb. poolteist nädalat.

Lisa kommentaar

Loading