Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Alaealisena Helsingisse

Kati tahtis koos sõbrannadega Helsingisse minna, et realiseerida osa Sügisjooksult saadud tasuta laevapileteid. Eesmärgid kõikusid H&Mist Heurekani, rõhuga pigem sellel esimesel. Kerkis aga küsimus, kas alaealine pääseb üksinda teise riiki.

Viking Line kodulehe info:

"Alla 16-aastased tohivad üksi reisida vaid lapsevanema/hooldaja kirjalikul loal. Loal peab olema lapsevanema/hooldaja kontakttelefon. Vastuvõtja sihtkohas (kohustuslik)."

Arusaadav. Aga mida teha siis, kui sihtkohas vastuvõtjat ei ole? Kas sellisel juhul võib 15-aastane ilma täiskasvanud saatjata Soome minna?

Helistan Viking Line´i broneerimiskeskusse. Nemad ei tea, soovitavad küsida Välisministeeriumist või piirivalvest.

Loogiline. Leian Välisministeeriumi kodulehelt telefoninumbri (keegi ei vasta) ja meiliaadressi. Lakooniline vastus (kirjaviis muutmata) saabub juba mõne minuti pärast. "Tere Vastates Teie päringule soovitame täpsema informatsiooni saamiseks pöörduda Soome saatkonna poole. Lugupidamisega Konsulaarosakond".

Okei. Leian Soome saatkonna numbri (kinni). Proovin vahelduseks Piirivalve numbrit. Kuulen, et pole vaja mingit kirjalikku tõendit ega vastuvõtjat, EL piires võib Eesti Vabariigi kodanik ka 15-aastasena vabalt üksinda reisida, kui tal on pass. Kas sobib ka ID-kaart? Jah, muidugi ka ID-kaart, vabandab vastaja.

Soome saatkonda jäigi helistamata, muud asjad tulid vahele. Nii et täit kindlust selles asjas mul ikka ei ole, kuid igatahes ületasid Kati, Ester ja Gaisa täna hommikul edukalt nii Eesti kui Soome piiri. Ilma vastuvõtja kontaktandmete ja vanema kirjaliku loata.
___
Täiendatud. Tüdrukud on reisilt õnnelikult tagasi. Väike ekstreem oli ka: läksid kesklinna sadama asemel kogemata Läänesadamasse, mis on ju kaugel eemal. Õnneks leidus aga abivalmis soomlane, kes nad teeküsimise peale oma autoga õigesse kohta viis, muidu oleks nad oma hilisõhtusest laevast maha jäänud. Ma olen nüüd vennasrahvale ühe heateo võlgu.

Kommentaarid (4) -

  • Maare

    03.11.2006 13:15:19 | Vasta

    Ohh see hooldaja loa ning vastuvõtja kohta käiv jutt on tegelikult lihtsalt Viking Line poolt turvalisuse kaalutlustel üles pandud. Tegelikkuses sellist vanusepiirangut reisimisel ei rakendata - näiteks minu multiaktiivneLaughing vennatütar (kes nüüdseks küll 16 täis), on juba kaks aastat mööda Euroopat suvitsi seljakotiga ringi rännanud - pole olnud probleeme ei piletite ega öömajaga.

  • Margo

    03.11.2006 15:20:44 | Vasta

    Kumb siis lõppude lõpuks tähtsam on- kas juriidiline aspekt või see, et lastega tõepoolest kõik korras oleks?

  • Larko

    06.11.2006 01:40:08 | Vasta

    Nagu juba eelpool öeldud, on siin laevakompanii enese, mitte aga ametkondade eeskirjadega tegemist. Vikingi puhul pärineb see vast ajastust, kus nad enamasti Soome ja Rootsi ning Rootsi ja Ahvenamaa vahet sõitsid, kusjuures olid iseäranis Stockholm-Mariehamni liini sõidud tegelikult enamuse reisijate jaoks väga märjad kõrtsiõhtud merel. Mu mäletamist mööda oli Vikingil tol ajal vanusepiirang nädalavahetustel.

    Ise sõitsin omal ajal koduvalt vanemate loal alaealisena Helsingi ja Stockholmi vahet ning 17-aastaselt võtsin isegi üle Euroopa rongirännaku esmakordselt ette. Riigipiiridel mul küll probleeme ei tekinud. Kui Sul aga teinekord peaks reaalselt selle küsimusega probleem tekkima, võid vabalt minu andmeid Helsingi otsas vastuvõtjana kasutada. Vajadusel saad koordinaadid meili teel.

  • Kaja

    06.11.2006 12:55:05 | Vasta

    Aitäh, larko, pean meeles Smile

Lisa kommentaar

Loading