Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Armas emakeel

Kati õpib vabariiklikuks emakeele olümpiaadiks ning mina kuulan kõrval, sest valjusti lugedes on Katil kergem süveneda, nagu ta ütleb. Põhimaterjaliks on "Keele ja Kirjanduse" artiklid eesti keele kohta - aga neid kuulates ei saa mina küll aru, mis keeles need kirja on pandud.

Või mida arvata lausetest:

"Vaadeldavad nähtused puudutavad järgmisi grammatikavaldkondi: kvantoritega tarindid, atribuutkonstruktsioonid, kaassõnad, eitus, kas-küsimused, ühendverbid ja aspekt, verbi ajavormid, tulevikule viitamine."

"Eesti keel on oma ökonoomses flekteerivuses jõudnud niikaugele, et vormide ebaselgus ja homonüümia rohkus on hakanud ohustama keele väljendustõhusust ja töökindlust."

Ahhhh?

Ja selliseid lauseid on lehekülgede ja lehekülgede kaupa.

Igatahes, kui Kati seal olümpiaadil tarindite või flekteerivuse osas mõne punkti saab, olen ma täiesti sillas.

Kommentaarid (5) -

  • Eppppp

    08.03.2006 00:12:02 | Vasta

    Mul tuli sellega seoses meelde, kuidas ma kooli ajal eksamiteks õppisin ja tahtsin kõike endale kõva häälega ette lugeda. Siis meie ema nurises, et ma olen tuupur. Millegipärast oli mul aga toona usk (võibolla ka tõsi), et kõva häälega lugedes saab paremini aru ja jääb paremini meelde... Ahjaa, õele ja vennale ka ei meeldinud, kui ma kõva häälega lugesin. Õnneks kevadisteks eksamiteks sai õppida, päevitades keset heinamaad üksinduses ;) Keegi ei kuulnud, kui kõva häält ma seal siis lugedes tegin.
    Nii et oled tubli ja toetav lapsevanem, loodetavasti Ode ja Jüri kõrvad ka vett jooksma ei hakka nende tarindite peale ;)

  • aia

    08.03.2006 00:27:52 | Vasta

    mis siin nii väga imestadaSmile need samasugused erialakeele terminid nagu muudel aladel.

  • Kaja

    08.03.2006 08:27:09 | Vasta

    Terminite enda üle ma väga ei imesta, küll aga imestan, et need on 14-15aastaste olümpiaadi lahutamatu osa. Kõigis muudes ainetes (matemaatika, geograafia jm), millega olen Kati vahendusel kohtunud, veel küll süvateadusse ei pea süvenema. Keeruline on jah, aga samal tasemel kui koolis sel ajal õpitu.

    Aga kõva häälega ettelugemisel on ilmselt see efekt, et siis loeb aeglasemalt: silmad kipuvad muidu nii ruttu ülelibisema, et mõte ei jõua alati järgi. Arvan mina.

  • Eppppp

    08.03.2006 15:26:06 | Vasta

    Samas on ka teooria, et mida kiiremini ja diagonaalis loed, seda rohkem jääb pähe, tekib seoseid. praegu ma harrastan pigem diagonaalis lugemist.

  • keelek6rv

    09.03.2006 09:48:27 | Vasta

    mina oma kooliajal emakeeleolümpiaadidel ei käinud ja ma olen praegu küll tõeliselt üllatunud, et vaestelt lastelt/noortelt selliseid asju oodatakse.. ülikoolis aga nägin oma kursakaaslaste (fillid!) seas ka selliseid tegelasi, kes lõdva randmega "kärpsed" jms kirjutasid.. ühest äärmusest teise niisiis..

Lisa kommentaar

Loading