Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Bullshit Bingo

Vaikne mõtteuid, et minu järgmine töökoht võiks olla avalikus sektoris, sai täna kõva tagasilöögi. Sest kardan, et selle jäikusest, aeglusest ja ebaefektiivsusest läheksin ma lihtsalt hulluks. Olgu, möönan poliitiliselt korrektselt, et ülaltoodud üldistus on tehtud ainult kohtusüsteemi ja minu tänase kogemuse põhjal ega pruugi paika pidada muudes valdkondades ega teistes tingimustes.

Olen Tartu Maakohtus ühe kriminaalasja tunnistaja. Öelda on mul vähe, nii et tegin ettepaneku anda oma väike tunnistus kirjalikult ja kinnitada see digiallkirjaga. Eiei, on ju ikka kohtusaal ja tunnistajapult ja kindlad protseduurireeglid kohtupidamiseks. Ja lohutuseks kuulsin, et vaevalt mul üle veerandtunni läheb ja et saan lasta kohtul sõidukulud kompenseerida.

Egas midagi, veedan siis selle viieteist minuti nimel viis tundi oma elust Tartu maanteel. Ehkki mul on esmaspäev alati kõige kriitilisem ja kiirem tööpäev. Rääkimata sellest, et on üsna totakas tunne näidata tööandjale vaba päeva küsimiseks kohtukutset, kus hoolimata minu rolli tühisusest on räige hoiatus: ” Mõjuva põhjuseta kohtusse ilmumata jäämisel võib kohus Teid vastavalt kriminaalmenetluse seadustiku §-le 138 trahvida kuni 200 miinimumpäevamäära (kuni 10.000 krooni) ulatuses või kohaldada Teile kuni 14 päeva aresti. Samuti võib Teie suhtes kohaldada sundtoomist (§ 139) või kuulutada Teid tagaotsitavaks (§ 140).” Hea, et vähemalt üles ei pooda.

Nii, rahvas koguneb. Lobisen ooteajal samuti tunnistajaks oleva tuttavaga. Saali uksed avatakse. Väike kõhklus sisenemisel – milline on tunnistajate, milline süüaluse koht, või on seal üldse vahet? Kas üldse tohib istuda? Kas need seal laua taga ongi kohtunikud? Aga miks nad siis talaaris pole, või ei kantagi tänapäeval enam talaari?... Ja nii edasi.  Teadmised kohtupidamisest pärinevad ju Ameerika filmidest, mitte Eesti tegelikkusest. Õnneks, peab siinkohal muidugi ütlema.

Uks prahvatab lahti ning kohtunik – jah, siiski talaaris – marsib sisse. Kõik tõusevad, tõuseme meiegi. Ja istume uuesti, kui kohtunik lubab.

Lühike sissejuhatus, kus tuvastatakse, et süüalune, tema advokaat ja kõik kutsutud tunnistajad on kohal. Ja siis ütleb kohtunik, et kuna kahjuks on üks rahvakohtunikest ootamatult haigestunud, tuleb istung umbes kuuks ajaks edasi lükata. Varem pole lihtsalt vabu aegu.

Bingo.

Ma tõesti ei kujuta ette äriühingut, mis saaks endale lubada maast-ilmast kokkukutsutud suure osalejatearvuga koosoleku viimasel hetkel ärajätmist põhjusel, et keegi – kusjuures üldse mitte kõige olulisem osaleja – on haigeks jäänud. Kõik on asendatavad ja asjad on – küll enama või vähema paindlikkusega, kuid siiski - delegeeritavad.

Saan muidugi aru, et kohtus peavad olema jäigemad ja arhailisemad reeglid kui äriühingus. Aga ikkagi!!!!

Ja olen äärmiselt ebavaimustunud mõttest, et kuu aja pärast tuleb uuele katsele tulla. Sest mine tea, mis siis võib juhtuda, nii et istung tuleb jälle edasi lükata. Küllap jäängi selle mõttetu tunnistuse nimel Tartu vahet jõlkuma, kardan ma.

 

Kommentaarid (7) -

  • kaur

    20.02.2006 18:39:23 | Vasta

    Vedas. Said kutse vähemalt kätte. Mind hageti Tallinna linnakohtus nii, et ma ei saanud kuude kaupa sellest teada. Kutset püüti toimetada Lasnamäele minu ema aadressile. Hoolimata sellest, et ema on pooled päevad kodus, ei suutsid kohtu kullerid vist 5 korda kohal käia ja toimikusse "kostja ei viibinud antud aadressil" kirjutada. Helistaks? Jätaks paberi postkasti? Teeks MIDAGI? Aga ei, mõisa köis, võivad kohal käia küll. Tühja sest kostjast ja tühja sest hagejast, vaevalt et neil selle asjaga kiiret on, eks.

    Sain kutse kuuendal korral kätte.

    Läksin kohtumajja ja veendusin oma silmaga, et minu kontaktaadressiks märgitakse seesama Faehlmanni 45-12, mille ümber hagi käis. Naine enamasti päeval kodus, uksed lahti - kerge tuua. Andsin telefoni ja e-maili aadress kah, igaks juhuks.

    Ja siis kordus. Paberid Lasnamäele - oi, kostjat polnud jälle kodus - ja nii õige mitu korda.

    Mul ei läinudki korda kohust veenda, et paberid tuleks tuua mulle, mitte mu emale. Hagi võeti pärast pikemat ping-pongitamist lihtsalt tagasi, aga Tallinna Linnakohus küll aru ei saanud, mis selle kohtuasja käigus juhtus või ei juhtunud.

    Jube hakkab aga siis, kui mõelda, et sama asutus võib tõesti kohut mõista ja inimeste saatuse üle midagi OTSUSTADA.

  • Kaja

    20.02.2006 19:35:51 | Vasta

    Mulle saadeti kutse e-mailiga! Nii et Su´inu juhtumiga võrreldes tõsine e-revolutsioon Smile

  • Peeter Marvet

    20.02.2006 22:23:17 | Vasta

    Muideks, meil on olemas isegi kohtule e-dokumentide edastamise kord, vt http://www.kohus.ee/10294 (ja kindlasti tuleb kasutada spetsiaalset e-posti-aadressi, vt http://www.kohus.ee/18139).

    Jamuideks, nagu ütleb kunagine pressiteade (http://www.just.ee/5706): "Infot, kuidas digiallkirjaga dokumente kohtule esitada, saab ka infotelefonilt 1182."

  • aabram

    20.02.2006 23:03:37 | Vasta

    Teoreetiliselt peaksid sa saama teha allkirjaga paberi, kus kinnitad, et ei soovi enam oma ütlusi muuta ning mingeid uusi asjaolusid sulle vahepeal selgunud pole ning palud arvestada sinu varasemaid ütlusi. Juhul, kui sul on muidugi varasemaid tunnistusi. Ma ei tea, kui ametlik see on, aga mul igatahes õnnestus nii teha. Sellele eelnes küll natuke kohtusekretäri moosimist läbi telefoni.

  • Larko

    21.02.2006 03:15:41 | Vasta

    Tunnen asjata sõidu pärast kaasa. Sellegi poolest saan aru, et tunnistaja kohalviibimine võib ka asjaosaliste huvides põhjendatud olla. Nimelt on nii süüalusel kui prokuröril ehk vaja tunnistaja(te) ütlusi vaidlustada, mida nad saavad täiendavate küsimuste korras teha. Seda annaks ehk videokonverentsi teel teha, et poleks vaja just Tallinna Tartu vahet mõtetult (ja veel mitmel korral) edasi tagasi sõita. Antud juhul oleks ehk Firma oma enese huvides nõus ühenduse kulutused enda peale võtma? ;)

    Aga võiks arvata, et kohtuniku haigus niivõrd viimasel hetkel teatavaks ei tulnud, et poleks saanud tunnistajatele helistada või meilida, et ärgu asjata kohale ilmugu. Mõne asjaosalise advokaadi puhul oleks arusaadav olnud, et sellest alles saalis teada antakse. Sellist käiku nimelt mitmed süüalused asja venitamise eesmärgil kasutavadki.

  • Marit

    21.02.2006 13:47:52 | Vasta

    Minu teada on Tartu Maakohtus (kui tegemist on Tartu kohtumajaga) kõik võimalused "videokonverentsiks" olemas. On ju tegemist ühe moodsama kohtumajaga. Smile Uuri asja!

  • L@SSIE

    21.02.2006 18:23:00 | Vasta

    Kohtusekretäri juures on tõepoolest võimalik kinnitada oma tunnistuse lõplikkus.
    Kui tunnistust just ei pea kohtuistungi jooksul võibolla muutma, siis pakuvad nad seda ise välja.
    Vähemalt mul on kõigi oma arvukate kohtuistungite jooksul õnnestunud niimoodi pääseda.
    Teine asi, et kas see asi, mille pärast kohtus käiakse, ongi üldse seda kohtuskäimist väärt.
    Päris mitu asja, mille pärast mina olen pidanud kohtus käima, on oma lõpu leidnud kohtualuse surma tõttu.
    Lihtsalt kohust peetakse nii kaua, et pätt jõuab oma loomuliku lõpu kätte leida.
    Ei mingit omapoolset korraldamist, lihtsalt teatud ekstreemset elulaadi harrastajad jõuavad varem või hiljem kiirele lõpule kas ilma piduiteta auto või liigse koguse mõnu läbi.

Lisa kommentaar

Loading