Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Kaks asja, mis mulle ei meeldi liikluses

Ristmikul vaheletrügijad. Autod, mis vuhisevad mööda kõrvalrida üle ristmiku ning trügivad siis minu ritta. Kui neid on üks, pole hullu. Aga kui selliseid on mitu tükki järjest ning lähedal järgmine valgusfoor, läheb jamaks. Järgmine foor läheb punaseks, autodevool peatub ning rahulikult oma rajal sõitnud autod jäävad keset ristmikku toppama. Sest nad on sõitnud ristmikule rohelise tulega ja mõistlikult eeldades, et liiguvad sealt üle. Aga ei saa, sest eespool trügib vahele neli-viis-kuus autot. Järgmine foor peatab liikluse ning vaheletulijate tõttu ootamatult pikenenud autorivi ots jääb ristmikku ummistama.

Tüüpnäide: Gonsiori-Pronksi ristmik kesklinna poole sõites. Olen seal pidevalt ristmikule seisma sunnitud, eriti kui eespool juhtub olema liiga vastutulelik autojuht, kes kõrvalrealt kõik enda ette laseb. Või mis liiga vastutulelik, tegelikult normaalne ja viisakas autojuht, keda trügijad lihtsalt ära kasutavad.

Hiilivad jalakäijad. Pimedas kodu poole sõites olen mitmel korral peaaegu ataki saanud, kui täiesti ootamatus kohas astub teele end seni oskuslikult varjanud jalakäija.

Tüüpnäide: Kristiine keskuse ees ninaga Mustamäe poole seisatab rida autosid, jäädes ootama Koskla tänavasse vasakpööret lubava fooritule süttimist. Otse Sõpruse puiesteele ja paremale Endla tänavale sõitmiseks on samal ajal roheline tuli, aga liiklusvoo peatumist varitsenud teeületaja ei suvatse seda teada. Juhust kasutades lipsab ta pöördereal peatunud autode vahele - reeglina just mõne suurema auto ette, mis teda kõrvalrealt tulijate eest kenasti ära varjab - ning sealt edasi juba liikuvate autode rajale. Pidurite krigin, mõlemapoolne ränk ehmatus. Saan muidugi aru, et suure ristmiku foorid on mõnevõrra kaugel ja tülikalt pikkade vahemikega jalakäijate jaoks, aga pisut paremal on ju väga normaalne fooriga ülekäigurada???

 

Kommentaarid (5) -

  • Larko

    17.11.2006 09:21:12 | Vasta

    Ma ei ole Eestis kehtivate liikluseeskirjadega kursis, ent minu teada on Soomes ristmikul möödasõidu eest päris kopsakas trahv ette nähtud ja liiklusjärelevalvet on nii palju et trahvi saamine on üsna reaalne võimalus.

  • Liina

    17.11.2006 14:00:42 | Vasta

    Aaaaarrrgghhhh - ma ei salli neid vahelepressijaid. Miks nad arvavad, et neil on kiirem kui teistel hommikul töölesõitjatel. Miks? Liikluskultuur on meil ikka nii madal, et mul on vahest häbi teiste autojuhtide pärast.

    Tüüpnäide: Järve Selveri juurest läheb Pärnu mnt 4-realiseks (pisike lõik isegi 5-realine). Esimene rida keerab Järvevanasse, teine ja kolmas sõidavad otse ja neljas keerab Tammsaarde. Tammsaarde keerav tee liigub kiiremini kui otse sõitvad rajad. Millegipärast on osad juhid veendunud, et võivad mööda neljandat rida sõita kuni Järve Nesteni ja seejärel on siis vaja hakata tungima parempoolsesse ritta. Juhul kui kolmandas read sõidab juht, kes ei arva, et peaks kedagi lihtsalt vahele laskma (õigesti arvab), siis tekib tropp neljandasse ritta. Nii ennast täis ei saa ju olla.

    Sama situatsioon kordub Liivalaia ja Pärnu mnt ristmikul. Siis on trügijateks need, kes sõidavad mööda teist rida kuni foorini ja siis seisavad suunatuli vilkumas (hea kui üldse vilgub), et saada esimesse ritta, mis pöörab Liivalaiasse.

    Suunatule kasutamine on muidugi üldse omaette ooper Smile

  • heiti

    17.11.2006 23:21:24 | Vasta

    Ma igal õhtul, töölt koju sõites, sunnin end maru rahulikuks ... ja kui siis juba oma 10 või 20 autot on täpselt sama taktikat kasutades minust paremalt mööda sõitnud, siis ... olen samasugune rullnokk ja Maarele töö juurde järgi jõudes ennast üles keeranud.

    Kusjuures ei teki mul mõtet lihtsalt teistele ära teha ...

  • Kaido

    20.11.2006 09:28:20 | Vasta

    Karistamatuse tunne on see, mis võimaldab sellisel liikluskultuuril tekkida. Sisuliselt politseid ju linnaliikluses näha pole.

    Kunagi ütles üks politseipealik väga hästi - mitte karistuse suurus ei muuda inimesi seaduskuulekamaks vaid karistuse vältimatus.

  • asd

    20.11.2006 12:37:06 | Vasta

    see kaido viimane lause mulle meeldib.
    tegelikult piisaks ilmselt ka väikestest trahvidest, kui neid ainult iga jumala päev reaalselt tehtaks.

    positiivsena pean välja tooma küll seda, et politseid on viimasel ajal linnapildis ikka üsna palju näha olnud.

    tuju rikub ära ja rullnoklust kipub ka minus teiste liikluskultuuritu käitumine tekitama.

    virin:

    laupäeval näiteks õnnestus liiklusel mu tuju ära rikkuda. esiteks sõitis pirita tee ja narva mnt ristmikul rõõmsalt üks pulmarong punase tulega otse üle ristmiku (noh, väikeste vahedega, et esimese hooga ei pannud seda pulmarong olemist tähele ja mõtlesin, et jäävad ilusasti punase tulega seisma, sest mul oli juba tükk aega roheline ja ristmikul olnud autod olid juba sealt üle kah), seejärel seal imeliku kiriku juures, kus sõiduread jõnksu teevad, sõitis sama pulmarong külma rahuga otse, nii et mina tegin trammiteel (hea libe, absi pole ja kerge auto ka) üsna ilusat vabalibisemist. umbes kolmes kohas sealt kuni viru ringteeni oli 3 seltskonda inimesi suvalises kohas autoteel, ja peale ringteed mere puiesteel sõitis bemm lihtsalt ilma suunda näitamata teiselt sõidurealt ette. siis liikus mõte selles suunas, et järgmise liiklusidioodi rihin külma närviga ära.

    viimane kuu-paar (ehk siis libedal ajal) harrastan mõnikümmend meetrit ülekäiguraja kõrvalt teed ületavate nooremapoolsete inimeste suunas täie tallaga piduripedaali surumist kui muud liiklust pole. libedaga auto libiseb ikka oma 30-40 meetrit blokeerunud ratastega ka 50 pealt. kõrini on ka lollakatest jalakäijatest. kui eest ära ei soovi hüpata, siis käigi ülekäiguraja pealt. kus ma reeglina pean niikuinii mingite teiste jalakäijate jaoks seisma jääma. eriti haige on see pärnu maanteele pandud lamava politseiniku juures, kus inimesed täiesti rahulikult ületavad teed 30 meetrit edasi vineeri tänava otsast. põhimõte siis selles, et 30-40 meetrit kummaski suunas on vöötrada.

    busside ja taksojuhtide koha pealt arvamust parem ei avalda.

Lisa kommentaar

Loading