Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Kati geograafia olümpiaadil

Kati käis vahepeal ka geograafia olümpiaadil ja läheb seal edasi linnavooru. Geograafia talle meeldib ka, nagu mullegi omal ajal meeldis.

Üldse on Kati sel õppeaastal käinud kuuel erineval olümpiaadil. Nüüd hakkab siis edasipääsemine selguma ja vähemalt osades ainetes teine, järgmise taseme ring tulema. Ühtpidi on see muidugi tore, aga aegajalt ma mõtlen, et äkki peaks ta ebahuvitavate ainete omad siiski vahele jätma ja enam keskenduma teda huvitavatele. Aga kas 14-aastane juba peaks valima ja spetsialiseeruma hakkama või on see veel siiski baasi ja põhihariduse omandamise aeg? Pealegi kui ka kool mingi otsese "kallakuga" ei ole?

Kooli, kallaku ja Katiga seoses tulebki meelde üks ammune lugu. Kunagi, kui Kati oli üliedukalt skoorinud ühel oma esimestest olümpiaadest (neljandas? viiendas klassis?), astus minu juurde ühe eliitkooli õpetaja. Paar sõna magusat juttu maast ja ilmast ja siis see tuli: "Mida teeb niisugune laps niisuguses koolis? Kas te ei ole kordagi kaalunud tema ümberpaigutamist?"

Ausõna, sel hetkel ma ikka väga vihastasin. Selle pärast, et solvati täiesti normaalset kooli. Selle pärast, et lapsest räägiti kui paigutatavast asjast. Selle üle, et kaudselt seati kahtluse alla ka minu pädevus lapsevanemana: et ma olen oma lapse hariduse osas olnud ükskõikne ja hoolimatu. Nii et vastasin midagi üsna teravat ja jätsin kõnetaja sinnapaika. Ehkki tegelikult soovis ta ju mulle ja Katile head.

Muidugi annan ma endale aru, et eliitkoolis saab vähemalt gümnaasiumiosas üldjuhul parema hariduse kui tavakoolis. Keskmistatult paremad tutvused ja parematest peredest koolikaaslased üldjuhul ka. Aga see kehtib gümnaasiumi kohta. Ma pean täiesti valeks laste lahterdamist lasteaiast ja algklassidest alates. Ning arvan, et lapsel peab algklassides olema normaalne koolitee kodulähedasse kooli ning sõbrad, kellega ta ei kohtu ainult autotsi kooli kokku veetuna, vaid kes samuti elavad selle kooli ja kodu ümbruses.

Ning lõppude lõpuks - kuskil võiks laps näha ju sedagi, et maailmas ei ela ainult targad, andekad ja heal majanduslikul järjel elavad lapsed. Ja kogema, et pärast põhikooli tisleriks, autoremontijaks või õmblejaks õppima minejad ei ole mitte parandamatud luuserid ja jobud, vaid täiesti harilikud inimesed.

 

 

 

Kommentaarid (10) -

  • Eppppp

    25.01.2006 00:45:46 | Vasta

    Tekkis selline küsimus - kas Reporter leidis narkootikumide jälgi samamoodi ka eliitkoolide peldikutes?

  • Eppppp

    25.01.2006 00:48:03 | Vasta

    Tekkis selline küsimus - kas Reporter leidis narkootikumide jälgi samamoodi ka eliitkoolide peldikutes?

  • Gea

    25.01.2006 08:02:01 | Vasta

    Nad käisid Gustav Adolfis ka, sealt ei leidnud.

    Mina panin aga tähele, et kui mujal pihustati testribale narkojälgi väljatoovat ainet ikka mõnuga, siis Riigikogu tualetis tehti ainult üks väike sutsakas ja siis nenditi rõõmsalt, et näe, polegi.

  • kaur

    25.01.2006 13:55:34 | Vasta

    eppppp, miks Sa seda küsid?

  • Eppppp

    25.01.2006 14:41:03 | Vasta

    Täitsa uudishimust.
    Küsimuses, et kas lapsuke panna kodust kaugemale eliitkooli või kodu lähedale tavakooli, ei üritanud ma praegu seisukohta võtta... Aga see oleks oluline nüanss otsustamisel küll - et kuipalju konkr. koolis narko-ohtu on.

  • Liisu

    25.01.2006 15:55:43 | Vasta

    minu meelest see tava- ja eliitkoolideks lahterdamine on täiesti masendavalt nõme tegevus. mina käisin ka eliitkoolis (selles samas, kust narkojälgi ei leitud) ja ma arvan siiani, et nende kuue aasta jooksul, mis ma seal veetsin, oli see maailma kõige nõmedam kool, kus käia.
    vähemalt minu kooli väärtus seisneb suuresti selles, et oma kaunilt kõlava elitaarse (sic!) nime tõttu saavad nad sinna (keskkooli) valida lapsi, kellel on mõistus peas ja kes on nõus ise natuke vaeva nägema selleks, et midagi saavutada ja kuhugi jõuda. ma ei usu küll, et gag-s pakutakse märkimisväärselt paremat haridust kui seal, kus sinu lapsed käivad.

  • Kaja

    25.01.2006 20:03:18 | Vasta

    Jah, kooliprogramm on kõikjal üks, aga saadava hariduse vahe põhineb millelgi tabamatul, ma ei teagi, millel. Küll aga tean, et mul endal, mitte-eliitkooli kasvandikul, oli ülikoolis algul väga raske hakkama saada. Ma ei teadnud näiteks, mis asi on referaat või essee või kuidas vormistada uurimust. Ma polnud kunagi selliseid asju teinud! Aga 2.keskkoolist, 42.keskkoolist jms koolidest tulnud olid, nemad oskasid ja teadsid.

    See pole küll päris puhas näide, sest mina tulin koolist, kus süvendatult reaalaineid õpiti ja mis oli nö Tipi ettevalmistuskursus, aga ülikooli läksin humanitaariasse. Nii et võibolla oskasin ma lihtsalt valesid asju? Aga igatahes ei vallanud ma algul neid kunste, mida õppejõud minult eeldasid.

  • kajakas

    25.01.2006 20:55:59 | Vasta

    mina nö eliitkooli endise pedagoogina pean kahjuks siiski tõdema, et üldine tase on eliitkoolis parem ja põhiliselt on see valitud laste tõttu. Enamusel on tublid ja toetavad kodud taga, enamikul õppuritest on väga suur saavutusvajadus. Pole palju neid, kes üldist tempot alla tõmbaks. Ma arvan, et see ongi vahe. Lastel on vajadus õppida ja häid hindeid saada

  • Eppppp

    25.01.2006 22:23:58 | Vasta

    Mina tahtsin hirmsasti minna keskkooli teise kohta, n-ö eliitkooli, aga ema ja isa ei lasknud (sündis just noorem vend, kodus oli abi v,aja, aga kool oli linnas, 30 km meist).
    Käisin samamoodi nagu sinu lapsed olümpiaadidel ja tegelikult olin iga kord sisimas uhke, kui mõnele eliitkoolikale ära tegin... Ühe vabariikliku olümpiaadi (eesti kirjanduse) isegi võitsin ja olin ikka väga uhke, kirjutasin tookord päevikusse, et kuidas terve Tartu Ülikooli Narva mnt kohvik oli täis suu ammuli eliitkoolide õpilasi ja õpetajaid ;).
    Nii et mul oli ikka oma pind sees ja küllap ma sellepärast ei oskagi oma arvamust öelda.
    Ja kui ülikooli esimesel kursusel ühe tunni lõpus meie inglise keele õpetaja Tammelo küsis, et Sina, Epp, oled vist Tallinna 21-st (nojah, ta õpetas samal ajal teisel kursusel ka mu samanimelist onupoega, kes oli Tln 21st), siis ütlesin, ise ka ei tea, kas uhkuse või häbiga, et ei ole, ma olen hoopis sellisest kohast nagu Karksi-Nuia...

  • Viktoria

    26.01.2006 12:33:46 | Vasta

    hee Smile minu ajal oli venekeelsetest koolidest etiitkooliks 26. kool inglise keele kallakuga. see, et ta on eliit, vms, sain teada, alles ülikoolis, selle kooli lõpetajad rõhusid sellele ja mitte vähe. pärast töötasin selles koolis õpetajana pool aastakest isegi ÄP webitöö kõrvalt. ise olen lõpetanud tavalise lasnamäe venekeelse kooli. Minu kui "väljastpoolt" inimenese tähelepanek on selline, kui sa oled n-ö eliitkoolist, sul on suurem tutvusringkond ja need on n-ö teatud ringkonnad. v-o see teeb omakorda inimese elu veidi lihtsamaks, et sa oled juba "oma" inimene. Aga need on lihtsalt oletused Smile

Lisa kommentaar

Loading