Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Kulutan kui hüperrikas

"Madalaimas ehk esimeses sissetulekukvintiilis kulutas 2006. aastal leibkonnaliige kuus toidule ja eluasemele 1061 krooni (53 protsenti tarbimiskulutustest) ning kõrgeimas ehk viiendas kvintiilis 1971 krooni (30 protsenti tarbimiskulutustest)," kirjutab Postimees Statistikaameti uuringule toetudes.

Minu neljaliikmeline leibkond (Mammu oli praktiliselt terve eelmise aasta Tartus, nii et ärme teda arvesta) kulutaks seega toidule ja eluasemele 4244-7884 krooni kuus.

Eelmisel aastal oli mu kommunaalmaksete summa (see arve, mis tuleb korteriühistult ning ei sisalda elektrit, internetti, TV-d ega telefoni) 21055,29 krooni aastas ehk keskmiselt 1754,6 krooni kuus. Jagades selle neljaga, on tulemus 438,65 eluasemekulu inimese kohta. Elame Kristiine "paneelika" neljatoalises korteris, mis ilmselt on pisut üle keskmise elamispind. Aga olgu, lihtsuse huvides loeme ta keskmiseks.

Seega jääks selle uuringu keskmisi numbreid arvesse võttes meie perel toidu jaoks 2489,4-6129,4 krooni kuus ehk 622,35 - 1523,35 krooni inimese kohta kuus. Jagame selle summa 30 päevaga ja saame tulemuseks ... 20,75-50,8 krooni päevas inimese kohta. Viimane number, rõhutan, näitab kulutusi kõrgeimas ehk Eesti suurima sissetulekuga kvintiilis.

Seega peaks minu pere kulutama päevas toidule 83-203,2 krooni sõltuvalt sellest, millisesse detsiili me kuulume. Eeldatavalt kuhugi keskele või pisut üle.

Kui aga vaatan oma eelmise aasta toidukulutuste kokkuvõtet, on see keskmiselt 309,7 krooni päevas. Olgu, väikse mööndusega - ma ei ole alati viitsinud kõiki kulusid üheselt lahti lüüa, nii et real "toidupood" kajastub mõnikord ka WC-paber, hambapasta, seep jms nipetnäpet. Mul on kulutabelis küll ka rida "hügieen", aga nagu öeldud, ei viitsi ma iga kord supermarketi arvet liikidesse lüüa, vaid kannan kogusumma ühte lahtrisse. Selle arvel on siis hügieenikulutused mõnevõrra väiksemad.

Seevastu ei kajastu selles reas kulutused väljaspool kodu söömisele. Koolitoit on mul eelmisel aastal arvestatud nulliga, sest siis said veel kõik lapsed koolis tasuta süüa.  

Nii et minu leibkonna liige kulutas eelmisel aastal toidule 2322,75 krooni kuus. Nagu hüperrikkad :)

Kusjuures olgu märgitud, et oma meelest olen ma kogu aeg püüdnud küllaltki rangest eelarvest kinni pidada ning alati põhjalikult läbi mõelda, millist toidukraami koju osta.

 

Kommentaarid (13) -

  • Kriss

    24.10.2007 21:49:10 | Vasta

    Tead, Kaja, ma olen sulle kade! Mkmm, mitte palga pärast. Vaid sellepärast, et sul on ülevaade, palju sa millele kulutad.

    Ise olen sellisest ülevaatest vaid unistanud. Ja mõtted "paneks kõik kulutused kirja" hajuvad juba siis, kuid mõtlen, mis mõttetu nimekiri see tuleks.....

    Statistikaameti andmed aga on küll veidrad....imelik ettekujutus neil rikkusestSmile

  • Nin

    24.10.2007 22:27:58 | Vasta

    Aga mina ütlen, et see keskmistega manipuleerimine on täitsa kasutu ja ajab inimesed veel suuremasse segadusse. Miks nad ei räägi mediaanist?

  • nuhk albert

    25.10.2007 01:05:19 | Vasta

    mul ka selline exceli tabel, kus tulud-kulud kirjas ja nii uskumatu kui see ka ei ole, läheb nn muud hädavajalikud kulude alla uskumatult palju raha. samuti tööl lõuna söömisele (selle hinna ja maitse suhe ei ole paigas).

  • Kaja

    25.10.2007 08:40:53 | Vasta

    Kriss, see arvepidamine on tegelikult uskumatult lihtne. Maksa poes alati kaardiga (ja alati ühe kaardiga, kui Sul neid mitu peaks olema) ning viska tshekid mitte poes prügikasti, vaid kodus kuhugi köögisahtlisse karpi. Ja teise karpi viska tööstuskaupade tshekid. Siis, kui raamatupidamise hoog peale tuleb (ega mina ka iga päev sellega ei tegele!) võtad kõigepealt koondkulud pangakonto väljavõttelt (saab teha copy-paste Exceli tabelisse), võtad karpidest tshekid (need on seal kenasti päevade kaupa järjestuses, kui vahepeal pole olnud vaja nende hulgast midagi otsida ja segi ajada) ning teed jaotused-analüüsid ära.
    Aga selleks shokiks tuleb küll valmis olla, et tulemusele peale vaadates hakkab piinavalt valus mõttetult kulutatud raha pärast Smile Mul hakkab ka Smile
    Nin: Muidugi annaks mediaan objektiivsema pildi. Aga paljudel juhtudel oleks sellele pealevaatamine ilmselt liiga piinavalt valus, nii et vaadatakse ilusamat keskmist Smile Praegusel juhul on aga minu meelest need keskmisedki kahtlaselt väikesed, ja ma ei usu, et mediaan kõrgem oleks, ikka vastupidi.
    Albert: "Töölõuna hinna ja maitse suhe pole paigas" - see on minu tänase päeva lause, millele mõtlemine suunurgad kerkima paneb Smile

  • krista

    25.10.2007 14:40:59 | Vasta

    ma ka vaatasin ja imestasin seda tabelit just sellest otsast, et oli ekstra välja toodud kõrgeim?.... kohe kuidagi ei usu seda, sest ka meie pere kulutab kui hüperrikas.

    Ei tea kas beebid, kes ei söö midagi, mis raha maksaks, lähevad ka eraldi leibkonnaliikmeks? Smile

  • Kaja

    25.10.2007 15:24:39 | Vasta

    EPL annab sellest uuringust ülevaatlikuma pildi: http://www.arileht.ee/majandus/405267
    Selle järgi

    Krista: arvan küll, et ka beebi on leibkonnaliige, kellele jaguneb proportsionaalselt osa nii tuludest kui kuludest. Näiteks: peres on 4 liiget, ema, isa ja 2 last ning pere netosissetulek on 20 000 krooni, 5000 krooni inimese kohta. Kui perre sünnib juurde veel üks laps ja vanemapalga ajal pere sissetulek ei muutu, on nende sissetulek ühe inimese kohta aga ainult 4000 krooni ja nad kukuvad kohe 5.kvintiilist 4.sse. Eluaseme- ja toidukulud beebi sünni tõttu küll ei suurene, aga jaotuvad siiski samamoodi senise 4 asemel 5 inimese peale.

  • Andres

    25.10.2007 17:24:14 | Vasta

    Kuidas siis toidukulud beebi sünniga ei suurene? Ega ema siis piima õhust ja aurust genereeri.

  • Kaja

    26.10.2007 08:43:01 | Vasta

    Selle peale ma ei mõelnudki, ehkki tõenäoliselt olin küll ka ise laste toitmise ajal tavalisest aplam Smile

  • asd

    26.10.2007 09:43:01 | Vasta

    kuhu alla läheb üür?
    kui eluasemekulude alla, siis neelab see praktiliselt 2/3 mu palgast. ja olen küll mõelnud oma eluaseme soetamisele, ei ole see nii lihtne. laenu saaks heal juhul miljoni, lisatagatisi, vanemate toetust ei ole. ja laenukulu tuleks ilmselt ka suurem kui praegune üür.

    toidule on viimased 2 kuud küll kulunud ümmargune 1,5-2k, pluss reeglina siiski ka lõuna tööjuures (tallinna kesklinnas töötan, kaugemale pole mõtet sööma sõita ja sigaodavat kohta pole leidnud), mis kipub kuskile 1,5k kanti.

    ja ülejääk... mis ülejääk?

  • Marek

    26.10.2007 13:03:01 | Vasta

    Endalgi on selline tabel Excelis olemas ja päris mitu head aastat. Kunagi sai see tabel tehtud mõned kuud enne pangalaenu võtmist, et kulutused saaks "selgemad" piirid, kui palju ja kuhu kulub ja kui palju jääks raha laenu teenindamiseks. Nüüd on see tabel täitmiseks lihtsalt vanast harjumusest ja inertsistSmile. Aga ikkagi on hea teada, kus, kuhu ja kui palju. Erinevalt Kajast üritan iga päev/üle päeva seda tabelit täita ja kirja ei saa mitte ainult summa "Toidupood 200.- krooni", vaid täpselt see, mida see "toidupood" sisaldas. Tean tean - et kes see viitsibSmile? Kuna Excelis saab igasuguseid vahvaid asju teha, siis iga sellise kirje taha märgin, millega tegu: söögid-joogid saavad ühte kindlasse veergu märkeks S, autokulud saavad märkeks A, bensiin B, korterikulud K, jne. Ja Excel viib ise tähe ja teises veerus oleva summa omavahel kokku ja lehekülje allosas arvutab kokku, kui palju kuu jooksul mingile kindlale kategooriale raha kulub. Kuu lõpus pilk tabeli allosale ja kõik kohe selge. Ja üle erinevate kuude on võimalik samamoodi võtta kokku terve aasta. Sendi pealtSmile.
    Muuseas, kõige suurem kuluartikkel on minul kategooria "Muud" - kõik see, mis ei lähe toidu, korteri, auto, riiete, majapidamistarvete jne. alla ja mida kuhugi mujale paigutada ka ei oska: näiteks töö juures kolleegidele lilleraha kogumine, pangas maksete teenustasud jne. Ja neid "muid" asju ikka koguneb.
    Ah jaa, kui keegi arvab, et selline põhjalik arvestamine võtab ikka meeletult iga päev aega, siis eksib - iga päev/üle päeva max. 4-5 minutit andmete klõbistamist arvutisse ja raha asjad on kindlalt paigas/teadaSmile. Harjumise asi.

  • Kaja

    26.10.2007 13:07:58 | Vasta

    Ma pean sellist lahkulöödud arvepidamist küll, aga tagantjärele, tshekkide alusel.

  • keelek6rv

    30.10.2007 17:15:23 | Vasta

    meil ka juba 6-7 aastat excelis kõik kulud ja seal on sellised katekooriad:

    plusspool:
    jääk eelmisest kuust:
    palk 1
    palk 2

    miinuspool:
    korterilaen
    pangakulud
    kommunaalid+elekter
    side (telefonid, nett, kaabeltv)
    söök+esmatarbekaup
    väljas söömine&joomine
    autoliising
    transport/bensiin
    lõbustused+vabaaeg
    raamatud-ajakirjad
    kodukaup
    arst&ravumid
    sääst
    mutiauk

    viimasesse ritta lähevad siis need kulutused, mida meenutada ei suuda, aga näed, et raha on siiski ära kadunud Smile

    ja igal kategoorial on 2 tulpa - 1. on kuu alguse prognoos/ideaal ja 2. tegelik elu. siis on hea vaadata, mille arvelt saab laristada või kokku hoida konkreetsel kuul.

  • keelek6rv

    30.10.2007 17:15:32 | Vasta

    meil ka juba 6-7 aastat excelis kõik kulud ja seal on sellised katekooriad:

    plusspool:
    jääk eelmisest kuust:
    palk 1
    palk 2

    miinuspool:
    korterilaen
    pangakulud
    kommunaalid+elekter
    side (telefonid, nett, kaabeltv)
    söök+esmatarbekaup
    väljas söömine&joomine
    autoliising
    transport/bensiin
    lõbustused+vabaaeg
    raamatud-ajakirjad
    kodukaup
    arst&ravumid
    sääst
    mutiauk

    viimasesse ritta lähevad siis need kulutused, mida meenutada ei suuda, aga näed, et raha on siiski ära kadunud Smile

    ja igal kategoorial on 2 tulpa - 1. on kuu alguse prognoos/ideaal ja 2. tegelik elu. siis on hea vaadata, mille arvelt saab laristada või kokku hoida konkreetsel kuul.

Lisa kommentaar

Loading