Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Libisemisfaktori olulisusest suusatamisel

Eile ja täna käisin Harkus suusatamas, tehes mõlemal korral kaks ca 8km ringi. Eile oli temperatuur -9 ning iga tõuke lõpus hammustas suusk korraks naksti lume külge kinni. Lisaks oli rajal palju puudelt varisenud männiokkaid ja oksapuru. Täna oli temperatuur -2 ja maas kiht värskeltsadanud lund.

Mõlemal päeval püüdsin hoida ühtlast tempot ja sõitsin olekus, kus hingeldama ei aja ning suudaks veel laulda (mitte et ma seda teeks, aga kunagine kehalise õpetaja ütles, et rahulikul treeningul pead veel laulda suutma - ja see on mulle pähe kinni jäänud). Kuna olek ja enesetunne oli ühesugune, arvasin, et täna läheb lahtise lume tõttu ringidel kauem aega. Aga tulemused:

Eile. Keskmine pulss 154, maksimum 164. Aeg: 1:32:59, praktiliselt kõik kolmandas tsoonis.

Täna. Keskmine pulss 147, maksimum 161. Aeg: 1:23:45, lõviosa teises tsoonis.

Mul ongi suusatades pulss kõrge - ilmselt sellepärast, et ma ei oska seda kunsti eriti hästi ja teen palju tühja tööd. Aga sellest ma küll aru ei saa, kuidas said tänased ringid pea 10min kiiremad olla - ei arene ju üleöö ei mu füüsiline suutlikkus ega suusatamisoskus. Ilmselt siis ikka see, et täna suusapõhi lumest kinni ei naksanud.

Kommentaarid (3) -

  • k6ps

    02.02.2010 10:31:33 | Vasta

    Minuteada täpselt nii ongi.  Kui määrimine ebaõnnestub, tuleb kehvem aeg, kulutad rohkem energiat, pulss kõrgem jne.  Samuti kui teinekord satub määrimine erakordselt hea, siis tundub, et suusk sõidab ise ja et paneks veel mõnikümend km. isegi kui Tartu Maraton juba seljataga.  Ma ise oma 15-aastase suusatajakarjääri (pigem küll suht pühapäevasuuusataja, aastane kilometraaz 400-700, 90% klassikalises tehnikas) jooksul pole määrimise kunsti seni selgeks saanud, kuigi on seda teemat üksjagu uuritud ja katsetatud. Professionaalide kätte suuskade teha andmine pole ka andnud järjekindlalt oluliselt paremaid tulemusi.  Üldiselt unistan määrimisvabadest suuskadest, millel enam-vähem igasuguse lumega oleks libisemine ja pidamine ok.

  • visu

    02.02.2010 13:05:40 | Vasta

    Isiklikult sai pühapäeval Tartus mitme aasta "kiirusrekordeid" tehtud -mitte et libises nagu liival ,vaid isegi mägedest alla saamisega oli raskusi(ja mitte ainult minul).
    Määrimises olen mihkel aga looduse vastu ikka ei saa.

  • drainclearance

    20.11.2010 14:50:32 | Vasta

    From the comments and discourse on  Libisemisfaktori olulisusest suusatamisel you might need to do a follow up article.  There are a number of points not addressed from my latest perusal. Say it as you witness it - that is the honest approach.

Lisa kommentaar

Loading