Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Lolita, vol 2

Eile õhtul sattusin telekast vaatama "Lolitat". Algul poole silmaga, sest kunagi esimesel vaatamisel ta mulle ei meeldinud. Just Lolitat kehastava näitlejanna pärast, kes oli minu meelest nii eba-Lolita kui olla saab. Raamatu põhjal olin kujutlenud teda hapra, haldjalikult pahelise olevusena. Filmis aga aeles diivanil ja roomas motelli põrandal koerakese juures piinlikult kopsakas tüdrukuvolask. Omal moel nägus, teismelise girl-powerit täis ja pidevalt piire kombates kindlasti suuteline Humbertit võrgutama, aga no kindlasti mitte nümfett.

Aga kuna ma teisel korral juba ette teadsin, et Lolita seal selline on, jäi pettumus ära. Pigem hakkasid mõjuma teised asjad ja selline Lolita mõjus kuidagi... ma ei teagi, vist ehmatavalt tänapäevasena. Selline kõigile pidevalt pinda käiv ja aktiivselt ruumi täitev plika, kindlasti mitte teadlikult võrgutav ja üldse mitte paheline, lihtsalt huviga katsetamas oma seksuaalsuse mõju kõigi ümberkaudsete peal.

Kindlasti elulähedasem ja tõelisem kui minu kujutluste Lolita, aga sama kindlasti ei saa temast kunagi ikooni a la Audrey Hepburn filmis "Hommikueine Tiffany juures".

Kommentaarid (6) -

  • juurvili

    29.05.2007 13:09:37 | Vasta

    Mul olid eile  õhtul TÄPSELT samad emotsioonid. Käisin kohe imdb lehel vaatamas, et mis näitlejannast praeguseks saanud. Minu jaoks täiesti uskumatu, et 2500 kandideerija hulgast just tema valiti. Äkki on süüdi minu sugu, mehed näevad ju teistmoodi.

  • juurvili

    29.05.2007 13:09:43 | Vasta

    Mul olid eile  õhtul TÄPSELT samad emotsioonid. Käisin kohe imdb lehel vaatamas, et mis näitlejannast praeguseks saanud. Minu jaoks täiesti uskumatu, et 2500 kandideerija hulgast just tema valiti. Äkki on süüdi minu sugu, mehed näevad ju teistmoodi.

  • filmikriitik

    29.05.2007 13:41:50 | Vasta

    Olen lugenud, et filmitegijad ei julgenud "liiga laps" välja nägevat tüdrukut filmi võtta. et oli teadlik valik, et filmi-Lolita pidi välja nägema selline suur lehm, et filmi avaliku lapsepilastuse süüdistuse pärast ekraanidelt ära ei keelataks.

  • juurvili

    29.05.2007 13:47:19 | Vasta

    no suur lehm on ka ikka ilmne liialdus Smile Aga ma millegipärast arvan, et vaatajale pidigi jääma mulje, et tegu pole sellise tüübiga kellesse iga isane armuks, vaid et humbertil oli selleks ikka mõjuv põhjus.

  • luize

    29.05.2007 20:42:57 | Vasta

    Filmitegijatel oli see probleem jah, et nad lausa vist isegi ei tohtinud vanusele vastavat tüdrukut võtta... ja siis võtsidki sellise 17-aastase või mista seal ongi.
    Mulle tegelikult meeldib raamat rohkem, kus Humbert on täpselt selline vastik pervert, kelleks Nabakov ta kirjutab. Nii et filmi-Humbert on kuidagi liiga hea ja õnnetugi, nagu ei oleks kogu lugu tema süü. Ning Jeremy Irons meeldib mulle ka liiga palju, et tema tegelaskuju ebameeldivaks muutuks.

  • Karoliina

    29.05.2007 22:06:22 | Vasta

    Ma olin seda filmi varem kaks korda näinud, aga just seekord oli üldpilt kuidagi teistsugune. Võib-olla mõjus see, et vaatasime koos sõbrannadega ja kõigil oli oma arvamus, läksime lausa vaidlema, et kes siis oli kannataja?
    Kas Lolita jaoks oligi kõik mäng, kas tundis ta teatud rahulolu sellest, et suutis ühe mehe endale allutada, saada kõike, mis tahtis?
    Eriti jäi kummitama üks tema fraas, kui Humbert temalt raha tagasi nõudis-aga ma ju teenisin selle välja...
    Või oli kannataja siiski keskealine mees, kes elas üle lapsepõlvest jäänud haavu, andis järgi sellele sarvedega inglile ja müüs nö oma hinge...
    Üks sõbranna kommenteeris viimaste stseenide juures üldse kibedalt: kahju, et ta püstolit ka enda poole ei suunanud, oleks piinad lõpetanud.
    Vastuoluline on see film küll.  Raamat ise on kindlasti midagi muud, ekraanil autori teksti üks-ühele ikka edasi ei anna...Ja üldse, kas ei olnud Nabukov mitte see kirjanik, kes ennast julgelt maailma parimaks sõnasepaks kuulutas?!
    Muuseas, imdb lehele eksisin ka ise. 2500 tüdrukut, valik oli lai, ilmselt sobis antud neiu lavastaja visiooni "Lolitast" kõige paremini. Natalie Portman olevat üldse enne keeldunud...
    Aga jh, filmimise hetkel oli noor näitlejanna siiski ainult 15 aastat vana...

Lisa kommentaar

Loading