Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Minu blogi Postimehes

Löön mina täna hommikul Postimehe lahti ja ennäe! Seiklusspordist kirjutava artikli juures on lühikokkuvõttena minu muljed XDreami Kõrvemaa etapilt.

Iseenesest on mul alati hea meel seiklusspordi propageerimiseks sõnake öelda, aga niiöelda vormistuslikust küljest oli ikka ka nuriseda Postimehe pihta:

1. Ma ei teadnud selle lühikokkuvõtte sünnist ja avaldamisest. Selles punktis ma tegelikult ei nuriseks, kui blogile oleks viidatud. Aga:
2. Puudus viide, et tekst on võetud minu ajaveebist. Jäi mulje, nagu oleksin just Postimehele selle nupu kirjutanud. See mulle ei meeldinud, sest:
3. Ise Postimehele lühikokkuvõtet tehes oleksin kirjutanud teistmoodi kui oma blogis ja toonud välja/rõhutanud pigem teisi asju. Vana tõde, Medium is the message
4. Mind oli tituleeritud kommentaari juures kui EMT avalike suhete juhti. Vaat seda oleksin ma küll tahtnud vältida, sest EMT avalikud suhted ei puutu kuidagi moodi minu seiklussportimisse. Nii et sõbrad-kolleegid on mind nüüd terve hommikupooliku aasinud, küsides, kas EMT tegevusvaldkond on nüüd ka seiklussport, et ma seda EMT nimel kommenteerin. Või et miks ma ei valinud seiklusspordi kommentaari juures oma rollimääratluseks "kolme lapse ema", "Eesti Suhtekorraldajate Liidu liige", "lihtsalt ilus naine" või "kirjandushuviline", mis kõik ju täpselt sama hästi teemasse olnuks.

Aga pidasime sel teemal artikli autoriga sõbraliku kirjavahetuse ning kindlasti läheb järgmistel tsiteeritavatel nüüd neis punktides paremini. Ja nagu öeldud: sai seiklussporti propageeritud ja see on tore.

Aga ka teistele ajakirjanikele tahaks ajaveebide materjali kasutamise puhul südamele panna:

1. Viita alati blogile, kust oled materjali võtnud.
2. Soovitavalt kontakteeru autoriga, eriti kui teksti muudad/oluliselt lühendad.
3. Kuna blogi on sageli isiklik, siis küsi, kas autor on nõus avaldama seda oma ametipostile viitavas rollis.

Onju?

Kommentaarid (13) -

  • BC

    24.05.2006 13:42:53 | Vasta

    hetkel puudub su blogi lehel igasugune viide autoriõigustele ja siin leiduvate tekstide kasutamisele

    tiipa takova: Creative Commons, nagu see mul näiteks on:
    http://voyag.blogspot.com/

    seega on ju taaskord PM käitumine j.o.k.k.

  • Gea

    24.05.2006 13:53:46 | Vasta

    no kuule, BC, see on elementaarne, et viidatakse ja küsitakse nõu. Minul ajakirjanikuna ei tuleks pähegi seda mitte teha, kui ka blogi koduleheküljel puudub vastav nõue. Seda enam, et ajakirjanik teadis suurepäraselt, kes Kaja on, ja seega poleks olnud ka probleemi tema kätte saamisel ja loa küsimisel!

  • Larko

    24.05.2006 13:56:42 | Vasta

    Indrek, autoriõigustele ei pruugi viidata ega neid eraldi rõhutada. Nad on juba seadusega kaitstud. Isegi anonüümselt avaldatud teosele laienevad autoriõigused ja nendega kaasnevad õigused. Creative Commons muideks ei lisa vaid vastupidi kitsendab autoriõigusi, sest litsentsiga Sa neid osaliselt loovutad. Sel teemal olid hiljuti pikemad arutelud Epu ja minu juures:

    http://eppppp.tahvel.info/?p=213

    http://larko.kolhoos.ee/2006/05/12#a1747

  • siuu

    24.05.2006 23:42:34 | Vasta

    kusjuures ühes toimetuse otsas justkui teatakse, kuidas blogile viidata ja teises otsas mitte. kui minu blogist võeti lauseid hippi tsiteerimiseks, siis oli kenasti viide all. ehkki tõeliselt ehmatav oli neid lehest lugeda. kartsin, et võõrad inimesed hakkavad tänaval tere ütlemaSmile

  • BC

    25.05.2006 01:11:43 | Vasta

    Gea, ka mul ei tule seda pähe, aga kõik ajakirjanikud (nagu antud loo põhjal näha) seda ei tea.. ja NENDELE mitte teadjatele peab selliseid asju panema ja näitama ja märkima.

  • maare

    25.05.2006 09:08:01 | Vasta

    minu arvates on loomulik, et igaüks teab oma tegevusvaldkonda puudutavaid reegleid. autorsus ja sellega seonduv on ajakirjaniku tööga väga tihedalt seotud ja on mõistlik eeldada, et ajakirjanik, neid reegleid tunneb (enamik tunnebki). seepärast ei peaks küll eraldi viitama hakkama, pealegi ilmselt see mõni, kes pole viitsinud oma tegevusega seonduvaid regulatsioone selgeks õppida, ei viitsi ega taha neid ilmselt ka järgida.

  • Leivo

    25.05.2006 10:49:51 | Vasta

    Ja siin sa ju ei viita mitte kuskil, et "seda ütleb nüüd EMT avalike suhete juht".
    Nii et Postimees paneb jah ikka omalt poolt kenasti juurde.

  • BC

    25.05.2006 11:45:44 | Vasta

    ja kui sul siis tulebki selliste mitte viicivate ja tahtvate ja oskavate ajakirjanikega tegelema hakata siis on hea kui su enda poolt on tehtud kõik selleks et asi oleks õige..

    hetkel jääb õigus selle masendava ajakirjaniku poolele.. sest temal on ju praegu - j.o.k.k.

  • Kaja

    25.05.2006 12:51:55 | Vasta

    Ma igaks juhuks ütlen üle, et ega ma nüüd pahane või nördinud ei ole Postimehe peale. Lihtsalt, saanuks paremini. Ja rääkisime kõik need punktid ka toimetusega läbi. See, et mul põhjust nuriseda oli, oli lihtsalt tingitud loo tegija mõtlematusest ja teadmatusest, kuidas blogis avaldatuga ümber käia. Ning ei hakanud keegi Postimehest ütlema, et j.o.k.k, vastupidi - autor tänas. Muidugi oleks tore, kui ei peaks iga kord erinevat kirjutajat eraldi harima Smile

  • sammas

    25.05.2006 14:51:48 | Vasta

    Mõnus on lugeda, kuidas Kaja olukorda positiivselt suhtub. Mõistvalt ja õpetlikult. Kohe näha, et "Suhtekorraldajate Liidu liige" Smile Mitte nagu üks, kes siin hiljuti delfit kohe politseiga ähvardas.

    Need kolm punkti ajakirjaniku südamele, nagu Kaja need kirja pani, need on nii selged ja lihtsad, et tulevikus võiks ka teised samale loole viidata. Parem kui mingi Creative Commons.

  • kaur

    26.05.2006 01:18:59 | Vasta

    Aga kuidas üldse tekib ajakirjanikul mõte võtta teise inimese tekst ja see luba küsimata lehte väänata ja selle eest veel palka saada?

    Helistasin üleeile ühele võõrale inimesele ja tema teine lause telefonis oli "ega sa äkki ajakirjanik ei ole?". Saime kokku ja küsisin siis, et millest selline ajakirjanike-foobia. Selgus sama - tema eraviisiline tekst oli hiljuti loata ja otse lehte läinud. Leheks muide Postimees! Võite ise arvata, kas järgmine ajakirjanik, mis selle (huvitava) inimese käest intervjuud läheb võtma, saab talt midagi.

    Sammas: Creative Commons on siiski midagi muud.

  • 09.05.2007 15:44:59 | Vasta

    Hello, Your site is great. Regards, Valintino Guxxi

Lisa kommentaar

Loading