Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Minu onu Enn

Ajaveebi kirjutades tuleb aegajalt tunne, et ma ei peaks siia kirjutama ainult oma päevasündmusi ja hetkel kehtivaid mõtteid, vaid ka… ma ei teagi, mida. Võib-olla võiks neid nimetada tuleviku jaoks tehtavateks üleskirjutusteks, et mu lähedaste inimeste ja suguvõsalood ka mu laste jaoks olemas oleksid.

 

Nii ma siis kirjutan seekord oma onust. Kairi ja Kai isast, Anna ja Mardi vanaisast. Oma ema vennast, kes on temast kolm aastat vanem ehk praegu siis 62-aastane. Oma isa eluaegsest sõbrast, kellega isa esmakordselt kohtus viieaastasena – jah, nii naljakas kui see ka pole, minu äsjasündinud ema varrudel. Onu Ennust, nagu teda oleme eluaeg kutsunud, nii et onuenn on talle nagu uueks nimeks saanud. Onu Ennust, kes praegu on kümnepäevasel taastusravil, mida haigekassa talle igal aastal tasuta võimaldab.

 

Sest umbes viis aastat tagasi sai onu Enn maakeeli öeldes rabanduse: hakkas oma Kadrioru kodus öösel WC-sse minema ja kukkus koridoris halvatuna maha. Suurem osa halvatust taandus arstide hoole all, kuid käed, mõlemad käed jäid liikumisvõimetuks: parem täielikult, vasakul sai pisut sõrmi liigutada ja rippuvat kätt umbes paarkümmend sentimeetrit kergitada.

 

Täies tööeas praktiliselt kätetuks jäämine on karm saatus kellele tahes, kuid erakordselt karm mehele, kellest töökamat pole mina kunagi näinud. Onu Enn oli oma tööajal kõrgelt hinnatud ehitaja ning ka puhkuste ajal, mille ta pea eranditult on veetnud maal, mäletan teda alati tegevuses. Alati midagi toomas, viimas, parandamas, kopsimas. Väljaotsa Memm, kes naistetööde kategoorias oli sama agar, kiitis teda alati taevani. Eks pidigi kiitma, oli Enn ju tema ainus poeg, pealegi niimoodi ilmale tulnud, et Memm ise oleks selle käigus peaaegu hinge heitnud.

 

Onu Enn sündis nimelt 1944, Tallinna märtsipommitamise aastal. Ja märtsis, ainult mõni päev pärast seda traagilist ööd. Memmele olid Loksa kohalikud arstid ja ämmaemandad ammu öelnud, et sünnitamiseks peab kindlasti Tallinna suurde haiglasse minema: tegu olevat suure, pealegi vales asendis oleva lapsega. Aga Memm vaatas sel kohutaval ööl üle mere ja metsa kümnete kilomeetrite kaugusele lõõskavat Tallinna põlemise kuma – ja teadis, et ei lähe. Et pigem sureb kodus koos oma lapsega, nagu ta vanuigi korduvalt on meenutanud.

 

Kodune sünnitus kestis kaks ööpäeva ja laps oli lõpuks tangidega välja kistud – sinisena ja elumärkideta. Ka Memm olnud selle katsumuse peale minemise äärel, kuid küllap oli eluihk sõjast ja surmastki üle ning ellu jäid kõigest hoolimata mõlemad.

 

Nii ongi mulle tundunud, et kuni viimase kümnekonna aastani, mil Memme südames on esikohale asunud minu ema, hoidis-armastas Memm oma lastest  kõige rohke onu Ennu. Väiksena tegi see mulle suurt tuska, kui Memm onu Ennu muudkui kiitis ja minu ema, veel rohkem aga isa tegemiste kallal nurises. See tundus mulle ebaõiglane ja põhjendamatu, seda enam, et kõik kiidetud suured tööd olid minu isa algatatud ja ette võetud.

 

Jah, ka praegu pean ma märkima, et onu Enn oli küll tubli töötegija, kuid mitte eriti initsiatiivikas. Ta parandas ja säilitas olemasolevat, kuid ei algatanud ise peaaegu midagi uut. Majale teise korruse ehitamine, uus eeskoda – kõik sellised asjad on olnud minu isa käivitatud. Onu Enn tuli kõigega meelsasti kaasa ja tegelikult vist minu isale just selline suhe meeldiski: kujutan ette, et samadel alustel oli põhinenud ka kogu nende sõprus varasest lapsepõlvest peale. Aga väiksena ei saanud ma sellistest asjadest muidugi aru ning olin Memme poolt eelistatud onu Ennu peale oma kiivuses mõnigi kord nii kuri, et hoidsin temast täiesti eemale. Imelikul kombel sai minu pahameele kandjaks just tema, mitte aga Memm kui selle minu-arust-ebaõigluse tegelik põhjustaja. Küllap oli krapsakas ja kohati käredapoolne Memm lihtsalt liiga suur autoriteet, et teda salamisigi põlata.

 

Suuremaks kasvades muutusin muidugi arusaavamaks ja arukamaks ning õppisin ka onu Ennu paremini hindama. Tema vaikset toimekust, abivalmidust ja heatahtlikkust. Kui tal vähegi aega oli, aitas ta heal meelel ka lapsi – just tema õpetas mind, Karinit ja Kairit näiteks poolekslöödud halust peitliga mängupaati, haabja algelist minivarianti uuristama või mängumajadele ristnurki tegema.

 

Onu Ennu tabanud õnnetus lõi mõneks ajaks segi kogu nende pere elu. Kasvõi alates sellest, et ei tema naine ega kumbki tütar ei osanud autot juhtida. Seni polnud seda vajagi olnud: kõik vajalikud sõidud, viimised ja toomised oli teinud Enn.

 

Aga kõik kohanesid. Onu Enn on treeninud-töötanud oma vasaku käe nii kaugele, et saab sellega kõik vajalikud asjad tehtud – söömine, riietumine, uste avamine ja sulgemine, kergemate asjade tõstmine ja kandmine. Ja kuivetult rippuv parem käsigi avaldab õrnaid elumärke – ehk aitab praegunegi taastusravi neid veidike edasi. Koduse vanaisana on ta heaks kaaslaseks koolist tulevale Annale ja Mardile, kui teised pereliikmed veel tööl on. Sohvriameti võttis aga üle Kai, tehes endale autojuhiload. Kuid kuna tema asub suurema osa ajast Tartus – tänavu kevadel peaks ta lõpetama geenitehnoloogia magistratuuri – on nüüd autokooli-teekonna võtnud ette ka Kairi.

 

Mina ei ole vaiksepoolse ja enesesse suunatud onu Ennuga hingelt lähedaseks saanud. Kuid mida aasta edasi, seda armsamaks ta mulle imelikul kombel muutub.

 

Ja kuna üks oletus onu Ennu halvatuse põhjuseks on põhjarannikul leviva haigustkandva puugi hammustus, olen sellest alates kandnud hoolt enda ja laste profülaktilise vaktsineerimise eest.

Kommentaarid (3) -

  • Nin

    23.01.2006 15:36:25 | Vasta

    Kurb lugu muidugi, just mõtlesin, et kuidas nii noorelt selline asi. Aga kui puugist, siis asi selge.

  • Eppppp

    23.01.2006 21:08:26 | Vasta

    Kes seda kodust sünnitust siis 2 ööpäeva korraldas, kas mingi kohalik ämmaemand või oli arst? Kas see oli sel ajal tasuta (ilmselt mitte)? Ja millesse siis memm minemas oli, verekaotusse? Kas pärast viidi haiglasse?
    Ühesõnaga, kui tead veel sellest märtsisünnitusest, siis kirjuta... Nii põnev.

  • Kaja

    24.01.2006 09:58:02 | Vasta

    Algul oli juures kohalik ämmaemand, aga lõpuks, kui asi vist juba väga käest ära kippus minema, oli toodud Tallinnast arst. Ja ka pärast jäi Memm koju, oli ligi kuu aega voodis olnud. Miks? Küllap jah verekaotusest ja üldisest kurnatusest. Ja isegi kui ta juba voodist üles tõusis, siis istuda ei olnud ta pärast seda veel kaua aega saanud (huh, ma ei taha mõeldagi, mida kodune tangisünnitus naisele tähendas).

    Muuhulgas mõjus see kõik Memmele nii, et kui ta mõne aasta pärast avastas, et ootab uut last, oli ta tahtnud ennast ära tappa, et mitte uuesti sünnitama hakata. Meie külas on jões üks sügav keerisega koht, mille nimi on vanas keeles Lihuniti haud, uuemas kõnepruugis Liivakalda alune. Memm oli istunud seal kaldal, suur kivi ja nöör kaasas, ja julgust kogunud. Aga siis oli ta äkki näinud vaimusilmas, kuidas tema kaks last tulevad ja panevad talle käe õlale: "Ema, tule ära, tule koju!". Väga selge kujutlus oli olnud, nii et ta oli sellest lausa ehmatanud - et kust need lapsed nüüd äkki siia said. Ta oli neid veel hulk aega metsast otsinud, enne kui tema oma sõnul "pea ära klaaris" ja ta koju läks. Et saagu mis saab, aga tema ise lapsi emata ei jäta. Tänu sellele sündiski minu ema, sedapuhku Tallinna haiglas ja ilma mingite probleemideta.

    Kas aga arstiabi oli tasuline või tasuta, seda ma pole taibanudki küsida. Nõukogude ajal oli arstiabi iseenesest ju tasuta, aga külainimestel võttis selliste asjadega harjumine kaua aega, nii et küllap isegi siis, kui tegelikult oli tasuta, siis kodus käinud arstile ikka midagi maksti. Ämmaemandale olid aga juba vanadest aegadest mingid kindlad kingitused ette nähtud, kusjuures need vist sõltusid ka sellest, kas sündinud laps oli poiss või tüdruk. Ja kui sündis surnud laps, siis ämmaemand seda kingitust ei võtnud. Aga mis kingituseks oli? Vanaema on rääkinud küll, kuid ma ei mäleta. Kui temaga jutu peale saan sel teemal, eks siis küsin.

Lisa kommentaar

Loading