Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Minus ärkas feminist

Täna õnnestus mul tööasjus viibida koosolekul, kus mehed vanuses 50+ (see on leebelt öeldud, tegelikult on nad vist sama vanad kui nende esindatav organisatsioon, mille pikaealisuse üle nad väga uhked olid) rääkisid naissoost kohalviibijatest kolmandas isikus ja tiitliga "neiu" või "tüdruk". Eriti väärtustasid nad sellise pöördumisega oma noort naissoost kolleegi, kes muuseas oli aga kõneksoleva projekti juht.

Lõpuks viskasid pöördumised stiilis "tüdruk teeb" ja "aga mis neiu arvab" minul kui vanuse ja ametipositsiooni poolest kõige auväärsemal :) naisterahval nii üle, et sellise kõnekasutuse kohta kurja märkuse tegin.

Ja mis tuli vastuseks? Uskumatu, aga tiraad selle kohta, et naised peaksidki naisteks jääma ja mitte hakkama meeste mängumaale trügima!!!

Kommentaarid (10) -

  • Krista

    28.03.2007 15:24:45 | Vasta

    Need olid siis äkki madala enesehinnanguga mehed, kes kohe kuidagi ei suuda leppida sellega, et naised millegi sama keerulisega tegelevad, kui nemad Smile (ja vaevalt, et tegelikult raketiteadusega tegemist oliSmile).

  • Age

    28.03.2007 15:30:59 | Vasta

    Vana karu enam uusi trikke tegema ei õpeta! Paraku .... Aga närvidele käib selline suhtumine ikka kohe kõvasti.
    Samas on sellist suhtumist küll ja küll ka meie eakaaslaste hulgas. Ainult et palju varjatumalt. Kas sa seda pole tähele pannud? Mina olen teinekord pidanud üritustel esinema proua abikaasana ning siis eeldatakse reeglina, et naine seisab mehe kõrval, on vait ja lihtsalt ilus. Kui siis suu lahti teha ja sõna sekka öelda, vahitakse sellise näoga otsa, nagu oleks kukk munele hakanud!
    Samas sarnastel väljamaistel (kogemus ameerikamaistega) üritustel sellist suhtumist ei kohta.

  • Siiri

    29.03.2007 02:58:09 | Vasta

    Meie New Yorgis elav 39-aastane Liibanoni päritolu sõber on siiani üksik, kuna kõik naised, kellega tal on suhe olnud, on tema arvates olnud "liiga iseseisvad". Muidu tore ja sõbralik mees ja mulle seksitlikke märkusi otse pole teinud. Ükskord ta juhtus minu kuuldes mainima, et tal oleks vaja kööki koristada ja "vaja ikka naine võtta". Tema õnneks on mu inglise keele oskus ikka veel puudulik Smile

  • aabram

    29.03.2007 09:37:03 | Vasta

    Kas teil ei tekkinud kordagi kiusatust neid "ättideks" või "vanahärradeks" nimetada? Smile

    Aga samas, mõtteaineks naistele - kuidas te tahate, et teid taolistes olukordades kõnetataks? Kui ma tunnen inimest nii hästi, et võin tema poole otse nimepidi pöörduda, siis pole probleemi. Aga kui ei tunne, või kui sotsiaalne olukord nõuab, et sinna ette käiks veel midagi, siis on naiste puhul ALATI jama. Ma võin suvalise teismeliseeast väljas meesterahva poole pöörduda näiteks tiitliga "härra": "nagu härra Tamm mainis", "olen/pole nõus härra Villiku ettepanekuga" jne.

    Kuidas pöörduda naise poole, kelle perekonnastaatust sa ei tea? Näo järgi vahet ei tee, kas ta on preili või proua. Mõnele ei meeldi, kui tema poole pöördutakse "vabandage, proua", teine jälle, nagu näha, ei salli, kui tema kohta öelda "preili" või "tüdruk". Muidugi sõltub palju toonist ja viisist, kuidas seda öelda, aga oletame, et on vaja lihtsalt asjalikult pöörduda ilma eriliste emotsioonideta.

    Kuidas siis pöörduda, kui koosviibimisel olevaid naisterahvaid kõiki isiklikult ei tunne, kolleegideks neid nimetada ei saa ("kolleeg Pino") ja kui pole õrna aimugi, kust kellegi valulävi läheb? Milline on selline hea neutraalne üldpöördumine, mida saaks kasutada suvalises eas naisterahva kohta?

  • Kaja

    29.03.2007 09:56:45 | Vasta

    Kui feministlikult filosofeerima hakata, siis ulatuvad Aabrami tõstatatud probleemi juured kaugesse minevikku. Mehe puhul pole kunagi oluline olnud, oli ta abielus või mitte, naise puhul aga tuli vanasti defineerida, oli teda abieluga vääristatud või mitte Smile

    Tänapäevane etikett ütleb, et "proua" sobib igal juhul. Aga kui inimene tundub väga noor ja "proua" kuidagi üle huulte ei tule, siis ilmselt ei pahandu noor abielunaine ka selle peale, kui talle eksikombel preili ütlete.

    Mis aga nende meesterahvaste kõnetamisse puutus, siis tõesti: hoidsin end hoolega tagasi, et mitte viisakalt naeratades kellegi poole pöörduda: "Ja mis siis vanamees selle kohta arvab?" ... Muide, vist tegigi kogu asja eriti häirivaks see pidev kolmandas isikus kõnetamine. "Neiu, mis teie arvate?" oleks küll pisut, khm, veider minu eas tütarlapse puhul, aga kindlasti mitte solvav. Venelaste analoogse "devushka"-tüüpi pöördumise puhul pole ju mingit probleemi (kui seesama muigamapanev veidrus kõrvale jätta).

  • aabram

    29.03.2007 10:14:13 | Vasta

    > Aga kui inimene tundub väga noor ja "proua" kuidagi üle huulte ei tule,
    > siis ilmselt ei pahandu noor abielunaine ka selle peale, kui talle
    > eksikombel preili ütlete.

    Proua, Kaja, te olete mõnevõrra eluvõõras! Ma muidu poleks küsinud, kui ma selle reha otsa poleks astunud. Kui prouale preili ütlemine võib veel läbi minna, siis oma preilistaatuse üle uhkele daamile kogemata proua ütlemine võib küll momentaalselt teemaväliseid mis-te-õige-endast-mõtlete ja kas-ma-näen-teie-arvates-nii-vana-välja repliike tekitada.

    Jube äge oleks, kui te, naised omavahel kokku suudaksite leppida, kuidas teie poole pöörduda ilma et teil sellest mingit imelikku kõrvalmaitset jääks. Ärge siis unustage meestele ka teada andmast Smile

  • Kaja

    29.03.2007 10:21:51 | Vasta

    Jah, olen sunnitud omaks võtma, et pole kunagi aru saanud mõningate oma sookaaslaste kompleksidest oma vanuse osas Smile
    Töine näide: firmade siseportaalides on alati probleem, kas tänaste sünnipäevalaste puhul näidatakse juures ka seda, kui vanaks ta saab. Meil näidatakse, sest siseportaali juurutades ei tulnud ma selle pealegi, et keegi võiks vanust häbeneda. Aga oi, kus hakkas tulema kirju nii mulle kui portaali otsesele tegijale, et kas saaks ikka seda va vanust mitte näidata... Lõpuks jäi ikka organisatsioonisisene kokkulepe selline, et näitame vanust, sest enamik pidas seda lisainfot oluliseks.

  • Lee

    29.03.2007 12:54:46 | Vasta

    Prouade-preilide puhul saab veel üht nüanssi kasutada. Kui tegu on töise teemaga - mis Kaja näite puhul kahtlemata oli - siis ilmselt ei aja seda asja nii noored naised, et "proua" ei sobiks öelda. Ja kui tänaval kohvikusse kutsuda või bussiuksest ees sisse lasta vmt, siis kannatab ka pisut elunäinumale daamile preili öelda, ilma et sellest ilmselt mingit probleemi tuleks.
    Vana "seltsimees" oli mõnes mõttes päris hea - ei mingi mõtlemist soo, vanuse või perekondliku olukorra pealeSmile.

  • kaur

    29.03.2007 19:00:52 | Vasta

    eesti organisatsioon? v rootsi oma? eestis ei ole eriti palju organisatsioone, mida esindaks mehed vanuses 50+ ...

  • Tanel

    29.03.2007 22:21:52 | Vasta

    kui need 50+ härrasmehed siitmaised on, siis olekski "seltsimees" kohane vorm neiukesel vastuseks kasutada Smile

Lisa kommentaar

Loading