Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Mõtted ja mõttetused

Kui istud poolhaigena kodus, siis avastad taas, et see on tore koht olemiseks. Teed koolist saabuvatele lastele süüa, triigid üle mitme aasta mõnuga pesu ja võtad igalt poolt kõik tolmu ära. Tööasjadega oled arvuti ja mobiili abil kenasti kursis, teed kõik vajaliku ära ja leiad isegi mõtlemisaega uutele algatustele. Minul on aegajaline kodustöötamine igatahes väga produktiivne.
***
Paar nädalat tagasi sattusime naiskolleegidega lõunalauas arutlema kodu ja töö üle. Meid oli ikka terve kari ja minu üllatuseks olin mina ainus, kes ütles, et piisava püsisissetuleku korral ei käiks tööl. Enamik unistas ikka karjäärist ja eneseteostusest. Mina muidugi unistan ka, aga päris kindlasti ei ole need minu jaoks töö sünonüümid. Mul on mitu-mitu-mitu asja, millega oma huvide korras tegeleksin... aga kahjuks on need kõik sellised, et nendega ei elata ennast ära. Või õigemini: elataks küll, aga siis peaks need tööks võtma, oma hobi tootma-müüma-turundama.

Tegelikult võiks mu praegune töö, suhtekorraldus, kah olla üks hobidest, millega aegajalt ja projektide korras oleks mõnus tegeleda. Juhtumisi olen aga hakanud sellega leiba teenima, mistõttu tuleb tegelda tema ka mitte-nii-väga-huvitavate ja rutiinsete külgedega, kogu töö ära teha. Eks samamoodi läheks ka teiste hobidega, kui nendega teenima hakata.
****

Kõige-kõige meelsamini oleksin ma aga isiklik suhtekorraldaja ja assistent oma mehele, kui tal on eeldusi ja ambitsioone midagi suurt saavutada. Minu abielu üks õnnelikumaid ajajärke oli see, kui abikaasa oli välismaal tööl-praktikal raha teenimas, mina aga tegin nii enda kui tema eest ülikooli läbimiseks vajalikke kirjalikke töid ja kantseldasin last. Ürgsed soorollid olid paigas ja ma eeldasin õnnelikult, et kaasa teeb edaspidi suurt karjääri, mida mina siis oma väikesega toetan. Sel määral, et temagi minu üle uhke saaks olla... Praegu olen ma näiteks lõpmata kade Evelin Ilvesele, kes selle minu unistuste mudeli on edukalt realiseerinud.
***
Paraku on minu häda see, et - nagu vanainimesed ütlevad - ma püüan oma kooki ühekorraga nii alles hoida kui ära süüa. Ehk siis tahan korraga kõike, kõiki, nüüd ja kohe, sealjuures täiesti vastandlikult. Olla hoolitsev ema, kes Bullerby kombe kohaselt äratab pere laupäevahommikul nende nina kohal pannkooki liputades, samas aga võtta seljakott selga ja kaduda mitmeks kuuks mägedesse. Olla mehele hea haldjas ja tagalatugi, aga samas rahulolematult ise eesliinile viskuda, kui rindesaavutused minu meelest piisavalt märkimisväärsed ei ole. Omada püsivat ja kindlat sissetulekut, kuid mitte tahtes teha kaheksast viieni tööd.

Kas saaks kuskilt tellida endale mitu elu?

Kommentaarid (3) -

  • Sille

    16.10.2006 11:23:00 | Vasta

    Aga edukat meest, kelle üle uhke olla ja kelle karjääri toetada, tahavad endale ju kõik naised! Abielu alguses loodetakse ikka, et mees töötab ennast üles ja pere jõuab tänu temale haljale oksale jne jne. Ja kui siis selgub, et mees on küll muidu tore, aga SEDA materjali temas siiski pole, on see nagu külm dušš. Been there, done that. Mõnes lihtsalt pole ambitsioonikust. Ja kui seda ka kodust pole üldse kaasa antud (raha pole tähtis jne), siis seda enam.
    Evelin Ilves ei tundu mulle eriti sümpaatne, vabandatagu väga (mis ei tähenda, jumal hoidku, et ma tema mehele pöialt poleks hoidnud). Ta näib mulle olevat ennasttäis snoob, kes oli piisavalt kaval, et ujuda positsioonikale vanemale mehele külje alla ja lõhki ajada tema perekond. Usun, et ta naudib presidendiproua rolli täiega.

  • Kadri

    16.10.2006 12:24:14 | Vasta

    Oeh, justkui enda mõtteid loeks! Smile
    Olen sel teemal palju mõtisklenud ja tulemuseks on ikka see, et elus on niii palju toredad ja huvitavaid asju, millega tegeleda, et kui ise teenima ei peaks, siis nö kahekast viieni töö peale aega ei kulutakski. Ja ka see, et ikka tahaks kõikides rollides olla samaaegselt ja sealjuures edukalt. Nii, et lähedastel oleks hea ja enda vajadused ka täidetud. Ja kõige selle vahel on tihti päris raske kuldset keskteed leida.
    Aga hobi ja töö olulisim vahe tundub olevat valikuvabadus.
    Üks minu suuri unistusi oli, et mu hobi oleks ka minu töö. Ja kuna unistustel on kalduvus tätuda, siis nii ka läks. Aga mõne aasta möödudes avastasin, et mulle on vastuvõetamatu tegeleda hobiga kohustuslikus korras ehk tööna. Ja tuligi töökohta vahetada, et asjad taas paika loksuksid. Smile

  • Eppppp

    17.10.2006 14:56:03 | Vasta

    Aga mulle tuli meelde see legendaarne ütlus, mis Marjustin olla öelnud teie lõpetamisel: "Ja eriti kiidaks Kajat, kes lõpetas ülikooli kahe eest ja kolme lapse kõrvalt." ;)
    (Need kolm olid siis suur Jüri, väike Jüri ja Kati ;)

Lisa kommentaar

Loading